Pankkikortin tiedot varastava skimmauslaite on usein vaikea havaita. Seuraavassa näet viisi kuvaa pankkiautomaateista ja bensa-asemien korttiautomaateista. Osa niistä on aitoja, osa rikollisten peukaloimia – kokeile, osaatko tunnistaa kuvista skimmauslaitteet.
Mitä tehdä, jos epäilyttää? Viisi vinkkiä
1. Kokeile kädellä. Monia skimmauslaitteita on vaikea tunnistaa paljain silmin. Ne ovat kuitenkin usein heppoisesti kiinni, minkä vuoksi kädellä kokeileminen kannattaa. Kaksipuoleisella teipillä kiinni oleva kopiointilaite saattaa liikkua tai jopa irrota, kun sitä kokeilee. Älä kuitenkaan käytä ruuvimeisseliä tai muuta työkalua.
2. Katso, menikö kortti kunnolla lukijaan. Pankkiautomaatteja on eri mallisia, mutta Otto-automaatteja ylläpitävän Automatian mukaan sininen korttiaukko ei normaalisti ota koskaan korttia kokonaan sisäänsä. Jos näin käy, lukija on rikki tai sitä on manipuloitu.
3. Suojaa PIN-koodi. Pankkikorttien kopioijat pyrkivät kopioimaan korttisi magneettijuovan, mutta he tarvitsevat myös PIN-koodin. Jos rikolliset saavat sekä korttidatan että PIN-koodin, he pystyvät valmistamaan väärennettyjä kopioita kortistasi.
Tämän vuoksi tunnusluvun suojaaminen on asiakkaan paras ase korttirikollisia vastaan. Ainakin vielä: tutkijat ovat havainneet, että PIN-koodin pystyy teknisesti lukemaan lämpökameralla (siirryt toiseen palveluun) jopa silloin, kun näppäily suojattaisiin. Tämäntyyppiseen toimintaan liittyviä rikoksia ei ole kuitenkaan tiettävästi todettu.
4. Käytä maarajausta. Koska väärennetyillä korteilla ei käytännössä pysty nostamaan rahaa EU:ssa, hyvä suojautumiskeino on myös maarajauksen eli geoblockingin ottaminen käyttöön. Siten voi estää rahan nostamisen kortin tiedoilla esimerkiksi Suomen ulkopuolella.
5. Ilmoita. Jos uskot havainneesi skimmauslaitteen korttiautomaatissa, kannattaa soittaa automaatissa näkyvään valvontanumeroon. Voit ottaa yhteyttä myös suoraan poliisiin.
Näin skimmauslaite toimii
Kuvassa on tyypillinen skimmauslaite, jonka periaate on yksinkertainen. Kortinlukijan päälle asennettu ylimääräinen kortinlukija tallentaa kortin magneettijuovalla olevat tiedot. Näppäimistön yläpuolelle asennettu kamera kuvaa kortin PIN-koodin muistikortille. Tämä kyhäelmä paljastui Iisalmessa vuonna 2015.
Tämä laite oli testin ensimmäisessä kysymyksessä olleen automaatin kortinlukijan päällä. Rujo työnjälki paljastaa huijauksen jo monelle: huomaa epätasainen pinta ja epäselvästi laadittu valmistajan logo.
Tämä pieni kortinlukija oli asennettu testin kolmoskysymyksessä kuvatun pankkiautomaatin aidon kortinlukijan päälle. Tässäkin tapauksessa asiakkaan valppaus johti rikollisten asentaman kortinkopiointilaitteen paljastumiseen. Skimmauslaitteen vuoksi sirukortti upposi lukijaan selvästi syvemmälle kuin tavallisesti.
Tämä kopiointilaite oli asennettuna kortinsyöttöaukon päälle. Jos tietää miltä automaatin korttiaukon pitäisi näyttää, on tämä laite melko helposti havaittavissa. Toisaalta on hyvä muistaa, että myös automaattimallit muuttuvat – useimmat erikoiselta näyttävät kortinlukulaitteet eivät suinkaan ole rikollisten peukaloimia.
Pankkiautomaateissa ja bensiiniasemien korttiautomaateissa olevia skimmauslaitteita paljastuu nykyään varsin harvoin, kun automaattien turvallisuutta on parannettu. Esimerkiksi Helsingissä oli viime vuonna viisi korttikopiointijuttua. Neljässä tekijät jäivät kiinni. Yleensä tapaukset ovat ulkomaalaisten rikollisten tekosia.