Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kulttuuriravintola Jokelasta tuli aavetalo – tyhjillään jo yli neljä vuotta

Joensuussa elää yhä haave legendaarisen hotelli-ravintolan paluusta. Suojeluasia pompahtaa uudestaan esille asemakaavavaiheessa.

Riitta Nyberg ja Anita Latola.
Kansalaisaktiivi Riitta Nyberg ja yrittäjä Anita Latola entisen hotelli-ravintola Wanhan Jokelan takapihalla. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Janne Ahjopalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Oluthanojen suhinasta, puheensorinasta, laulusta ja soitosta on aikaa jo yli neljä vuotta. Hotelli-ravintola Wanhasta Jokelasta ja Kino Karjalasta tunnettu 1930-luvulla rakennettu talo seisoo aavemaisesti tyhjillään Joensuun keskustassa Pohjois-Karjalassa.

– Toivoisin niin kompromissiratkaisua, nyt kun aikaa on kulunut. Ehkäpä Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö voisi kuitenkin korjauttaa Jokela-rakennuksen ja ottaa sen hyötykäyttöön. Uuden kerrostalon voisi rakentaa Jokelan taakse, ehdottaa kansalaisaktiivi Riitta Nyberg.

Rakennuksen omistava Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö haluaa purkaa talon ja on suunnitellut paikalle uudisrakennusta. Tämän linjauksen vuoksi Jokelan ovet sulkeutuivat loppuvuonna 2012, mikä aiheutti Joensuussa vastarintaa kolmisensataa ihmistä keränneen marssin, dokumenttielokuvan ja nimekkäiden rock-muusikkojen kannanottojen muodossa.

Olisihan se mahtavaa, jos Jokela heräisi.

Anita Latola

Rakennuksen suojeluun liittyvä päätöksentekoprosessi on ollut vaiheikas. Kaupunginvaltuusto teki päätöksen, ettei rakennukselle anneta SR-merkintää osayleiskaavassa, mutta kansalaisaktiivien valitus hyväksyttiin Kuopion hallinto-oikeudessa – tämä palautti suojeluasian alkuruutuun.

Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön mukaan talo on liian huonokuntoinen ja kallis kunnostettavaksi.

– Odotamme nyt asemakaavavaihetta ja kaupungin linjausta suojeluasiaan. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa esimerkiksi uudisrakentamisesta, koska se vaatii säätiön hallituksen päätöksen ja meillä on muutakin rahaa sitovaa rakentamista meneillään, kertoo toiminnanjohtaja Satu Kokkonen.

Riitta Nyberg ja Anita Latola.
Riitta Nyberg ja Anita Latola etuovella, johon Jokela-fanit ovat kirjoittaneet nimiään. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Asemakaavasta päättäminen tuo taas suojeluasian tapetille

Jokela-rakennuksen kohtaloa puidaan seuraavaksi Joensuun kaupungin päätöksenteossa kesällä, kun asemakaavaa aletaan laatia. Aiemmin kaupunki on siis ollut talon purkamisen kannalla, koska suojelumerkintää ei ole annettu – seuraavaksi asiaa miettivät kuntavaaleissa valitut uudet päättäjät.

Oli päätös Jokelan kannalta kaavoituksessa mikä tahansa, edessä saattaa olla päätöksestä valittaminen. Valitusten käsittely vie tavallisesti 2–3 vuotta.

Hotelli-ravintola Wanhassa Jokelassa toisena yrittäjänä toiminut nykyistä ravintola Sointulaa pyörittävä Anita Latola haaveilee vielä ravintolatoiminnasta legendaarisessa talossa.

– Olisihan se mahtavaa, jos Jokela heräisi. Se kun oli Joensuun imagolle tärkeä paikka. Eihän moista rakennusta muualla maailmassa purettaisi. Tosin valituskierre asiasta saattaa viedä niin kauan, että olisin jo eläkkeellä sillloin, harmittelee Latola.

Riitta Nyberg ja Anita Latola.
Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Suosittelemme