Hyppää sisältöön

Uhkailua ja poliisivalvontaa – Oppositio kampanjoi Turkissa paineen alla

Kansanäänestys presidentin valtaoikeuksista jakaa Turkkia entisestään. Mielipidemittausten mukaan kisasta on tulossa tiukka.

Zuhal Kaçan on vapaaehtoinen kyllä-kampanjassa. Hän uskoo, että Turkista tulee parempi paikka, jos presidentti Recep Tayyip Erdoğan saa lisää valtaa. Kuva: Evelin Kask / Yle
Sanna Raita-aho

ISTANBUL 80 miljoonaa ääntä kyllän puolesta!, kaikuu huuto kaiuttimesta. Turkin valtapuolueen AKP:n vaalikojulla käy kova kuhina jo varhain aamulla.

Kojulla ihmiset tanssivat, heiluttelevat Turkin lippuja ja jakavat esitteitä ohikulkijoille. Vieressä oleva rekka taas soittaa lauluja, joissa vannotaan Turkin nousevan suurena maana.

Kampanjoinnin tavoitteena on vakuuttaa turkkilaiset äänestämään “kyllä” kansanäänestyksessä, joka antaisi Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille laajennetut valtaoikeudet. Kannattajien mukaan tämä palauttaisi Turkkiin vakauden ja selkeyttäisi hallintoa.

“Eurooppa kadehtii meitä”

Kojulla vierailevan istanbulilaismiehen Şevket Gençin mukaan presidentti on saanut paljon hyvää aikaan Turkissa. Siksi hän aikoo äänestää kyllä huhtikuun 16. päivänä eli pääsiäissunnuntaina järjestettävässä äänestyksessä.

– Erdoğan on rakentanut sairaaloita, tehnyt elämämme paremmaksi. Rahaa on annettu kansalaisille. Haluan, että välität tämän viestin maailmalle, hän sanoo.

Şevket Gençin mukaan presidentti on auttanut heikommassa asemassa olevia turkkilaisia. Kuva: Evelin Kask / Yle

Genç kiihtyy arvostelemaan Eurooppaa. Turkin ja EU:n välit ovat olleet viime aikoina jäissä, mikä on näkynyt myös Turkin mediassa runsaana Euroopan kritisointina. Eurooppaa on nimitelty esimerkiksi terrorismin tukijaksi, joka pelkää vahvaa Turkkia.

– Eurooppa on meille vain kateellinen. Turkki on rakentanut siltoja, tunneleita, menestynyt taloudellisesti. Eurooppa pelkää Turkin menestystä ja siksi kritisoi meitä.

Samoilla linjoilla on Turkin lippua AKP:n vaalikojulla heilutteleva Zuhal Kaçan. Istanbulilaisnaista ei pelota, että kansanäänestys tekisi Turkista yhden miehen valtakunnan. Kuten monet AKP:n kannattajat, hän vetoaa siihen, että presidentti on tuonut maahan talouskasvua.

Talous kasvoi keskimäärin 6 prosentin vauhtia vuodessa, vienti vauhdittui ja lisäksi presidentti käynnisti monia mittavia rakennusprojekteja ympäri Turkkia. Nyt talous on tosin laskussa osin poliittisen epävakauden takia.

– En ymmärrä, miksi Erdoğania kritisoidaan. Hän ei ole aiheuttanut harmia kenellekään. Hän on antanut meille taloja, autoja, hyvinvointia. Rakastan häntä ja aion siksi äänestää häntä, hän sanoo.

Vaalirekka kehottaa äänestämään kyllä presidentin valtaoikeuksien laajentamisen puolesta. Kuva: Evelin Kask / Yle

Uhkailua ja poliisivalvontaa

Laajennetut valtaoikeudet antaisivat presidentille oikeuden esimerkiksi hajottaa parlamentin ja nimittää ministereitä.

Presidentti pääsisi myös vaikuttamaan oikeusjärjestelmään, sillä hän saisi nimittää puolet maan korkea-arvoisimmista tuomareista. Muutosta vastustavat Turkin suurin oppositiopuolue CHP ja kurditaustainen HDP pelkäävät, että tämä tekisi Turkista yksinvallan.

– Tavallisena kansalaisena haluan elää demokratiassa, jossa minua edustaa parlamentti.  En halua missään nimessä elää yhden miehen vallan alla. Siksi äänestän ei, sanoo kurditaustaisen HDP-puolueen jäsen Ayfer. Hän kampanjoi ei-äänten puolesta Istanbulissa.

Ayfer on huolissaan, miten naisille käy, jos presidenttivaltainen järjestelmä voittaa.

Konservatiivisen ja islamiin nojaavan valtapuolue AKP:n syytetty haluavan puskea naisia takaisin perinteisiin rooleihin. Naisia on kehotettu hankkimaan vähintään kolme lasta ja olemaan esimerkiksi nauramatta julkisilla paikoilla.

Turkkilaisen HDP-puolueen jäsenen Ayferin mukaan puolueen kampanjointi kansanäänestyksessä on ollut hyvin vaikeaa. Turkin hallituksen mukaan puolueen johto tukee terroristeja, puolue kiistää itse asian. Kuva: Evelin Kask / Yle

– Sanon ei, koska olen nainen. En hyväksy sitä roolia, minkä hallitus on antanut minulle. Haluan käydä töissä ja päättää itse, milloin hankin lapsia, hän sanoo.

– Turkissa on sanonta, että älä laita sellaista, jolla on jauhoja käsissään tekemään miesten töitä. En halua tällaista asennetta Turkkiin, Ayfer lisää.

Uhkailua ja poliisivalvontaa

Kyllä-äänten voittoa voi vauhdittaa, että ei-leiri on kohdannut häirintää kampanjoinnissaan.

Vaaleja tarkkailevan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin mukaan vaalikampanjoinnissa on ollut monia ongelmia. Ei-leiriä kannattavia on uhkailtu ja syytetty terrorismin tukemisesta. Myös valtion media on tukenut voimakkaasti valtaoikeuksien laajentamista.

Monia opposition poliitikkoja ja toimittajia on vangittu. Erityisen ahtaalla on ollut kurdien HDP-puolue. Esimerkiksi puolueen johto istuu vankilassa epäiltynä yhteyksistä kurdien sissijärjestö PKK:hon.

HDP:n tiukan valvonnan huomaa myös haastattelumme aikana. Paikalle saapuu poliisi tarkistamaan henkilöllisyytemme. Haastattelu jatkuu poliisien läsnäollessa.

– Kuten näet, emme voi kampanjoida helposti, emme pääse esille mediassa ja johtajamme ovat vankilassa. Pelkään, että nämä toimet jatkuvat, jos kyllä voittaa, Ayfer sanoo.

Turkin oppositio kampanjoi ei-äänten puolesta istanbulissa. Vaalikyltissä sanotaan “Äänestä ei talouskriisille” Kuva: Evelin Kask / Yle

Moni äänestäjä empii yhä

Mielipidemittausten mukaan kisasta on tulossa tiukka. Kyllä-äänet johtavat niukasti, mutta monet äänestäjät epäröivät yhä kantaansa. Turkkilaisen mielipidemittauslaitoksen Kondan mukaan ei-äänten tukijat ovat varmoja kannastaan, kun taas kyllä-leirissä on monia kannastaan epävarmoja äänestäjiä.

Epävarmoja äänestäjiä on erityisesti nationalistisen MHP-puolueen joukossa. MHP on kolmesta suurimmasta oppositiopuolueesta ainoa, joka on asettunut tukemaan AKP:ta presidentin valtaoikeuksien laajentamisessa.

Päätös on kuitenkin jakanut puolueen, eivätkä kaikki puolueessa kannata lakimuutosta.  AKP onkin omaksunut yhä enemmän nationalistista retoriikkaa, jolla MHP:n äänestäjiä yritetään houkutella sen puolelle.  Jos puolue onnistuu asiassa, voi se edesauttaa voittoa sunnuntain kansanäänestyksessä.

Lue myös: Sydän sanoo kyllä, järki ehkä ei – Saksan turkkilaiset äänestivät Erdoğanista

Turkkilaisnainen kampanjoi kyllä-äänten puolesta. Kuva: Evelin Kask / Yle

Suosittelemme sinulle