Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Susijengin apuvalmentaja välttynyt kulttuurishokeilta Romaniassa: "Koris on korista"

Kesken kauden suurseura Steaua Bukarestin päävalmentajaksi siirtynyt Jukka Toijala valmistautuu tiistaina alkaviin Romanian liigan pudotuspeleihin.

Jukka Toijala
Jukka Toijala siirtyi kesken kauden Steaua Bukarestin päävalmentajaksi. Kuva: AOP
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Helmikuussa valmennuspestin Romanian liigan Steaua Bukarestissa saanut Suomen koripallomaajoukkueen apuvalmentaja Jukka Toijala on sopeutunut hyvin uusiin maisemiin. Tiistai-iltana Steaua aloittaa pudotuspelit Pitestiä vastaan.

Toijalalle avautui yllättäen mahdollisuus lähteä valmentamaan Romaniaan, kun Steaua Bukarest antoi silloiselle valmentajalleen potkut. Toijalan toimiessa Katajan valmentajana EuroChallengessa ja Europe Cupissa, hänen nimensä oli jäänyt Steauan nykyisen seurajohdon mieleen ja lopulta hän päätyi joukkueen valmentajaksi.

Toijalalla oli saavuttuaan työnsarkaa erityisesti joukkueen henkisellä puolella.

- Se oli erikoinen tilanne, kun he päätyivät vaihtamaan valmentajaa, vaikka joukkue oli koko kauden kärkipäässä. Joukkue hajosi kuitenkin sisältä palasiksi, ja mitä kuulin ja juttelin pelaajien kanssa henkilökohtaisesti, niin joukkue oli henkisesti väsynyt ja alamaissa, Toijala valottaa.

Jukka Toijala
Toijala on toiminut myös Susijengin apuvalmentajana. Kuva: AOP

Pelillisiä asioita Toijala on hionut vähitellen, ja pelaajapuolella suurimpana muutoksena oli KTP-Basketissa kaudella 2013-14 pelanneen Sharaud Curryn rekrytointi joukkueeseen.

- Joukkueessa on hyvä potentiaali ja muutos mitä olemme käyneet läpi, niin olemme tuoneet pikku hiljaa pieniä asioita mukaan. Teimme yhden pelaajavaihdoksen ja annoimme potkut yhdelle amerikkalaispelaajallemme ja palkkasimme Curryn. Meillä on ollut valtavasti loukkaantumisia ja Currykin loukkaantui heti.

Romania on korismaa

Romania toimii yhtenä EM-kisojen alkulohkoisännistä tänä vuonna, mutta maajoukkueen menestys on ollut vähäistä. Edellisen kerran joukkue nähtiin EM-kisoissa vuonna 1987.

Seurajoukkuepuolella Ploiesti hallitsi maan sarjoja yli vuosikymmenen ajan pelaten myös Eurocupissa ja voittaen vuonna 2005 EuroCup Challengen. Kauden 2015 jälkeen seura ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja ennen kuin seura joutui taloudellisiin vaikeuksiin.

Romanian sarja pyörii paljolti ulkomaalaisvahvistusten ympärillä, joskin sarjan sääntöihin kuuluu, että kentällä on oltava vähintään yksi romanialaispelaaja koko ajan.

- Täällä on hyviä ulkomaalaispelaajia ja heihin käytetään paljon rahaa. Budjetit ovat 2-3 kertaa suurempia kuin Korisliigassa ja se näkyy ulkomaalaispelaajien laatuna. Korisliigassa 90 prosenttia on amerikkalaisia, mutta täällä on enemmän vaihtelua ja on paljon pelaajia esimerkiksi entisistä Jugoslavian maista, Liettuasta ja Ukrainasta. Minullakin on joukkueessa viittä eri kansalaisuutta,  Toijala kertoo.

- Koris on kuitenkin aina korista eikä tässä mitään radikaalia shokkia ole ollut. Samat koripallon lainalaisuudet pätevät täälläkin.

Steaua Bukarestin pelaajia
Steaua Bukarest sijoittui runkosarjassa kolmanneksi. Kuva: AOP

Suomalaisista koripallouraa Romaniassa on aiemmin luonut Gerald Lee Junior, joka pelasi sekä Ploiestissa että Steaua Bukarestissa. Aikaisempien eurovastusten lisäksi Toijalalle sarja oli tuttu myös television välityksellä. Lisäksi apuvalmentaja Sasa Ocokoljic on toiminut Toijalalle tärkeänä apuna.

- Olin ”Junnuun” yhteydessä eikä tässä ole ollut mitään kulttuurishokkia kentällä tai sen ulkopuolella. Meillä on hyvä joukkueenjohtaja ja manageri. Hän oli "Junnun" aikana Ploestissa ja tunsi myös minut. Presidentti on entinen pelaaja, joka kiersi uransa aikana monissa maissa pelaamassa ja ymmärtää koripallon päälle. Täällä on hyvä ympäristö toimia, Toijala kehuu.

- Minulla oli Suomessa kotona sellainen satelliittiyhteys, että pystyin katselemaan lähes sarjaa kuin sarjaa ja olin seurannut myös romanialaista koripalloa, joten tiesin suurin piirtein mitä odottaa. Myös apuvalmentajani on pelannut ja valmentanut täällä ja hän tunsi sarjan pelaajat sekä valmentajat. Hänestä on ollut myös iso apu, Toijala jatkaa.

Steaua sijoittui Romanian liigan runkosarjassa kolmanneksi. Toijalan mukaan Steaua pääsee lähtemään pudotuspelisarjaan Pitestiä vastaan hyvistä lähtökohdista.

- Curry ei tule olemaan 100-prosenttisessa kunnossa tämän kauden aikana ja hän pelaa jalka kipeänä. Emme saa hänestä sitä irti mitä toivoimme, mutta nyt joukkue on ensimmäistä kertaa kokonaan kasassa minun aikanani.

Salttu Forsström

Suosittelemme sinulle