MOGADISHU Odotussalissa on tuskallisen kuuma, vaikka peltilevy suojaa keskipäivän paahtavalta auringolta. Somaliassa eletään vuoden kuuminta aikaa.
Äidit istuvat silti kärsivällisesti lastensa kanssa, punnitusta odottaen. Kaikki lapset sijoitetaan vuorollaan vaakaan. Punnituksen jälkeen heidän käsivartensa paksuus mitataan.
Jos mittanauha osoittaa vihreää, on lapsi normaalipainoinen. Useimpien tulos on ikävä kyllä punaisella. Se tarkoittaa vakavaa, välitöntä aliravitsemustilaa.
Ulumin sylissä oleva yksivuotias tytär ei jaksa hymyillä toimenpiteen aikana. Mittanauhan lukema on selkeästi punaisella.
– Tämä tyttö kärsii vakavasta aliravitsemuksesta, mutta hän pystyy syömään, joten häntä voidaan ruokkia täällä leirissä, sanoo Adam Jusuf Mohdi kansainvälisestä Pelastakaa lapset-järjestöstä.
Jos tämä tyttö ei olisi saanut apua muutaman päivän sisällä, olisi hän todennäköisesti menehtynyt.
Uluma ja Asma ovat yksi sadoista perheistä, jotka ovat paenneet kuivuutta kotikylistään tänne Mogadishun laitamille.
Uluma kertoo, että ystävät ja sukulaiset onnistuivat keräämään kokoon 20 dollaria vajaan viikon matkaa varten kotikylästä Mogadishuun. Ne rahat pelastivat Asman hengen.
– Jos tämä tyttö ei olisi saanut apua muutaman päivän sisällä, olisi hän todennäköisesti menehtynyt ruoan ja veden puutteeseen, toteaa Mohdi.
Uluman mukaan kotikylään on jäänyt paljon lapsia. Heistä muutama on jo kuollut koleraan, joka on tullut kuivuuskriisin jäljissä.
– Joki kuivui ja vesi loppui. Kylässä ei ole ruokaa, ei vettä, eikä maata voi viljellä, sanoo Uluma.
Tämä tarina toistuu kaikkien vastikään tulleiden puheissa. Kotikylässä ei ole ruokaa tai vettä. Monet ovat jääneet jälkeen, muutamia on jo kuollut aliravitsemukseen tai tauteihin.
Uluman jälkeen mitataan yksivuotiaan pojan käsivarrenympärys. Hänen tilansa on Ulumaa vakavampi. Hän ei pysty enää syömään mitään suun kautta.
– Lähetämme hänet ambulanssilla suoraan sairaalaan, koska emme voi ruokkia häntä täällä, sanoo Mohdi.
Yksi kymmenestä lapsesta on niin huonossa kunnossa, että heidät on lähetettävä sairaalaan.
Hänen mukaansa ainakin yksi kymmenestä vastikään tulleesta lapsesta on niin huonossa kunnossa, että heidät on lähetettävä sairaalaan.
Ulkopuolella odottaa ambulanssi, tavallinen henkilöauto.
– Eivät oikeat ambulanssit tässä vaiheessa riitä mihinkään Mogadishussa, huokaa Mohdi.
Lastenklinikka sijaitsee Shabellen pakolaisleirissä, se on yksi monista Mogadishussa. Kuivassa hiekkamaastossa on muovinpalasista koottuja majoja, ihmisten koteja.
Tämä ei tosin ole varsinaisesti mikään pakolaisleiri. Tämä on jättömaata kaupungin laidalle, jonne yli 40 000 ihmistä on asettunut vuosien saatossa.
Tuhansia uusia pakolaisia on saapunut tänne viime viikkoina. Heillä ei ole edes muovinpalasista koottua majaa.
Pressusta tehdyn katoksen alla tungeksii parisataa ihmistä. Tässä he viettävät sekä päivät ja yöt.
– Tarvitsemme ruokaa, vilttejä ja pressuja. Nyt ihmiset nukkuvat ulkona, kertoo paikallinen Zahara Ali Muhamod. Hän on töissä viereisessä Al-Adalan leirissä.
Suuri osa avusta on paikallisten toimittamaa. Ruokaa tarjotaan suuresta padasta. Keitettyä riisiä ja vettä, ei muuta.
– Tämä kriisi ylittää kapasiteettimme. Katastrofin välttämiseksi tarvitsemme välittömästi humanitaarista apua ulkomailta, sanoo Zahara.
Pelastakaa lapset-järjestön klinikalla lapset saavat kuitenkin asianmukaista apua aliravitsemukseen.
Täällä on lääkkeitä ja ruokaa. Kaikki tänne tulleet aliravitut lapset ovat tarkkailun alaisia muutaman kuukauden ajan
Arvion mukaan Somalian 12 miljoonasta ihmisestä yli puolet tarvitsee humanitaarista apua.
.
Vakavia tapauksia tulee joka päivä yhä useampia. Yhdessä huoneessa isä pitää puolitoistavuotiasta poikaansa sylissään. Lapsi on veltto korkean kuumeen takia. Hänellä on tuhkarokko ja ripuli.
– Hänet on saatava välittömästi sairaalaan, sanoo klinikan lääkäri Hibo Ahmed Jusuf.
Jusufin mukaan lapset ovat yhä heikommassa kunnossa kuivuuskriisin takia.
– Lapset ovat aliravittuja, mutta yhä useammat ovat myös sairaita. Kolera, tuhkarokko ja ripuli leviää nopeasti, sanoo Jusuf.
Viime viikkoina lääkkeet ovat loppuneet kesken joka viikko, koska potilasmäärät ovat kasvaneet.
Mogadishun laidalla viruvat kuivuuskriisin uhrit ovat vain pisara meressä. Kuivuus koettelee koko maata, tänne tulee ihmisiä vain lähialueilta.
Maata koetteli nälänhätä viimeksi kuusi vuotta sitten. Silloin yli neljännesmiljoona ihmistä kuoli. Adam Jusuf Mohdin mukaan tilanne on tällä kertaa vaikeampi, koska kuivuus koettelee koko maata.
Tällä kertaa on kuitenkin vielä mahdollisuus välttää viimekertainen katastrofi, toisaalta tilanne voi muodostua jopa pahemmaksi.
Pahimmat kriisialueet ovat sisämaassa, monet niistä terrorijärjestö Al-Shabaabin hallitsemia.
Arvioidaan, että Somalian 12 miljoonasta ihmisestä yli puolet tarvitsee humanitaarista apua. Jopa kolme miljoonaa kärsii nälästä. YK arvioi, että jopa miljoona lasta voi kärsiä vakavasta aliravitsemuksesta tänä vuonna.
Viime syksystä lähtien jopa miljoona ihmistä on jättänyt kotinsa kuivuuden seurauksena. Pahin vaihe on vasta tulossa.