Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ennestään tuntematon kalliomaalaus löydettiin Leppävirralta

Pohjois-Savosta tunnetaan uuden löydön lisäksi vain yksi ihmishahmoa kuvaava kalliomaalaus Rautalammilta.

Ennestään tuntematon kalliomaalaus Leppävirran Pöyhönsaaressa.
Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Leppävirralta on löytynyt ennestään tuntematon kalliomaalaus. Se löydettiin Unnukka-järvellä sijaitsevan Pöyhönsaaren länsirannalta, Karhuvuoren pystysuorasta kalliosta. Maalattu alue on leveydeltään lähes kaksi metriä.

Punamullalla maalatusta kallioalueesta voi hahmottaa yhden selkeän kuvion, tikku-ukkona kuvatun ihmishahmon, jonka toinen käsi osoittaa yläviistoon ja jalat ovat polvista taipuneet. Hahmon kohotettuun käteen liittyy kaareva viiva.

Aivan varmasti maalauksia on lisää.

Tanja Tenhunen

– Käsien asento ei ole ihan tyypillinen kivikautiselle ihmishahmolle, ja on katsojan silmissä, mitä viiva esittää. Se on vähän käärmeen muotoinen ja se voisi olla vaikka jousi tai sauva. Mutta se on arvailujen varassa, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon arkeologi Tanja Tenhunen kertoo.

Karhuvuoren maalaus sijaitsee hyvän vesireitin varrella kapeikossa. Unnukan vedenpinta on ollut kivikaudella useita metrejä nykyistä korkeammalla ja maalauskalliolle on ollut vesiltä käsin hyvä näkymä. Maalaus on voitu tehdä jäältä tai veneestä käsin.

– Maalauksen ajoitus perustuu kokonaisuuden tarkasteluun. Kuva-aihe ja sijainti ovat tyypillisiä esihistoriallisille kalliomaalauksille. Tiedämme myös, millä tasolla Unnukan vedenkorkeus on milloinkin ollut, Tenhunen sanoo.

"Katselkaa pystysuoria kallioita"

Suomesta tunnetaan noin 150 kalliomaalausta ja punamultaläiskää. Pääasiassa ne sijaitsevat muinaisten Saimaan ja Päijänteen vesistöalueille. Yleisiä kuva-aiheita ovat ihmiset, eläimet, veneet ja geometriset kuviot, ja niiden on ajateltu liittyvän kultteihin tai samanistisiin istuntoihin.

Pohjois-Savosta on löydetty Karhuvuoren maalauksen lisäksi vain yksi ihmishahmoa kuvaava maalaus, Rautalammin Toussunlinna. Kuva-aiheen ja sijaintinsa perusteella ne on ajoitettu kivikautisiksi (5200–3900 eaa.).

Kalliomaalaus on hyvin harvinainen löytö Pohjois-Savossa verrattuna Etelä-Savoon, jossa esihistorialliseksi ajoitettuja maalauksia tunnetaan lähes 40 kappaletta.

– Kalliomaalaus on aina merkittävä löytö oli se missä päin tahansa Suomea, mutta pohjoissavolaisittain löydön harvinaisuus tuo sille lisäarvoa, Tenhunen huomauttaa.

Uuden kalliomaalauslöydön teki leppävirtalainen Anssi Toivanen. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ottaa Tenhusen mukaan mielellään vastaan uusia havaintoja maalauksista.

– Aivan varmasti maalauksia on lisää. Toivomme, että ihmiset muistaisivat vaikkapa kesällä melontareissulla katsella erityisesti pystysuoria kalliopintoja.

Ennestään tuntematon kalliomaalaus Leppävirran Pöyhönsaaressa.
Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Suosittelemme