Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Etelä-Savossa palkittiin matkalaukkuun mahtuvia liikelahjoja – Kilpailutöissä näkyvät metsät ja järvet

Eteläsavolainen järvi- ja metsäluonto ja sen elävät näkyvät selvästi muotoilutöissä, joilla voitettiin Mikkelin kaupungin ja Etelä-Savon maakuntaliiton tuotesuunnittelukilpailu. Kilpailulla etsittiin sekä edullisia että arvokkaita liikelahjoja.

Vesiveljet Riikka Kaartilanmäki
Vesiveljet. Kuva: Riikka Kaartilanmäki
Risto Puolimatka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kilpailun ykköseksi rankattiin Pinja Laineen Metsäretki, palkinto 4000 euroa, ja kakkossija myönnettiin kahdelle: Riikka Kaartilanmäen Vesiveljet ja Timo Saarnion Lumme, heidän kummankin palkintosumma on 3000 euroa.

Kilpailuehdotuksia oli kaikkiaan 54. Raadin mielestä ehdotusten skaala oli ilahduttavan runsas. Kilpailu järjestettiin osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Raati huomauttaa, että kaikissa kolmessa palkittavassa kilpailuehdotuksessa korostuu monipuolisuus, sarjatuotettavuus ja alueen materiaalien ja osaamisen hyödyntäminen.

Voittaneet ehdotukset käyvät liikelahjoiksi sekä Mikkelin kaupungille että Etelä-Savon maakuntaliitolle.

Tuotantoon pikimmiten

Nyt kilpailun ratkettua aloitetaan neuvottelut, jotta voittaneet ehdotukset saataisiin tuotantoon.

– Meillä on harras toive, että saisimme kesän asuntomessuille jo jotakin näytille, sanoo Suomi 100 -juhlavuoden aluekoordinaattori Anu-Anette Varho. Mikkelin asuntomessut ovat heinä–elokuussa 2017.

Raadin mukaan kilpailuehdotuksessa korostuu monipuolisuus, sarjatuotettavuus ja alueen materiaalien ja osaamisen hyödyntäminen. Tässä raadin perustelut:

Pinja Laineen Metsäretki

"Kuvitus on raikas, aikaa kestävä ja monikäyttöinen. Suunnittelija on tuonut kuvituksessa hienosti esiin Etelä-Savon alueen vahvuudet (ruoka, vesi ja metsä). Kuvitusta on helppo käyttää monissa tuotteissa ja se mahdollistaa eri alan toimijoiden välisen yhteistyön ja alueen osaamisen hyödyntämisen liikelahjojen valmistuksessa. Myös uuden ekologisen materiaalin, sellukankaan, käyttö tuotteissa nähtiin hyvänä asiana. Metsäretki-kuosi tähtää yhteiseen alueelliseen brändiin, jonka tarinaan voidaan yhdistää monia alueen tuotteita. Kuvituksella voidaan valmistaa tuotteita molempiin kilpailun hintaluokkiin."

Pinja Laineen Metsäretki
Metsäretki. Kuva: Pinja Laine

Riikka Kaartilanmäen Vesiveljet

"Kuosi esittelee aiheistossaan monipuolisesti alueen luontoa ja historiaa. Kuosia voidaan hyödyntää erilaisiin konkreettisiin tuotteisiin sekä digitaaliseen käyttöön. Tuote-ehdotusten materiaaleissa ja valmistukseen käytettävissä alihankkijoissa korostuu lähituotanto ja ekologisuus. Tekijän tarina tuo mielenkiintoisen lisän tuotteen taustalle. Kuosilla voidaan valmistaa tuotteita molempiin kilpailun hintaluokkiin."

Timo Saarnion Lumme

"Tarjoiluastia on muotokieleltään selkeä ja kaunis tuote, joka on saanut innoituksensa eteläsavolaisesta järvimaisemasta. Materiaalina vaneri mahdollistaa tuotteen valmistamisen paikallista osaamista ja alihankintaa hyödyntäen. Tuotteesta voidaan valmistaa eri kokoja ja sitä voidaan varioida eri puulajien pintaviiluilla."

Timo Saarnion Lumme
Lumme. Kuva: Timo Saarnio

Yhteys alueeseen

Kilpailussa edellytettiin, että osanottajilla on joku yhteys alueeseen. Voittaja Pinja Laine on lähtöisin Mikkelistä. Riikka Kaartilanmäki on Helsingistä mutta sittemmin sulkavalaistunut. Helsinkiläisellä Timo Saarniolla on kesäpaikka Etelä-Savossa.

Kilpailun raadissa olivat muotoilija, muotoilun ja arkkitehtuurin läänintaiteilija Anu Muurinen ja brändiasiantuntija, yrittäjä Lisa Sounio-Ahtisaari, Mikkelin kehitysyhtiö Miksein matkailujohtaja Maisa Häkkinen, Mikkelin kaupungin edustajina kaupunginjohtajan sihteeri Sirpa Hyyryläinen ja viestintäpäällikkö Satu-Mari Tolonen sekä Etelä-Savon maakuntaliiton edustajina maakuntajohtaja Pentti Mäkinen ja kehittämispäällikkö Heli Gynther.

Suosittelemme