Hyppää sisältöön

Tältä näyttää teurastamon jäterasvasta valmistettu biomuovi – Neste tähtää isoksi peluriksi biokemikaaleissa

Muovin kysynnän ennustetaan kasvavan maailmalla rajusti muun muassa yleisen vaurastumisen myötä.

Nesteen mukaan jätteistä ja tähteistä valmistettu biomuovi vastaa ominaisuuksiltaan fossiilista muovia. Kuva: Yle

Liikennepolttoaineiden jalostaja Neste hakee uutta liiketoimintaa biomuoveista. Toimitusjohtaja Matti Lievonen kertoo Ylelle, että ensimmäinen teollisen mittakaavan koe-erä biomuovia on valmistunut alkuvuodesta.

Prosessissa Neste valmisti esimerkiksi teurastamojen eläinjäterasvasta ja ruokateollisuuden paistorasvasta biomuovin raaka-ainetta, jonka kumppaniyritys jalosti polypropeeniksi. Polypropeeni on maailman käytetyimpiä muoveja.

Valmistettu koe-erä on nyt esillä pienessä näytepullossa Nesteen pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä. Biomuovirakeet näyttävät maallikon silmään hieman himmeiltä helmiltä.

Lievosen mukaan biomuovi on ominaisuuksiltaan täysin samanlaista kuin fossiilisesta öljystä valmistettu muovi.

– Tätä voidaan käyttää vaikkapa autoteollisuuden muoviosiin tai huonekaluihin, Lievonen kertoo.

Huonekalut ovat todennäköisesti biomuovin ensimmäinen käyttökohde. Neste ja Ikea tiedottivat viime syyskuussa ryhtyneensä yhteistyöhön (siirryt toiseen palveluun).

Ikean pitkän aikavälin tavoitteena on käyttää pelkästään uusiutuvista tai kierrätettävistä raaka-aineista valmistettua muovia kodinkalusteissaan. Tuotteet kattavat noin 40 prosenttia Ikean käyttämästä muovista.

Nesteen seuraava askel on kaupallisen erän tuottaminen kuluvan vuoden aikana.

Matti Lievosen mukaan Neste näkee isoja bisnesmahdollisuuksia biokemikaaleissa. Kuva: Yle

Tähtäimessä kuluttajabrändit

Neste käy keskusteluja biomuoveista myös muiden "isojen brändien" kanssa. Lievonen ei kerro yritysten nimiä julkisuuteen. Hänen mukaansa potentiaalisia asiakkaita olisivat kuluttajatuotteita valmistavat yritykset, joille ilmastonmuutoksen hillitseminen on osa brändiä.

– Jos me mietimme eri yrityksiä, joiden brändiarvoon kuuluu hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, niin kyllä me näemme tässä merkittävän liiketoiminta-alueen tulevaisuudessa.

Kuinka isoa bisnestä Neste sitten tavoittelee? Biokemikaalien liikevaihto- tai liikevoittotavoitteita yritys ei julkista. Lievonen kuitenkin kertoo, että Nesteen tavoitteena on tuottaa vuonna 2020 biomuovin raaka-ainetta, uusiutuvia liuottimia sekä lento- ja meriliikenteen uusiutuvia polttoaineita yhteensä 500 000 tonnia vuodessa.

Määrä vastaa viidesosaa Nesteen tämänhetkisestä uusiutuvan dieselin tuotantokapasiteetista. Fossiilisten öljytuotteiden tuotantokapasiteettiin verrattuna biokemikaalit ovat vielä lähivuosina pientä bisnestä: Nesteen öljytuotteiden kapasiteetti oli viime vuonna 15 miljoonaa tonnia vuodessa.

Toisaalta jo pienellä liikevaihdolla on mahdollista tehdä hyvää tulosta. Viime vuonna uusiutuvat tuotteet kattoivat vain 20 prosenttia Nesteen liikevaihdosta, mutta vertailukelpoisesta liikevoitosta ne toivat jo 46 prosenttia. Voittoa uusiutuvista kertyi 470 miljoonaa euroa.

Neste pyrkii laajentamaan uusiutuviin pohjaavaa liiketoimintaa etukenossa, sillä fossiilisen liiketoiminnan elintila kaventuu tulevaisuudessa. Mikäli Pariisin ilmastosopimus viedään käytäntöön, fossiilisen öljyn polttamisen täytyisi loppua länsimaissa jo 2050 tienoilla.

Nesteellä piisaa miettimistä jatkossakin, sillä perinteisten öljytuotteiden jalostus ja vähittäismyynti toivat vielä viime vuonna 54 prosenttia vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Muovin tuotanto hurjassa kasvussa

Muovin kysyntä on kovassa kasvussa maailmalla muun muassa yleisen vaurastumisen myötä. Ellen MacArthur -säätiön raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan muovin tuotanto liki nelinkertaistuu 2050 mennessä. Tuohon mennessä maailman muoviteollisuus rohmuaisi jo viidenneksen fossiilisen öljyn tuotannosta.

Muovin tuotannon kasvu tukee siis fossiilisen raakaöljyn kysyntää, mikä on huono asia ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta. Tästä näkökulmasta katsottuna fossiilista muovia olisi järkevää korvata mahdollisimman paljon jäte- ja tähdepohjaisilla biomuoveilla.

Fossiilisen muovin valtaa 0,5 miljoonan tonnin tuotantomäärillä ei kuitenkaan vielä hetkauteta. Vuonna 2014 fossiilista muovia tuotettiin 311 miljoonaa tonnia.

Liiketoiminnan kannalta kriittiset kysymykset koskevat raaka-aineiden saatavuutta ja hintaa. Saadaanko biomuovia tuotettua kilpailukykyiseen hintaan suhteessa fossiiliseen muoviin? Entä riittääkö maailmalla jätteitä ja tähteitä biomuovien raaka-aineeksi, kun Neste itsekin tarvitsee niitä uusiutuvaan dieseliin?

Syötäväksi kelpaavien raaka-aineiden käyttö biomuovien tuotannossa johtaisi ojasta allikkoon.

– Kyllä siinä pitää viedä kehitystä eteenpäin ja saada uusia raaka-aineita vielä paljon, paljon lisää, Lievonen sanoo.

Yhtenä lupaavimmista raaka-aineista pidetään leväöljyjä. Leväöljyn hienous olisi siinä, että sen tuotantoon ei tarvittaisi muita energianlähteitä kuin aurinko. Leväöljyn kaupallista tuotantoa energia- ja muoviteollisuuden raaka-aineeksi ei ole tiettävästi kuitenkaan vielä aloitettu.

Suosittelemme sinulle