SONOMA, KALIFORNIA – Tuntuuko tämä sinusta normaalilta? kysyy amerikkalainen Marilyn Kravig ja työntää päänsä varovasti saunan ovesta sisään.
Kravig perääntyy pian takaisin pukuhuoneeseen. Hän kävelee terassille ja huutaa tutuilleen pihan toiselle puolelle.
– Aivan liian kuuma! Siellä on melkein 90 astetta!
Kravigilla on mahdollisuus päästä kokeilemaan aitoa suomalaista puusaunaa ensimmäistä kertaa elämässään. Kravig asuu nykyisin Sonoman pikkukaupungissa sijaitsevassa vanhainkodissa, jonka pihalle sauna on nyt ilmestynyt.
Pyörien päälle nostettu ja autolla vedettävä löylyhuone ei olekaan ihan tavallisimmasta päästä. Se kuuluu satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestettyyn Traveling Sauna -kiertueeseen, joka matkaa ympäri Yhdysvaltoja vuoden ajan.
**Kiertävän saunan vetäjinä **toimivat Minnesotan osavaltiossa asuvat amerikansuomalaiset Jouko Sipilä ja Risto Sivula. He ehdottivat ideaa saunakiertueesta Suomen suurlähetystölle, jonka avulla kiertue lopulta toteutui.
Miehillä on tehtävä: tuoda aito sauna ja Suomi tutuksi amerikkalaisille.
– Amerikkalaisille sauna on kuuma huone kuntosalilla, jossa ei saa olla alasti tai heittää löylyä. Siellä istutaan verkkarit päällä kuivassa ja kuumassa, ja siihen päälle ehkä räplätään puhelinta, Risto Sivula kuvailee.
Tammikuussa Minnesotasta alkanut matka päättyy vuoden lopulla pääkaupunkiin Washingtoniin.
Saunan tänään Sonomassa lämmittänyt Risto Sivulan uskoo, että saunominen ei ole saavuttanut suurta suosiota Yhdysvalloissa siksi, että amerikkalaisten “soona” ei ole yleensä kovinkaan miellyttävä kokemus. Ilman löylyn tuomaa kosteutta ja hyvää ilmanvaihtoa on sauna pelkkä kuuma ja kuiva koppi.
– Paljon kertoo täkäläinen laki, joka määrää, että saunan lämpötila ei saa nousta yli 85 asteeseen. Sen jälkeen termostaatti katkaisee virran automaattisesti, Sivula valittelee.
**Ei siis ihme, **että aitosuomalainen sauna tuntuu Marilyn Kravigista liian kuumalta. Kun Kravig uskaltautuu vihdoin sisälle, päättää hän kuitenkin pitää oven vielä varmuudeksi hetken aikaa auki.
Kravigin sukujuuret ovat Norjassa, mutta mielikuvat Suomesta ovat perustuneet hänellä pitkään Yhdysvalloissa suositun 60 minuuttia -tv-ohjelman jaksoon Lapista.
– Ohjelman mukaan suomalaiset ovat yrmy, huumorintajuton ja vakava kansa, joka asuu pimeässä ja juo paljon, Kravig kuvailee.
Nykyisin Kravig ja monet muut yhdysvaltalaiset tuntevat hyvin toisenlaisen Suomen. Ilmainen koulutus, terveydenhuolto ja design ovat asioita, joita varsinkin liberaalissa Kaliforniassa ihaillaan, Kravig kertoo.
Vanhainkodissa Kravig on päässyt seuraamaan suomalaistaustaisten asukkaiden elämää läheltä: monet vaalivat juuriaan valmistamalla perinteisiä ruokia ja kuuntelemalla suomalaista musiikkia.
**On vanhainkodissa **sähkösaunakin, mutta sitä Kravig on kokeillut vain muutaman kerran.
Sitä paitsi saunassa käyminen vaikuttaa Kravigista vähän sisäpiirijutulta: suomalaistaustaiset asukkaat käyvät saunassa keskenään ja puhuvat suomea, miehet ja naiset omissa porukoissaan.
– Heitä tarkkaillessa olen huomannut, että sauna tulee aina ensimmäisenä. He peruvat muita suunnitelmia, jos on mahdollisuus päästä saunaan. Se on kuin uskonto, Kravig sanoo.
Kravigin mielestä amerikkalaisille saunaa vastaava intiimi paikka on auto, jossa voi uppoutua syvällisiin keskusteluihin. Niissä vietetään autossa paljon aikaa, kun lapsia viedään harrastuksiin ja kouluun.
Mutta nyt pohdinnat saunan lauteilla riittävät.
– Tämä kuumuus on ihan liikaa minulle, Kravig sanoo ja pyyhkii hikipisaroita otsaltaan.
On aika lähteä jäähylle.
**Matkustava sauna -kulkueen **tavoite on kartoittaa eri puolilla Yhdysvaltoja olevia amerikansuomalaisten yhteisöjä. Niitä löytyy maan jokaisesta osavaltiosta.
Myös monet amerikkalaiset ovat ottaneet kiertueen puuhamiehiin yhteyttä. Risto Sivula kertoo, kuinka Arkansasin osavaltiossa arkkitehtuuria opettava yliopistorehtori lähetti viestin ja kertoi asuneensa Suomessa kymmenen vuotta. Mies halusi näyttää saunan oppilailleen, ja kiertue lähtikin paikan päälle.
– Toisaalta yhteydenottoja on tullut myös sellaisten amerikkalaisten suunnalta, joilla on hieman erilainen käsitys saunasta. Saimme esimerkiksi pyynnön osallistua nudistien kokoontumiseen, Sivula naurahtaa.
Alastomuus ja seksi kulkevat Yhdysvalloissa käsi kädessä, ja siksi saunassa istutaan uimapuku tai pyyhe päällä. Myös saunakiertue on joutunut antamaan amerikkalaisille säännöille hieman periksi.
– Vakuutusyhtiön ehtona oli, että ennen saunaan astumista jokaisen täytyy allekirjoittaa vastuuvapautussopimus. Näin kukaan ei haasta ketään oikeuteen, jos vaikka sattuu roiskuttamaan kuumaa vettä ja polttamaan itsensä. Toinen ehto oli se, että alasti ei saa olla, Sivula kertoo.
**Kravigin mukaan alastomuus **ei olisi saunassa hänelle ongelma, jos saunojat olisivat vain tuttuja. Vieraat ihmiset ovat eri asia.
Eikä alastomuus muiden läsnä ollessa ole suinkaan täysin vieras asia kalifornialaiselle Kravigille. Hän kertoo viettäneensä 1960-luvulla aikaa zen-buddhalaisten ylläpitämässä yhteisössä, jossa käytiin alasti kuumissa lähteissä.
Kravig toki ymmärtää, että vapaamieliset kalifornialaiset eivät edusta koko kansaa.
– On harmi, että niin monet amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta. Se vaikuttaa negatiivisesti ihmisten kehonkuvaan, hän valittelee.
Lauteille nousee myös muutama suomalainen. Puhe kääntyy saunakaljaan.
– Paljon mieluummin joisin nyt margaritan, Kravig sanoo ja huokaisee syvään.
Hän istuu jännittyneen näköisenä lauteen reunalla, eikä vaikuta kovin rentoutuneelta.
– En ole yhtään rentoutunut. Täällä on aivan liian kuuma rentoutumiseen!
Muutamien löylyjen jälkeen Kravig on saanut tarpeekseen. Vaikka itse sauna ei ollut erityisen rentouttava, kertoo hän nauttivansa ulkoterassilla istumisesta ja viileästä tuulesta kuumalla iholla.
Koivunlehti on tarttunut vasempaan olkapäähän. Linnut laulavat palmujen latvoissa.
– Tässä voisin istua pidempäänkin.
Hetken hiljaisuuden jälkeen Kravig kertoo suomalaisesta kulttuurista jotain, minkä hän toivoo jäävän saunan salaisuudeksi.
Ja ehkä sellainen aidon saunan taika juuri on: hitaasti lämpenevä ja hienovarainen.
Riikka Tuomivaara, Sonoma, Kalifornia