Hyppää sisältöön

Eduskuntatalon remontti viivästyy – Syksyn istuntokausi alkaa ajallaan uusissa tiloissa

Yllätykset eduskuntatalon rakenteissa ovat viivästyttäneet peruskorjausta. Urakoitsijalle on annettu kuuden viikon lisäaika töiden viimeistelyyn.

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Eduskuntatalon remontin valmistumiseen on otettu kuuden viikon lisäaika. Suurin osa sisätiloista saadaan valmiiksi kesäkuussa, mutta etenkin rakennuksen ulkotöitä tehdään vielä kesän aikana.

– Olemme antaneet pääurakoitsijalle jonkun verran sakotonta lisäaikaa sen takia, että vastaan on tullut muutamia teknisiä yllätyksiä peruskorjauksen aikana. Näihin oli aikataulullisesti kuitenkin jo varauduttu ja kesän muuttoaikataulu on tehty tästä syystä väljäksi, sanoo eduskunnan kiinteistöpäällikkö Ilona Nokela.

Alkuperäinen aikataulu oli hänen mukaan haastava. Sen mukaan pääurakoitsijan kaikki työt piti olla valmiina jo toukokuun alkuun mennessä. Nyt töitä jatketaan juhannuksen tienoille. 

Lisäaikaan vaikuttivat muun muassa arvioitua monimuotoisemmat vanhat rakenneratkaisut, joiden takia putki- ja sähkölinjojen sijainteja jouduttiin suunnittelemaan kokonaan uudestaan.

– Meillä ei ollut käytössä vanhoja rakennekuvia ollenkaan, vaan ennen remonttia tehtiin aika laajoja avauksia rakenteiden selvittämiseksi. Osa esimerkiksi lattia- tai vesikattojen rakenteissa osoittautui remontissa kuitenkin erilaiseksi kuin oli arvioitu, sanoo Nokela.

Syysistuntokausi aloitetaan uusissa tiloissa

Tällä hetkellä rakennuksessa tehdään lähinnä maalaus- ja laatoitustöitä. Talo valmistuu ylhäältä alaspäin ja vesikatto on jo kokonaan valmis. Myös yläkerroksiin päästiin keskiviikkona viemään jo ensimmäiset alkuperäiskalusteet, joita on ollut kunnostettavana ympäri Suomea noin kolmisen tuhatta.

Kuva: Kuvaaja Hanne Salonen / Eduskunta

– Itse sali on jo hyvällä mallilla. Siellä on päästy jo maaliskuussa asentamaan istuntojärjestelmän tekniikkaa, jota nyt testaillaan. Alemmissa kerroksissa, missä on monistamo- ja keittiötilat, on vielä enemmän tehtävää, sanoo Nokela.

Eduskunnan muutto korjattuihin tiloihin alkaa heinäkuussa. Syysistuntokausi aloitetaan uusissa tiloissa viides syyskuuta ja yleisölle Eduskuntatalo avautuu myöhemmin syksyllä.

Nokelan mukaan töiden viivästyminen ei tule merkittävästi nostamaan peruskorjauksen kokonaiskustannusten arvioita.

– Tietenkin se aina jonkin verran vaikuttaa kustannuksiin, jos työaika venyy. Tämä ei kuitenkaan vaaranna kokonaiskustannusarviota, koska olimme varautuneet yllätyksiin. Se on hyvin tyypillistä, että tällaisia pieniä lisätöitä tulee näin ison remontin yhteydessä, sanoo Nokela.

Eduskuntatalon ympäristö tulee olemaan työmaa-aluetta ensi syksyyn asti, sillä esimerkiksi Sibelius-Akatemian tiloihin johtava silta puretaan vasta sitten, kun muut työt ovat valmiita.

Suosittelemme sinulle