Hyppää sisältöön

Ääntenlasku venyi Vantaalla aamuyölle: ”Osa laskijoista päästettiin kotiin liian aikaisin”

Vantaan vaalitoimiston mukaan uudet laskijat ja erehdys laskijoiden määrässä viivästyttivät äänten rekisteröimistä järjestelmään.

Äänestäjä äänestyskopissa Iivisniemen koululla Espoossa kuntavaalien vaalipäivänä sunnuntaina 9. huhtikuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vantaan viimeiset äänet kirjautuivat kuntavaalien tulosrekisteriin hieman ennen kolmea maanantaiaamuna. Vantaan vaalitoimiston mukaan viivästymiseen oli monia eri syitä. Yksi isoimmista oli kuitenkin se, että osa äänten laskijoista ja tallentajista päästettiin kotiin ennen aikojaan.

– Se oli laskua valvovilta salivalvojilta varmaan jonkunlainen erehdys. Ohjeistuksen mukaan iltaa varten piti jäädä 15 äänten tallentajaa, mutta paikalla taisi lopulta olla vain kahdeksan. Se on aikamoinen vähennys, sanoo Vantaan vaalitoimiston päällikkö Päivi Kimpimäki.

Osa laskijoista lähti kotiin jo iltakahdeksan jälkeen, vaikka äänten lasku oli tuolloin vielä kesken. Suurin viivästyminen tapahtui kuitenkin vasta laskettujen äänten tallennusvaiheessa.

Monet mukana ensimmäistä kertaa

Oikeusministeriön lakimuutoksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ehdokkaana olevat henkilöt eivät enää voi olla vaalilautakunnan jäseniä ja osallistua ääntenlaskentaan. Myös tämä hidasti Kintimäen mukaan äänten laskentaa Vantaalla.

– Henkilöt, jotka ovat jo vuosia olleet meillä laskemassa ääniä, olivat nyt ehdolla ja siksi estyneitä. Meidän piti hankkia heidän tilalleen uudet laskijat, joille esimerkiksi tulosrekisterin käyttö oli täysin uusi juttu, sanoo Kimpimäki.

Vantaan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Tapani Salmen mukaan viivästysten tarkempia syitä lähdetään analysoimaan vasta tänään.

– Nyt on lähinnä tärkeä selvittää tulevia vaaleja varten, miten vastaisuudessa voidaan mahdollisesti toimia toisin, sanoo Salminen.

Viivästyminen poikkeuksellista

Kuntavaalien ääntenlasku kesti paljon pidempään kuin aikaisemmissa vaaleissa. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen pitää äänten laskun viivästystä poikkeuksellisena.

– Viime kuntavaaleissa koko maan tulos saatiin valmiiksi noin yhden aikoihin. Siihen nähden laskeminen vei tällä kertaa yllättävän pitkään, sanoo Jääskeläinen.

Jääskeläinen ei pidä myöskään yllättävänä, jos kuntavaalien sähköiseen vaaliluetteloon liittyvistä ongelmista tehtäisiin valituksia hallinto-oikeudelle. Hänen mukaan kuntavaalien jälkeen valitukset ovat yleisiä.

– Se ei ole mitenkään poikkeuksellista. Kuntavaaleissa on paljon enemmän toimijoita ja kunnat laskevat äänet. Kuntavaalien tulokset ovat monessa kunnassa hyvin tiukkoja ja siinäkin mielessä valituksia tehdään, pohtii Jääskeläinen.

Sähköisessä vaaliluettelossa oli ongelmia sunnuntaina 11 kunnassa.

Suosittelemme sinulle