Hyppää sisältöön

Suunnitelmissa taideostokset? Lue 5 vinkkiä onnistuneeseen kauppaan

Taiteen ostaminen on suurelta osin tunnetta, mutta myös rationaalista harkintaakin.

Taidegalleristi Tarja Myllyaho asettelee taiteilija Kristiina Uusitalon teoksia näytille Galleria Harmajaan. Kuvassa etualalle Uusitalon teos At the Heart of Matter. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Taiteen ostaminen on herraskaisesta vaikutelmastaan huolimatta hyvin arkipäivästä toimintaa. Lähes jokaisessa suuressa kaupungissa on esimerkiksi taidelainaamotoimintaa, josta jokainen voi lainata tai osamaksukäytännöin ostaa laadukasta taidetta kotiinsa.

Runsaasta tarjonnasta johtuen maallikolla voi kuitenkin mennä sormi suuhun – mistä aloittaa, mitä kannattaa huomioida, kun haluaa hankkia ensimmäisen teoksen omistukseensa?

Tässä viisi vinkkiä, jotka auttavat alkuun astuttaessa taiteiden maailmaan.

Kaikessa rauhassa

Ostohommiin ei kannata rynnätä suin päin. Ensin on syytä haistella, millaista tarjontaa on ja millainen estetiikka itseä kiinnostaa.

– Kannattaa kaikessa rauhassa kierrellä ja katsella. Siinä kehittyy silmä, mitä kaikkea on ja millaisesta taiteesta itse innostuu, oululaisen Galleria Harmajan galleristi Tarja Myllyaho vinkkaa.

Luota vaistoosi

Tämä neuvo on itsestäänselvä, mutta sitäkin tärkeämpi. Osta aina taidetta, josta itse pidät.

– Se on lähtökohta. Taiteen ostaminen on pohjimmiltaan hyvin irrationaalista touhua. Kokemukseni mukaan suurin osa ihmisistä seuraakin omaa vaistoaan näissä asioissa, Myllyaho tuumaa.

Kaupat mielellään kasvotusten

Vaikka internetin verkkogalleriat ja ostosivut ovat tätä päivää, kannattaa merkittävimmät taidehankinnat edelleen tehdä naamatusten.

– Kyllä kannattaa ostaa gallerioista, taidekaupoista ja tietysti taiteilijoilta itseltään. Silloin voi olla varma, että taideteos on ensinnäkin aito ja suhteellisen uusi. Aina kannattaa yrittää ottaa taiteilijaan suoraan yhteyttä, vaikka osa heistä ei halua ostajia työtiloihinsa, Myllyoja vinkkaa ja jatkaa,

– Toki netistäkin voi ostaa suoraan. Silloin pitää kuitenkin olla hyvin perillä taiteilijan tuotannosta ja tyylistä.

Osta merkkipäivien lahjaksi

Kokeneen galleristi Myllyahon mukaan taiteen ostamiselle ei ole erityistä sesonkiaikaansa. Sitä voi ostaa aina, kun kohdalle sattuu mieleinen teos.

– Tunne, "minä en voi elää ilman tuota" on hyvä ohje taidetta ostaessa. Tietysti taide toimii arvonsa pitävänä lahjana esimerkiksi ristiäis-, rippi- tai häälahjana. Astiat menevät rikki mutta taide harvemmin, se pitää arvonsa.

Taustatyö kuntoon

Kun mieleinen teos on löytynyt, sirtyy huomio taiteellisista avuista väistämättä myös hintaan. Hinnan ja itse teoksen suhdetta kannattaa puntaroida tarkoin.

– Maallikkona menisin tutustumaan Kuvataiteilijamatrikkeliin. Siellä on taiteilijoiden ansioluetteloita, jotka kertovat aika paljon taiteilijoiden koulutuksesta. Sivulla on myös lista siitä, missä paikoissa teoksia on – jos niitä löytyy museoista ja kokoelmista, kertoo se siitä että ainakin asiantuntijat arvostavat kyseistä taiteilijaa, Myllyaho neuvoo.

Suosittelemme sinulle