Hyppää sisältöön

Sello on suurin, mutta Jumbo myy eniten – Katso lista Suomen suurimmista kauppakeskuksista

Kymmenestä eniten myyvästä kauppakeskuksesta seitsemän on pääkaupunkiseudulla. Mukaan kiilaavat muualta Suomesta Turun Hansa, Raision Mylly ja Hyvinkään Willa.

Redi-kauppakeskus valmistuu ensi vuonna Helsingin Kalasatamaan ja kiristää kilpailua entisestään. Kuva: SRV
Varpu Helpinen

Vuokrattavan liiketilan mukaan Suomen suurimmat kauppakeskukset ovat nyt Sello Espoossa, Ideapark Lempäälässä ja Jumbo Vantaalla. Sellossa liiketilaa on lähes 100 000 neliötä, Ideaparkissa yli 90 000 neliötä ja Jumbossa 85 000 neliötä.

Tiedot perustuvat Kauppakeskusyhdistyksen torstaina julkaisemiin tilastoihin viime vuoden suurimmista kauppakeskuksista.

Kolmen kärjen jälkeen eniten neliöitä on Itiksessä Helsingissä, Isossa Omenassa Espoossa ja Matkuksessa Kuopiossa. Vielä viime vuonna Itis on neliöissä isoin, mutta enää sen pinta-alaan ei lasketa mukaan naapurikiinteistöjä Hansasiltaa eikä Citymarketia.

Pääkaupunkiseudun 10 kärki liiketilaneliöiden mukaan on Sello, Jumbo, Itis, Iso Omena, Kaari, Forum, Kamppi, Myyrmanni, Ainoa ja Ruoholahti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kauppakeskukset käyvät kovaa kilpailua asiakkaista ja siksi moni mainostaa olevansa suurin. Tämä on mahdollista, sillä suuruus voidaan laskea monella eri tavalla, neliöiden lisäksi esimerkiksi sillä, missä kauppakeskuksessa myydään myydään eniten ja missä käy eniten asiakkaita.

Suurin myynti, yli 413 miljoonaa euroa, oli viime vuonna Jumbossa. Seuraavaksi eniten kauppaa tehtiin Sellossa, 402 miljoonalla eurolla, ja Itiksessä, 322 miljoonalla eurolla. Seuraavaksi eniten tavara ja raha vaihtaa omistajaansa Kampissa, Turun Hansassa ja Espoon Isossa Omenassa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylivoimaisesti eniten kävijöitä oli Kampissa - peräti 41,5 miljoonaa viime vuonna. Seuraavaksi eniten asiakkaita kävi Sellossa, 24 miljoonaa, Itiksessä 17,3 miljoonaa, Forumissa 14,7 miljoonaa ja Turun Hansassa 12,5 miljoonaa.

Kauppakeskusyhdistyksen keräämän tilaston valossa suurin osa Kamppiin tulevista kävelee kuitenkin kauppakeskuksen läpi linja-autoihin, sillä Kampin myynti per kävijä oli vain 5,7 euroa. Suurimmat ostokset per asiakas tehtiin Raision Myllyssä, jonne tullaan paljon omalla autolla ostoksille. Myllyssä yksi kävijä käytti 38,50 euroa rahaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Täältä (siirryt toiseen palveluun) voit lukea Kauppakeskusyhdistyksen tuoreen tilaston kokonaisuudessaan.

Suosittelemme sinulle