Hyppää sisältöön

Tämä tiedetään Tukholman iskusta – Neljä kuollut, loukkaantuneiden joukossa kaksi lasta

Neljä ihmistä kuoli, kun kuorma-auto syöksyi väkijoukkoon ydinkeskustassa iltapäivällä. Tietoa kuolleiden määrästä ei ole vahvistettu.

Poliisit vartioivat tavaratalon lähialuetta 7. huhtikuuta Tukholmassa. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP
Santtu Natri,
Mattias Mattila
  • Iskussa on kuollut neljä ihmistä, vahvistaa Ruotsin poliisi.
  • Märstassa kiinni otettu mies on sanonut olevansa iskun tekijä.
  • Ruotsin poliisi tutkii Tukholman iskua terroritekona.
  • Iskussa on loukkaantunut 15 ihmistä, joiden joukossa on kaksi lasta.
  • Suomessa poliisi tehostaa valvontaa.
  • Supon mukaan terrorismin uhka-arvio on Suomessa toistaiseksi ennallaan.

Tilanne alkoi aivan ydinkeskustassa Drottninggatanin kävelykadulla hieman ennen kolmea paikallista aikaa. Silminnäkijöiden mukaan kuorma-auto ajoi ihmisten päälle ennen törmäämistään tavaratalo Åhlens Cityn seinään.

Jalankulkijat pakenivat paikalta paniikissa. Ihmiset käyttäytyivät silminnäkijöiden mukaan hysteerisesti, huusivat ja itkivät.

Ruotsin poliisi on vahvistanut, että iskussa on kuollut neljä ihmistä. Eri lähteiden mukaan loukkaantuneita on yhteensä viisitoista, joiden joukossa on kaksi lasta. Yhdeksän henkilöä on loukkaantunut vakavasti.

Kolmen ihmisen on kerrottu kuolleen ja ainakin kahdeksan loukkaantuneen. Tapahtuneen mahdollisista suomalaisuhreista ei Suomen ulkoministeriöllä ole vielä tietoa. Illan tiedotustilaisuudessaan poliisi ei voinut kuitenkaan vahvistaa kuolleiden ja loukkaantuneiden määriä, koska ajantasaiset tiedot ovat vain sairaaloilla.

Tiedossa ei ole, onko iltapäivän isku yksittäinen teko vai onko sille odotettavissa jatkoa.

Poliisi kertoo etsivänsä miestä, joka valvontakamerakuvan perusteella olisi pukeutunut harmaaseen takkiin, valkoisiin kenkiin ja harmaaseen huppariin, mutta viranomaiset eivät epäile kyseistä henkilöä rikoksesta.

Auton törmäilyn jälkeen keskustassa nähtiin aseen kanssa juokseva henkilö ja poliisia kohti kerrotaan ammutun Åhlensin ja Hötorgetin lähellä.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan epäillystä terroririkoksesta. Jo aiemmin poliisi piti tapahtumaa terroritekona perustaen arvionsa muualla Euroopassa tapahtuneisiin iskuihin. Pääministeri Stefan Löfven on kutsunut iltapäivän tilannetta hyökkäykseksi.

Tukholman poliisi aikoo lisätä poliisien näkymistä kaduilla, mutta viranomaiset eivät ole nähneet tarvetta pyytää apua armeijalta.

Suuria osia Tukholman keskustasta on eristetty. Viranomaiset tyhjentävät keskusrautatieasemaa ihmisistä. Sekä Tukholman metro- ja bussiliikenne että keskusrautatieaseman ohittava junaliikenne on pysäytetty. Lentoliikenne Arlandan ja Bromman lentoasemilta toimii normaalisti.

Poliisi on kehottanut ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa ja pysymään poissa kaupungin keskustasta.

Valtioneuvoston rakennus on lukittu niin, ettei kukaan pääse sisään tai ulos, ja korkeimpia virkamiehiä on kehotettu siirtymään suojattuihin tiloihin.

Iskussa käytetty kuorma-auto kuuluu Spendrups-panimolle. Yrityksen mukaan se varastettiin kuljettajaltaan päivällä kesken lastin purkamisen.

Kaikkia Tukholmassa olevia suomalaisia ei ole tavoitettu. Puhelinverkko kaupungissa on kuormittunut, mikä on haitannut yhteydenpitoa.

Ruotsin poliisi etsii Tukholman iskuun liittyen miestä, joka on pukeutunut vihreään takkiin, valkoisiin kenkiin ja harmaaseen huppariin. Häntä ei epäillä tällä hetkellä rikoksesta.

Suomessa kaikille poliisilaitoksille lähetetty kehotus lisätä partiointia ja näkyvyyttä paikoissa, joissa on ihmisiä. Valtakunnallista valmiutta ei kuitenkaan ole nostettu. Poikkeaviin tapahtumiin puututaan tavallista matalammalla kynnyksellä.

Suojelupoliisin mukaan terrorismin uhka-arvio on Suomessa toistaiseksi ennallaan. Supo kertoi perjantaina Twitterissä, että tietoa Tukholmassa tapahtuneesta iskusta kerätään koko ajan. Supon viestintäpäällikön Jyri Rantalan mukaan ei ole toistaiseksi mitään viitteitä, että Tukholman iskulla olisi kytköksiä Suomeen.

Eri lähteiden mukaan iskussa kuoli kaksi tai kolme ihmistä. Tietoa tarkasta määrästä ei ole saatu vahvistettua.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Suomen poliisilla on valmiudet rekka- tai kuorma-auton pysäyttämiseen. – Ongelman muodostaa se, onko juuri sillä hetkellä tietoa, jotta osaamme varautua tämäntyyppisen iskun pysäyttämiseen, Kolehmainen sanoo. Suomi on selvittänyt, että tällä hetkellä ei ole rekka- tai kuorma-autoja varastettuna.

Joukkoliikenne on hiljalleen palaamassa ennalleen Tukholmassa, tiedottavat Tukholman poliisi ja paikallisliikenneyhtiö SL.

Mies on otettu kiinni Tukholman pohjoispuolella Märstassa. Hän on tunnustanut olevansa iskun tekijä, lähteet kertovat.

Ylen hetki hetkeltä -seurannan löydät täältä.

Suosittelemme sinulle