Nokkamukit ovat helpottaneet lapsiperheiden elämää jo vuosikymmeniä. Mehut ja maidot pysyvät siististi mukissa, eikä niitä tarvitse vähän väliä olla pyyhkimässä lattioilta tai pitkin pöytiä.
Nokkamukien käytännöllisyys on joidenkin mielestä niiden ainoa hyvä puoli.
Puheterapeutti Katja Koski on sitä mieltä, että nokkamukista juominen on hyvin haitallista lapselle. Hänen mukaansa nokkamuki voi aiheuttaa lapselle väärän nielaisumallin ja äännevirheitä (Terapeijan blogisivu).
– Jotta voidaan ymmärtää, miksi nokkamuki on haitallinen pienelle lapselle, täytyy ymmärtää, miten aikuinen ihminen nielaisee. Kun aikuinen nielaisee, kielen kärki pysyy etuhampaiden takana, ylähammasvallilla.
Tällainen nielaisumalli kehittyy Kosken mukaan vasta noin 1–2 vuoden ikäisenä.
– Pikkuvauva nielaisee niin, että hän työntää kieltä eteenpäin. Kun lapsi juo nokkamukista, niin nokkaosa painaa kielen kärjen alas. Se ei anna vauvalle mahdollisuutta oppia sellaista nielaisumallia, joka tavallisesti kehittyy ihan normaalisti.
Ehkä se on enemmänkin sellainen vanhempien viitseliäisyyskysymys.
Anu Kortelainen
Jos väärä nielaisumalli jatkuu vielä, kun lapselle alkaa kasvamaan hampaita, aiheuttaa kielen ulos työntäminen sen, että kieli painaa hampaita. Tästä seuraa avopurenta (Duodecim Terveyskirjasto).
– Se täytyy hoitaa oikomishoidolla. Yleensä joudutaan korjaamaan väärä nielaisumalli.
Väärä nielaisumalli saattaa aiheuttaa myös kielen lepoasennon kehittymisen sellaiseksi, että kieli on liian edessä koko ajan. Tällöin esimerkiksi s-äänteen tuottaminen voi olla vaikeaa.
Asiantuntijoiden mielipiteet eriäviä
Puheterapeuttien liitolla ei ole virallista kantaa nokkamukien haitallisuudesta. Katja Koski kertoo, että useat puheterapeutit ovat kuitenkin sitä mieltä, että ne eivät ole hyväksi lapsille.
– Puheterapeutit ovat tämän asian tienneet jo todella pitkään. Varsinkin Amerikassa on pidetty isoja kampanjoita siitä ja siellä on yritetty tiedottaa nokkamukin haitallisuudesta.
Suomessa virallista tutkimustietoa ei asiasta vielä ole, mutta Kosken mukaan nokkamukin vaarallisuuden ymmärtämiseksi täytyy tietää, millainen on suun anatomia. Miten lapset ja vauvat nielaisevat ja miten aikuinen nielaisee.
Suosittelen pillimukia, se kehittää hienosti lapsen oikeanlaista nielaisumallia.
Katja Koski
Kajaanilainen puheterapeutti Anu Kortelainen on eri mieltä.
– Olen sitä mieltä, että jos kehitys on normaalia ja jos suun motoriikassa tai suun motoriikan kehityksessä ei ole ongelmia, niin nokkamukin käytössä ei ole mitään vikaa.
Kortelaisen mielestä nokkamukien käyttö normaalisti kehittyvälle lapselle ei ole kuitenkaan millään tavalla tarpeellista, vaan lapsi voisi siirtyä tuttipullosta suoraan tavalliseen mukiin.
– Ehkä se on enemmänkin sellainen vanhempien viitseliäisyyskysymys. Olisi parempi, jos vanhempi opettaisi heti lapsen juomaan lasista ja malttaisi olla ohjaamassa.
Hampaiden kehitys- ja oikomisopin professori Juha Varrela on samoilla linjoilla Kortelaisen kanssa.
Hänen mielestään nokkamukin käyttö ei aiheuta avopurentaa, vaan siihen vaadittaisiin pitkäkestoinen imemistapa, kuten esimerkiksi sormen tai tutin imeminen. Nokkamukin käyttö on kuitenkin useimmiten lyhytaikaista.
Lisäksi nieleminen on liian lyhytkestoinen tapahtuma, jotta se voisi synnyttää avopurennan. Varrelan mukaan on kuitenkin mahdollista, että kieli ylläpitää avopurentaa, jonka on aiheuttanut sormen tai tutin imeminen.
Pilli nokkamukin tilalle
Puheterapeutti Katja Koski kertoo, että nokkamukit ovat edelleen useiden perheiden ja päiväkotien käytössä. Hän ei kuitenkaan suosittele niitä kenellekään.
Kosken mielestä lapsille löytyy parempiakin vaihtoehtoja.
– Suosittelen pillimukia, se kehittää hienosti lapsen oikeanlaista nielaisumallia. Kun imet pillillä, niin kieli vetäytyy taaksepäin ja se provosoi oikeanlaisen nielaisemistekniikan.
Pitäisikö nokkamukien käytöstä sitten olla virallinen ohjeistus? Kosken mielestä vanhemmille tulisi ainakin jakaa tietoa siitä, mitä se voi aiheuttaa.
– Se ei ole kiveen hakattu, että jos lapsi juo nokkamukista, niin hänellä tulee olemaan paljon ongelmia jatkossa. Mutta on hyvä tiedostaa, että se ei ole välttämättä optimaalisin juomistapa.