Hyppää sisältöön

Poliitikot haluavat hoputtaa tiedustelulakia

Uudistukset vaativat muutoksia myös perustuslakiin.

Kyberhyökkäyksiltä halutaan suojautua tiedustelulain uudistamisella. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Paineet tiedustelulainsäädännön uudistamiseksi mahdollisimman nopeasti kasvavat. Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä toivoo, että asia käsitellään eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä.

Tiedustelulakiin suunnitellut muutokset edellyttävät muutoksia myös perustuslakiin. Perustuslain muutosta voidaan nopeuttaa, jos se saa eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön.

Kokoomuksen kansanedustajan Pertti Salolaisen mukaan Suomi on jäänyt lainsäädännössä pahasti jälkeen.

– Olen sitä mieltä, että meidän tulee harkita kiireellisyysmenettelyä sen takia, että todellinen tarve terrorismin ja kyberhyökkäysten johdosta on kerta kaikkiaan päällekaatuva.

– Nythän on mahdollista, että ilman sodan julistusta voidaan tuhota sähköjärjestelmä, vesijärjestelmä, liikenne jne. näillä kyberhyökkäyksillä. Kyllä meillä Suomessa pitää olla valmiudet tämän torjuntaan, Salolainen sanoo.

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi on valmis nopeutettuun aikatauluun, jos lakiesitys on tarpeeksi hyvä. Hänen mukaansa ainakin kaksi asiaa pitäisi olla tarkkaan määriteltynä.

– Ensimmäinen on se, että millä tavalla nimenomaan tietoliikennetiedustelu on kohdennettu? Onko se niin tarkkaan rajattua, että voidaan perustellusti sanoa, että kyse ei ole massavalvonnasta? Tämä massavalvontakysymys on se, joka on maailmalta saatujen kokemusten perusteella tärkeä. Turvallisuusviranomaisten tehtävähän on suojella meidän perusoikeuksia mukaan lukien myös yksityisyyttä.

– Toinen asia on sitten valvonta, koska maailmalla näiltä edelläkävijämailta on opittu, että pelkkä luottamus ei riitä, Kasvi sanoo.

Lakiesitys julkistaan ensi keskiviikkona.

Suosittelemme sinulle