Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tutkimusartikkeli: Nuoret naiset opiskelevat pysyäkseen nuorekkaina – pomotehtäviin eteneminen harvinaista

Älyllinen jumppa ilman yksiviivaista päämäärää on tärkeää nuorille naisille, paljastaa Aikuiskasvatus-lehdessä julkaistu artikkeli.

Opiskelijoita kirjastossa.
Kuva: Marja Väänänen / Yle
Janne Ahjopalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuorten naisten omaehtoisuuteen perustuva opiskelu antaa kokemuksen nuorekkuudesta. Tämä käy ilmi Erja Laakkosen, Jyri Mannisen ja Juha Kauppilan juuri Aikuiskasvatus-lehdessä ilmestyneestä artikkelista Nuoret aikuiset naiset elinikäisinä oppijoina – notkeaa toimijuutta työn, perheen ja opiskelun rajapinnoilla?.

Omaehtoisuuteen perustuva opiskelu antaa mielikuvan siitä, että nainen ei ole jämähtänyt paikoilleen tai asettautunut pelkästään työssäkäyvän aikuisen rooliin. Opiskelulla voi muovata omaa elämän- ja työpolkuaan.

– Haastatellut naiset opiskelivat esimerkiksi kieliä sivistyäkseen ja kehittyäkseen ihmisinä. Valmistumisella ei vaikuttanut olevan kiire, vaan asioista oltiin laajasti kiinnostuneita, toteaa aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manninen.

Opiskeleminen tuottaa nuorille naisille mielihyvää jo pelkästään älyllisen ponnistelun vuoksi. Uuden tiedon ja tutkintojen hankkiminen kuvastaa dynaamisuutta.

– Miehet opiskelevat yleensä jonkin päämäärän, kuten työssä etenemisen takia, huomauttaa Manninen.

Naiset opiskelevat ahkerasti, mutta eivät etene

Aineistona käytettiin 25–35-vuotiaiden pohjoiskarjalaisten naisten yksilöhaastatteluja. Artikkelin pohjana on kasvatustieteen tohtori Erja Laakkosen Itä-Suomen yliopistoon tekemä väitöskirja Aikuisuuden kulttuuriset kuvat 25–35-vuotiaiden naisten haastattelupuheissa ja naistenlehtiteksteissä.

– Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että naiset osallistuvat miehiä aktiivisemmin erityisesti omaehtoisuuteen koulutukseen. Lisäksi opiskeleminen tarjoaa nuorekkaan opiskelijan roolin vastapainoksi esimerkiksi työelämälle ja perheelle, sanoo professori Jyri Manninen.

Valmistumisella ei vaikuttanut olevan kiire, vaan asioista oltiin laajasti kiinnostuneita.

Jyri Manninen

Laakkosen, Mannisen ja Kauppilan johtopäätökset ovat, että lukioista aina yliopistoihin ja omaehtoiseen aikuiskoulutukseen asti naiset ovat enemmistönä, mutta työelämässä tämä kouluttautuminen ei näy naisten sijoittumisena johtotehtäviin, saati palkkauksessa.

Suosittelemme sinulle