Hyppää sisältöön

Verottaja: Yritykset huiputtaneet työntekijöilleen isoja veronpalautuksia

Toiminnalle on tyypillistä, että yritys ja työntekijät ovat yhteistyössä.

Kuvituskuva, vero.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Tiina Salumäki

Verohallinto on saanut kiinni yrityksiä, jotka ovat huiputtaneet työntekijöilleen isoja veronpalautuksia. Verotarkastusten yhteydessä on havaittu ilmiö, jossa yritykset ilmoittavat vuosi-ilmoituksilla työntekijöilleen isoja tuloja.

Tuloista oli pidätetty ylisuuria ennakonpidätyksiä. Tämän seurauksena työntekijöille on tulossa merkittäviä veronpalautuksia. Kaikissa tapauksissa kyse ei ole todellisesta työskentelystä.

– Kartoitamme ongelman laajuutta ja tapauksia voi olla erilaisia. Puhuisin tässä tapauksessa, että meillä on yksittäisiä yhtiöitä, mutta kuitenkin kysymyksessä voi olla kymmeniä työntekijöitä per yhtiö, Verohallinnon ylitarkastaja Tarja Valsi sanoo.

Taloudellinen hyöty yksittäiselle työntekijälle ilman valvontaa olisi ollut useita kymmeniä tuhansia euroja. Toiminnalle on tyypillistä, että yritys ja työntekijät ovat yhteistyössä.

Verohallinto valvoo tehostetusti vuosi-ilmoituksella annettavia vääriä tietoja. Tapauksia on valvonnan kestäessä löydetty useita. Valsin mukaan verottajalla on valvontaan omia menetelmiään, joita ei haluta tarkemmin julkisuudessa avata.

Kyseessä on kansainvälinen ilmiö ja sen vuoksi Verohallinto tekee yhteistyötä muiden pohjoismaisten verohallintojen kanssa. Valsin mukaan esimerkiksi Tanskassa on havaittu samantyyppisiä petoksia.

Suosittelemme sinulle