Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Jari Ehrnroothin kolumni: Uskonrauhaa rikkomassa

Luterilaisuus kantaa nimessään karmeaa perintöä. Tarvittaisiinko uusi uskonpuhdistus, kysyy Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnrooth.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuosituhannen alussa ruotsalainen taidemaalari houkutteli minut Turkuun. Yhteispohjoismaisen näyttelyn avajaisia jatkettiin entisen apteekin tiloissa. Anniskelutiskin keskivaiheilla katseeni harhaili ruskeiden myrkkypullojen rivistöä, kun olkapäälleni laskeutui raskas käsi.

”Ootko sä juutalainen. Taidat olla.”

Nenääni tuijotettiin vihamielisesti, päätä pidemmältä taholta.

”Mistä niin päättelet. Ja sitä paitsi, kielenkäyttösi liikkuu rasistisen uhkailun rajamailla”.

Mies oli siirtänyt kätensä omalle käsivarrelleen ja pidätteli sitä teatraalisesti.

”Teidät pitäisi hoidella.”

Keskimittainen olemukseni alkoi tuntua heiveröiseltä. Mutta skandinaavisen seireenin laulu suonissani esti taka-askeleet.

”Muistanet että Hitler hoiteli itsensäkin.”

Polvista pudottautumalla väistäisin heilautuslyönnin ja antaisin terävän koukun rodunjalostajan poskipäähän.

Vastustajalla oli kuitenkin ässä hihassaan: "Ei tähän natseja tarvita. Lue Lutheria. Eikös tämä ole luterilainen maa.”

Tuijotin korstoa, enkä saanut sanaa suustani.

Kului vuosia, valmistui kirjoja. Sitten tempauduin kirjoittamaan autofiktiota elävästä Jumalasta ja löysin itseni lukemasta Martti Lutherin teosta Juutalaisista ja heidän valheistaan (vuodelta 1543).

Turkulaisen antisemitistin mentävä aukko sivistyksessäni alkoi täyttyä.

Kirja avaa silmät siltä, joka vaalii mielikuvaa luterilaisesta lähimmäisenrakkaudesta

Kansankirkkomme isän mielestä juutalaiset ovat vääräuskoisia, saastaisia, laiskoja, ahneita, kieroja kyykäärmeensikiöitä ja verenhimoisia perkeleenlapsia. Heitä on kiellettävä harjoittamasta uskoaan kristittyjen keskuudessa. Tora-kääröt ja talmud-kirjallisuus on otettava pois. Juutalaiset koulut ja synagogat on poltettava. Juutalaisten talot on hävitettävä eikä heille saa antaa turvaa maanteillä. Asukoot he talleissa ja ulkosuojissa.

Käteinen raha, jalometallit ja arvoesineet on otettava heiltä pois. Nuoret ja vahvat juutalaiset on määrättävä ruumiilliseen pakkotyöhön.

Kirja avaa silmät siltä joka vaalii mielikuvaa luterilaisesta lähimmäisenrakkaudesta. Toistuvasti ja kiivaasti Luther varoittaa valtaapitäviä ruhtinaita sortumasta helläsydämisyyteen juutalaisia kohtaan. Karkottamis-, kurittamis-, hyväksikäyttö- ja pakkotyöohjelma on pantava toimeen säälittä.

Lutherin ratkaisu juutalaiskysymykseen keräsi voimia satoja vuosia, ennen kuin se löysi ruskeapaitaiset toteuttajansa.

1930-luvun Saksassa Lutherin teoksesta tuli antisemitismin kivijalka. Nürnbergin puoluepäivillä kirjan ensipainosta esiteltiin lasivitriinissä. Arjalaisten rotulakien arvovaltaisessa tulkinnassa viitattiin siihen. Se levisi lukuisina kansanpainoksina ja siihen tukeuduttiin niin valtakunnan laajassa antisemitistisessä kirjallisuudessa kuin luterilaisten johtajien ja kirkkokansan hyväksyessä juutalaisvainot.

Juutalaisvihamielinen näkemys on edelleen osa luterilaista tunnustusta

Kuten eksistenssifilosofi Karl Jaspers kiteytti, kirjassa on valmiina koko natsien ohjelma. Myös lopullisen ratkaisun alkuidea on löydetty Lutherilta.

Suomeksi tämä merkkiteos ilmestyi vuonna 1939 ja on nykyään verkossa vapaasti luettavissa. Näin luterilaisessa maassa ja reformaation juhlavuonna kirja on ohittamaton tutustumiskohde – esimerkiksi seurakuntien kirjallisuuspiireille.

Suuren uskonpuhdistajan raivokas kiihotus juutalaista kansanryhmää kohtaan on vain yksi etappi kristillisen juutalaisvastaisuuden historiassa. Antijudaismi ja antisemitismi ovat olleet elimellinen osa kirkon opetusta ensimmäisiltä vuosisadoilta. Myös Luther motivoi juutalaisvihansa sillä, että juutalaiset murhasivat messiaan ja Jumalan pojan eivätkä myöhemminkään kääntyneet kristityiksi. Heidän täytyi siis olla sielunvihollisen palveluksessa.

Tämä juutalaisvihamielinen näkemys on edelleen osa luterilaista tunnustusta. Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta kohdasta ”uskomme perusta” löytyvässä Yksimielisyyden ohjeessa sanotaan:

”On kysymys synnin ansaituista rangaistuksista silloin, kun Jumala rankaisee jotakin maata tai kansaa sanansa halveksimisesta niin, että rangaistus kohtaa myös jälkipolvia, kuten huomaamme juutalaisten kohtalosta.”

Kirkko pysyy juutalaisvastaisella kannalla niin kauan kuin se pitää lunastusoppia universaalina totuutena kaikille kansoille.

Näin Lutherin teesien 500-vuotisjuhlavuonna voidaan kysyä, eikö luterilaisten olisi jo aika tehdä uusi uskonpuhdistus

Meillä luterilaisessa Suomessa voi kohdata arvostetun historian professorin, joka epävirallisissa yhteyksissä moitiskelee ”jutkuja” tympeiksi materialisteiksi henkevien kristittyjen keskuudessa. Myös papit ja tavalliset perusluterilaiset esittävät usein varmana tietona antijudaistisia ennakkoluuloja, kuten sitä, ettei juutalaisilla ole armoa.

Näin Lutherin teesien 500-vuotisjuhlavuonna voidaan kysyä, eikö luterilaisten olisi jo aika tehdä uusi uskonpuhdistus ja alkaa julkisesti katua paitsi antijudaismiaan ja antisemitismiään, myös sitä, että kristityt ylisummaan ovat kaapanneet juutalaisten pyhän kirjan ja alkaneet tulkita sitä omiin tarkoituksiinsa sopivalla ja juutalaista uskoa loukkaavalla tavalla?

Juutalaiselta kannalta katsoenhan on täysin selvää, ettei kapinallisrabbi Jeshua Nasaretilainen voinut olla messias, koska profeettojen mukaan tämä tuo sovun, oikeudenmukaisuuden ja ikuisen rauhan.

Meillä Suomessa ”nöyrät” luterilaiset voisivat osoittaa katumusta kahdella teolla. Ensinnäkin tulisi pyytää julkisesti anteeksi Lutherin juutalaisvihaa seurauksineen ja sanoutua siitä irti. Toiseksi voitaisiin ottaa mallia Amerikan evankelis-luterilaisesta kirkosta, joka 1990-luvun puolivälistä alkaen on pääsiäisen yhteydessä korostanut, että ”Jeesuksen kuolemasta ei tule syyttää juutalaisia tai juutalaista uskoa.”

Avoin puhe näistä aiheista saattaa kuumentaa tunteita. Herää kysymys, rikkooko tämä kirjoitukseni uskonrauhaa?

Ja jos rikkoo, niin kenen?

Entä, jos tarkastelisin islamilaista opetusta juutalaisten vääräuskoisuudesta, saastaisuudesta ja tuomittavuudesta?

Perustuslaillinen uskonnon ja vakaumuksen vapaus on johdonmukaista vasta sitten, kun sananvapaus koskee niitä siinä missä muitakin elämänkatsomuksia.

Mihin uskonrauhanrikkomispykälää siis tarvitaan?

Jari Ehrnrooth

Kirjoittaja kirjailija ja filosofi, kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti. Syntyi Koitereella, kirjoittaa Munkkiniemessä, juoksee Keskuspuistossa.

Suosittelemme