Hyppää sisältöön

Ilmastoguru toiveikkaana: suomalainen mittausasema maistelee kohta Pekingin saastecocktailia

Kiinan presidentin vierailu nytkäytti eteenpäin suomalaishanketta, jossa Pekingiin aiotaan rakentaa huipputarkka ilmansaasteiden havaintoasema.

Peking savusumussa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle
Minna Pantzar

Suomessa kehitetty "ilmakehätieteen Hercule Poirot" eli mittausasema kertoisi tutkijoille nopeasti, ketkä ovat syyllisiä Kiinan pääkaupungin toistuviin ja pahentuviin saastepilviin. Se mittaa jopa 1200 erilaista komponenttia ja suuretta.

– Mittausasema kertoo tarkkaan saastelähteet ja syylliset eli mistä ne tulevat ja johtuvat. Toimenpiteitä voidaan sitten kohdistaa tarkkaan ja oikein, sanoo akateemikko Markku Kulmala.

Kulmala on myös muun muassa Kiinan tiedeakatemian ainoa suomalainen jäsen. Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailu Suomessa vauhditti hänen mukaansa osaltaan pitkään valmistellun sopimuksen syntymistä.

– Menen itse Pekingiin toukokuussa tapaamaan Pekingin edustajia. Toivon, että päästään tuolloin sopimukseen. Valmistelussa ollaan jo loppusuoralla, Kulmala arvioi.

Mittausaseman hinta olisi noin 10 miljoonaa euroa ja sen rahoittaisivat kiinalaiset. Rakennuttajana toimisi Suomen Akatemian Ilmakehätutkimuksen huippuyksikkö Helsingin yliopistossa. Aseman mallina toimisi Juupajoella toimiva Hyytiälän SMEAR II-havaintoasema.

Täydessä toiminnassa asema tuottaisi ensimmäisiä "maistiaisia" kaupungin saastuttajista muutamassa kuukaudessa. Syyllisten tarkkaan kohdentamiseen ja toimenpidesuosituksiin tarvittaisiin kuitenkin 2-3 mittausvuotta.

Markku Kulmala Kuva: Matti Immonen / Suomen Akatemia

Haaveena havaintoasemien verkosto

Asema toimisi samalla referenssinä seuraaville toimituksille, sillä Kulmalan tavoitteena on rakentaa paitsi Kiinaan myös muuallekin maailmaan huipputarkkojen mittausasemin verkosto.

– Kiinassa mittausasemia tarvittaisiin vähintään 20. Lisäksi keskusteluja käydään kymmenien asemien rakentamisesta Venäjälle. Perusidea on, että saataisiin maailmanlaajuinen kattavuus, Kulmala kertoo.

Sopimuksen syntymisen todenäköisyyttä lisää se, että Kiinan Nanjingissa on jo pilottiyksikkö, joka mittaa tässä vaiheessa jo noin 150 suuretta ja ilmassa olevaa komponenttia. Vastaava mittausasema on tekeillä myös Virossa.

Jotta ilma ei tappaisi...

Tarkkojen tietojen kerääminen ilmassa leijuvista hiukkasista ja tuulen suunnista isolla alueella auttaisi myös ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Tällä hetkellä tutkitaan aktiivisesti sitä, miten ilmastonmuutos ja ilmansaasteet kytkeytyvät toisiinsa.

– Kiinassa ilmansaasteet on vakava asia, koska siellä kuolee saasteisiin pari miljoonaa ihmistä vuosittain. Toisaalta ilmastonmuutoksen hillitseminen parantaa myös heidän ilmanlaatuaan, Kulmala sanoo.

Kiinan suurissa kaupungeissa saasteista on kärsitty jo pitkään. Viime vuosina tilanne on kuitenkin pahentunut muuallakin kuin Pekingissä. Esimerkiksi monissa Pohjois-Kiinan kaupungeissa kärsittiin talvella hurjista ilmansaasteluvuista. Pahimpina punaisen saastevaroituksen päivinä asukkaat pyrkivät pois kaupungeista ja kouluja suljettiin.

Saastesumut uhkaavat myös kymmenien miljoonien ihmisten henkeä ja terveyttä. Kiinan hallitus on jo ryhtynyt vähentämään hiilen käyttöä ja ryhtynyt toimiin saasteongelmien ratkaisemiseksi.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on Kiinalle tärkeää myös siksi, että tiedemiesten mukaan ilmastonmuutos jo sinällään lisää saastesumua. Niinpä Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja Suomen presidentin Sauli Niinistön tapaamisessa julkistetussa maiden yhteisjulistuksessa (siirryt toiseen palveluun) ympäristö-ongelmien ratkominen oli laajasti esillä.

Suosittelemme sinulle