Hyppää sisältöön

Yhdysvallat iski Syyriaan yllättävällä voimalla – tämä tiedetään nyt

Ohjukset vahingoittivat lentokonesuojia, polttoainevarastoja ja energiayhteyksiä.

Presidentti Donald Trumpin määräämä ilmaisku Syyriaan oli pääuutinen ympäri maailman. Japanilaista sanomalehteä Nikkan Gendaita myytiin Tokion rautatieasemalla perjantaina 7. huhtikuuta 2017. Kuva: Franck Robichon / EPA

Yhdysvallat laukaisi Syyriaan 59 Tomahawk-risteilyohjusta Välimereltä USS Porter ja USS Ross -sotalaivoilta varhain perjantaiaamuna.

Yhdysvallat on ensikommenteistaan lähtien korostanut, että isku oli kohdistettu juuri kemiallisten aseiden käyttöä vastaan. Siten tarkoituksena ei olisi ryhtyä laajamittaiseen sotilasoperaatioon Syyrian hallinnon kaatamiseksi.

Trump perusteli ilmaiskua sillä, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa täytyy estää käyttämästä kemiallisia aseita tulevaisuudessa. Hän vetosi Yhdysvaltain kansalliseen etuun ja siihen, että siviilien kärsimyksen pitää loppua.

Trump puhui "barbaarisesta hyökkäyksestä" ja "julmasti murhatuista vauvoista". Hän kutsui al-Assadia diktaattoriksi ja sanoi tämän käyttäneen hermokaasua, joka tukehdutti uhrit.

Avoimeksi jää kysymys, mitä tapahtuu, jos kemiallisia aseita käytetään jälleen. Tällöin Yhdysvaltojen voi olla vaikea olla puuttumatta uudelleen sotilaallisesti.

Yhdysvaltain isku al-Shayratin tukikohtaan aiheutti kentälle suuria tuhoja. Ohjukset vahingoittivat lentokonesuojia, polttoainevarastoja ja energiayhteyksiä.

Kenttä on tuhoutunut niin pahoin, että sitä ei pystytä käyttämään pitkään aikaan, arvioi everstiluutnantti Saku Joukas Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Venäjän valtiollisen uutiskanavan mukaan yhdeksän lentokonetta olisi tuhoutunut iskussa. Se näytti kuvaa (siirryt toiseen palveluun), jonka se sanoo olevan lentotukikohdasta.

Videokuvassa näkyy pahoin tuhoutunut kenttä, mutta kiitorata näytti säilyneen kohtalaisen hyvässä kunnossa. Ei ole selvää, näytettiinkö kuvassa tarkoituksella vain osa kentästä. 

Sama kenttä on ollut Venäjän sotilasoperaation käytössä Syyriassa. Venäjä ei ole toistaiseksi kertonut, että Yhdysvaltain ilmaiskussa olisi vahingoittunut venäläissotilaita.

Tiedot iskun kuolonuhreista vaihtelevat. Syyrialaisen viranomaisen mukaan kuolleita olisi seitsemän ja haavoittuneita yhdeksän keskipäivällä perjantaina.  

Maailma vastasi Trumpin ilmaiskuun ristiriitaisesti.

  • Yhdysvaltain liittolaiset, kuten Britannia, Ranska, Japani, Saksa, Turkki ja Saudi-Arabia antoivat tukensa Trumpille.
  • Venäjä ja Iran tuomitsivat iskut.
  • Venäjä vaati koolle YK:n turvallisuusneuvostoa ja ilmoitti vetäytyvänsä toistaiseksi ilmaturvallisuussopimusta. Se solmittiin, jotta Yhdysvallat ja Venäjän ilmavoimat välttäisivät törmäykset Syyriassa.
  • Kiina toivoo malttia Syyrian sotaan, vaikka tuomitsi kemiallisten aseiden käytön.

Mitä iskusta seuraa? Trumpin mukaan Syyrian hallinnon epäilty kemiallinen isku ylitti "monta rajaa".

Vastaamalla siihen Yhdysvallat on ylittänyt yhden sotilaallisen voimankäytön rajan. Everstiluutnantti Saku Joukas arvioi, että isku on vahva pidäke Syyrian ilmavoimille. Jos taas Syyrian hallinto jatkaa iskuja, myös Yhdysvaltain jatkoiskut ovat todennäköisiä.

Venäjän ja Kiinan toimia ei vielä kunnolla tiedetä.

Isku ei muuta perusasetelmaa Syyriassa, vaikka rikkookin Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteita. Presidentti al-Assad on yhä niskan päällä sodassa ja kapinalliset entistä heikommalla, arvioi Ylen Syyriaa seuraava toimittaja Tom Kankkonen analyysissään.

Suosittelemme sinulle