Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yle Pohjois-Koreassa: Paikalliset uskovat Yhdysvaltain hyökkäävän, mutta eivät ole siitä huolissaan

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen on Pjongjangissa tavannut paikallisia ihmisiä, joiden mielestä Yhdysvallat todennäköisesti hyökkää Pohjois-Koreaan, mutta maan ydinase suojaa kansaa.

Pohjois-Korea valmistautuu lauantaiseen suurjuhlaan
Pohjois-Korea valmistautuu lauantaiseen suurjuhlaan, juhlapukuisia naisia käveli keskiviikkona stadionille harjoituksiin. Kuva: How Hwee Young / EPA
Minna Pärssinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen vierailee parhaillaan Pohjois-Koreassa kansainvälisen toimittajaryhmän mukana.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean jännitteet kiristyivät entisestään, kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vuodenvaihteessa julisti maansa kohta testaavan mannertenvälistä ohjusta.

Moinen koe – tai ydinkoe – saatetaan ajoittaa tulevaan viikonloppuun, koska lauantaina juhlitaan maan perustajan Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivää. Yhdysvallat on tuonut alueelle lentotukialuksen saattueineen ja on varoittanut voivansa tarvittaessa puuttua Pohjois-Korean muodostamaan uhkaan.

Mika Mäkeläinen kertoo, että Pohjois-Korean pääkaupungissa tunnelma on rauhallinen:

– Täällä valmistadutaan rauhallisesti vuoden kohokohtaan, Kim Il-sungin syntymän vuosipäivään.

Mäkeläinen osallistui torstaina tilaisuuteen, jossa hän näki maan nykyisen johtajan, Kim Jong-unin. Tilaisuudessa juhlistettiin uuden rakennushankkeen valmistumista. Pjongjangiin on rakennettu uusi katu, jonka varrella on pilvenpiirtäjiä asuinkäyttöön. Tilaisuudessa oli kymmeniä tuhansia ihmisiä

– Kyselin heidän mielipidettään Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välisistä jännitteistä. He sanoivat uskovansa, että Yhdysvallat aikoo hyökätä Pohjois-Koreaan, mutta samalla he sanovat, etteivät ole siitä yhtään huolissaan, koska Pohjois-Korealla on ydinaseita.

Pohjoiskorealainen opas
Pohjoiskorealainen opas kantaa rinnassaan aiempien diktaattorien kuvalla varustettua pinssiä. Kuva: How Hwee Young / EPA

– Eräs virkamies sanoi, että jos Yhdysvallat tekisi jonkun, vaikkapa rajoitetun ohjusiskun, niin Pohjois-Korea vastaisi siihen täysimittaisella sodalla.

Mäkeläinen kuitenkin sanoo, ettei mitään tavallisesta poikkeavaa sotilaallista varautumista ainakaan näy, tunnelma on rauhallinen.

– Ehkä nuo kommentit ovat enemmän sellaisia "poliittisesti korrekteja" reaktioita tässä tilanteessa. Vastaava sotaretoriikkaa on täällä kyllä kuultu moneen kertaan aikaisemminkin, muistuttaa Mäkeläinen.

Lue Mika Mäkeläisen juttuja Pohjois-Koreasta edelliseltä juttumatkalta vuonna 2016:

Näitkö Pohjois-Koreassa aitoja hymyjä ja mitä olut maksaa? Kirjeenvaihtajamme 20 vastausta lukijoiden kysymyksiin

Yle Pohjois-Koreassa: Harvinaiset kuvat propagandan takaa

Yle Pohjois-Koreassa: Kurkista suljetun maan omaan tietoverkkoon

Yle Pohjois-Koreassa – Nuori balettitanssija uskoo asuvansa maailman parhaassa maassa

Yle Pohjois-Koreassa: Mallitilalta vihannekset eliitille, syrjäseudulla nähdään nälkää

Kaikkien aikojen isoveli

Suosittelemme sinulle