Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Hybridiosaamiskeskuksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin – Johan Bäckman hämmensi soppaa seminaarillaan

Bäckmanin hanke on klassinen esimerkki informaatiovaikuttamisesta, kommentoidaan valtioneuvoston kansliasta.

Venäläinen ideologi Aleksandr Dugin puhuu Johan Backmanin vierellä.
Venäläinen ideologi Aleksandr Dugin puhui Johan Backmanin järjestämässä seminaarissa Helsingissä tiistaina 11. huhtikuuta. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Hannu Tikkala,
Jussi Virkkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä allekirjoitettiin tänään iltapäivällä eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen perustamisasiakirja. Suomen lisäksi keskusta on perustamassa kymmenen muuta maata, jotka ovat Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Espanja, Britannia, Ruotsi, Puola, Latvia ja Liettua.

Hybridisoppaa oli hämmentämässä kohudosentiksi kutsuttu Johan Bäckman, joka järjestää alkuiltapäivästä oman seminaarinsa. Seminaarissa puhuu venäläinen ideologi Aleksandr Dugin.

– Tässä on klassinen esimerkki informaatiovaikuttamisesta. Tuodaan esille kilpaileva yhdistys, jolla on lähes sama nimi, kuvailee valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Markku Mantila.

Mantila viittaa siihen, että Bäckman on perustanut yhdistyksen, jonka nimi on hyvin lähellä eurooppalaista hybridiosaamiskeskusta.

Seminaarikutsu onkin herättänyt hämmennystä sen saaneiden piirissä. Ylen tietojen mukaan suurlähetystöistä otettiin yhteyttä viranomaisiin, kun diplomaatit pohtivat sen aitoutta. Mantila vahvistaa tiedon.

Poliiseja ja yleisöä Johan Backmanin seminaarissa Hotelli Kämpin Kansallissalissa.
Poliiseja ja yleisöä Johan Backmanin seminaarissa Hotelli Kämpin Kansallissalissa. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

– Olen havainnut ilokseni, että Bäckmanin tilaisuuden huomanneet ovat kyselleet meiltä, mikä tämä on. Yksi diplomaatti oli minuun suoraan yhteydessä, Mantila sanoo.

Mantila huomauttaa, että Bäckman järjestää tilaisuuden Hotelli Kämpin Kansallissalissa, joka englanniksi kääntyy National Halliksi.

– Se tietysti kuulostaa aika hienolta ja juhlavalta. Ihan taitava informaatio-operaatio tuo on, Mantila sanoo.

Juttua päivitetty 11.4. kello 15.37. Muutettu aikamuotoja.

Juttua korjattu 19.4. kello 16.03. Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, kaikki Baltian maat eivät kuulu keskuksen perustajamaihin.

Suosittelemme