Hyppää sisältöön

Köyhän lähiön pojasta presidentiksi – Turkin Erdoğan on voittanut monta ottelua, miten hänen käy nyt?

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on selvinnyt uransa aikana protesteista, vallankaappausyrityksestä ja korruptiosyytteistä. Sunnuntaina Turkissa päätetään, saako hän poliittisen vallan lopullisesti omiin käsiinsä.

Recep Tayyip Erdoğan Kuva: EPA
Sanna Raita-aho

ISTANBUL “Hän on toivon valo miljoonille, hän on sorrettujen puolustaja, Recep Tayyip Erdoğan!"

Turkin presidentti Erdoğania kannattava tukilaulu kaikuu Istanbulissa Yenikapin aukiolla vähän yli viikko ennen kansanäänestystä presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta.

Erdoğan on tullut tänään paikalle myös itse. Hän pitää jälleen yhtä puheistaan, joka on täynnä voimaa ja uhoa vastustajia kohtaan.

– Istanbulin pitää sanoa kyllä (valtaoikeuksien laajentamiselle), jotta kaikki, joiden sydämet katsovat Turkkia pahantahtoisesti joutuvat tutisemaan, presidentti sanoo.

Miljoonat hurraavat puheelle. Tällaiset hurmosta täynnä olevat vaalikampanjatilaisuudet ovat Erdoğanin tavaramerkki.

Vähävaraisen perheen poika on onnistunut nousemaan Turkin politiikan vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi monien käänteiden kautta.

Presidentti Erdoğan puhui kannattajilleen Istanbulissa viikko sitten. Kuva: EPA

Taksimiesten ystävä

Erdoğan syntyi Istanbulissa vuonna 1954. Hän vietti osan lapsuudestaan Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Rizen kaupungissa, mutta perhe palasi myöhemmin Istanbuliin.

Erdoğan kasvoi työväenluokkaisessa Kasımpaşan naapuustossa Istanbulissa. Perhe oli vähävarainen, ja  Erdoğan on kertonut nuorena myyneensä kadulla limsaa lisätienestien saamiseksi.

Presidentin tausta erottaa hänet perinteisestä Turkin eliitistä. Hän on vähävaraisesta perheestä tuleva uskonnollinen mies maassa, jonka eliitti on perinteisesti vannonut maallistuneen tasavallan nimeen.

Samalla työväenluokkainen tausta on auttanut presidenttiä luomaan yhteyksiä kansaan.

– Jos hän on menossa televisiohaastatteluun, hän yrittää aina löytää aikaa jutella taksitolpalla taksinkuljettajien kanssa, kuvaili presidentin puheenkirjoittajana toiminut Huseyin Besli Time-lehdelle.

Erdoğan osaa itse myös käyttää hyväksi kuvaansa rehtinä kansan miehenä. Hän kritisoi usein Turkin vanhaa eliittiä uskonnollisen väestön ylenkatsomisesta.

Vankilasta vaalivoittajaksi

Erdoğan opiskeli uskonnollisessa imam hatip -koulussa, jossa muun opetusohjelman lisäksi annetaan esimerkiksi Koraanin ja arabian kielen opintoja. Myöhemmin hän opiskeli liiketaloutta Istanbulin Marmaran yliopistossa. Hän kiinnostui politiikasta jo yliopistoaikoina, ja lähti mukaan islamilaisen puolueen nuorisosiiven toimintaan.

Opintojensa jälkeen hän toimi niin liikemiehenä kuin pelasi puoliammattikseen jalkapalloa. Hän myös avioitui vaimonsa Eminen kanssa ja sai neljä lasta.

1980-luvulla turkkilaispolitiikko Necmettin Erbakan perusti islamilaisen Hyvinvointipuolueen. Turkin historiassa Erbakanin rooli poliittisen islamin ajajana on ollut merkittävä. Hänen puolueessaan Erdoğanista tuli hiljalleen nouseva tähti.

Turkin presidenttipari Emine ja Recep Tayyip Erdoğan. Kuva: Murat Cetinmuhurdar / EPA

Erdoğanin ura otti seuraavan askeleen, kun hänet valittiin Istanbulin pormestariksi vuonna 1994. Nuori pormestari keräsi kansansuosiota parantamalla ylikansoitetun kaupungin vesijärjestelmää ja jätehuoltoa.

Poliittinen ura ei silti edennyt ongelmitta.

Vuonna 1998 hän sai tuomion uskonnollisen vihan levittämisestä, kun hän oli lukenut islamilaisen runon julkisella paikalla. Neljän kuukauden vankeustuomio ei pysäyttänyt Erdoğania. Vankilasta vapauduttuaan hän palasi politiikkaan perustamaan konservatiivista Oikeus - ja kehityspuolue AKP:ta. Puolue voitti vaalit vuonna 2002, ja Erdoğanista tuli pian pääministeri.

Kun hänen pääministerikautensa täyttyivät, haki Erdoğan presidentin virkaa. Hänet valittiin presidentiksi vuonna 2014

Jos lakimuutos menee läpi, presidentti voisi käytännössä toimia virassaan jopa vuoteen 2029.

.

Turkin Recep Tayyip Erdoğan (vas.) Japanin pääministeri Shinzo Abe (toinen oikealta) G20-maiden kokouksessa Kiinassa viime syyskuussa. Kuva: Mark Schiefelbein / EPA

Menestyksestä vallankaappausyritykseen

Erdoğanin valtakauden alku oli monella tapaa menestyksellinen.

Turkin talous nousi. Monet uskonnolliset ihmiset kokivat oikeuksiensa parantuneen, kun päähuivin käyttö julkisissa viroissa sallittiin. Vuosikymmeniä maan itäosaa repineeseen kurdikonfliktiin alettiin hakea ratkaisua. Lännessä Turkkia ylistettiin esimerkkinä "islamilaisesta demokratiasta" ja EU-jäsenyysneuvottelut saatiin viimein etenemään.

Alkuhuuman jälkeen Turkista alkoi kuitenkin kantautua huolestuttavia viestejä.

Ensin Erdoğania ravistelivat hallitusta vastustavat Gezi-puiston protestit vuonna 2013, joissa poliisi käytti kovakouraisia otteita mielenosoittajia vastaan. Tämän jälkeen tulivat korruptiosyytökset, joissa hänen lähipiiriään syytettiin lahjusten ottamisesta. Tähän Erdoğan vastasi erottamalla ja siirtämällä muihin tehtäviin tutkintaan osallistuneita poliiseja ja syyttäjiä.

Lisäksi Erdoğan koki välirikon liittolaisensa, islamilaisen Gülen-liikkeen kanssa.

Uskonnollinen liike toimi alkuvuosina presidentin tukena, kunnes Erdoğan riitaantui liikkeen johtajan Fethullah Gülenin kanssa ja alkoi ajaa liikettä alas.

Heinäkuussa 2016 tapahtui vallankaappausyritys, jonka Turkki väitti olevan Gülen-liikkeen tekemä. Heinäkuun vallankaappausyritys antoi oivan tilaisuuden putsata hallinnosta pois kaikki kriitikot. Presidentti nimittikin vallankaappausyritystä Jumalan lahjaksi.

Presidentti Erdoğanin kannattajat kantoivat turkkilaista muslimisaarnaajaa Fethullah Gülenia esittävää nukkea mielenosoituksessa Istanbulin Taksim-aukiolla heinäkuussa 2016. Erdoğan on syyttänyt Gülenia vallankaappauksesta. Kuva: Sedat Suna / EPA

Jopa aviopuolisot ilmiantavat toisiaan

Vaikka presidentin kannattajat rakastavat häntä, toinen puoli Turkista elää täysin erilaisessa todellisuudessa. Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen pidätykset, vainoharhaisuus ja valtion vihollisten jahti ovat pahentuneet jatkuvasti.

Lukuisia opposition poliitikkoja ja toimittajia on vangittu, joukossa niin maallistuneen opposition, kurdien kuin Gülen-liikkeen edustajia. Monille, alkaen teini-ikäisistä pojista entiseen Miss Turkkiin, on asetettu syytteitä presidentin loukkaamisesta. Jopa aviopuolisot ovat ilmiantaneet toisiaan poliisille presidentin loukkaamisesta.

Vaikka Erdoğan on vakuuttanut säilyttävänsä Turkin maallistuneena tasavaltana, monet turkkilaiset ovat huolissaan uskonnon kasvavasta roolista. Uskonnollisten imam hatip -koulujen määrää on jatkuvasti lisätty. Monien mielestä hallitus puuttuu liikaa heidän yksityiselämäänsä.

– Korkeastikoulutettujen tulevaisuuden äitien ei tulisi käyttää ehkäisyä, jotta he voivat varmistaa Turkin väkiluvun kasvun, Erdoğan julisti viime vuoden puheessaan.

Kuva: Sedat Suna / EPA

Kurdialueella soditaan jälleen, Turkkia ovat koetelleet useat terrori-iskut ja maan valuutan arvo on laskenut voimakkaasti. Tästä huolimatta presidentti on onnistunut säilyttämään valtansa.

Erdoğan näyttää myös valmistautuneen olemaan vielä pitkään vallassa. Vuonna 2014 hän rakennutti Ankaraan itselleen yli 1 000 huoneen palatsin. Myös vihollisia vastaan on varauduttu. Yksi palatsin huoneista sisältää laboratorion, jossa voidaan testata, että presidentille tarjoiltu ruoka ei ole myrkytettyä.

Kuva: Sedat Suna / EPA

Palatsi valmiina

Moni on pohtinut jälkikäteen, olivatko Erdoğanin valtakauden alkupäivien demokraattiset uudistukset vain peliä ja osa pitkäaikaista suunnitelmaa. Toiset arvioivat, että Erdoğan muuttui vuosien aikana ja huumaantui vallasta.

Erdoğania tuntevien ihmisten mukaan presidentin yksi ominaisuus on nimenomaan poikkeuksellinen kärsivällisyys.

– Hän näyttää uskovan, että mitä tahansa hänelle tapahtuu, se on lopulta Jumalan käsissä, kuvaili Erdoğanin vuosia tuntenut liikemies Can Paker Time-lehdelle.

Sunnuntaina Erdoğanin on mahdollisuus saada valta-arkkuunsa viimeinen naula.

Turkkilaiset marssivat päättämään kansanäänestyksessä, tulisiko hänelle antaa laajennetut valtaoikeudet. Käytännössä tämä veisi parlamentilta paljon valtaa, ja antaisi presidentin vaikuttaa moneen asiaan, merkittävien tuomareiden valinnasta lähtien.

Jos lakimuutos menee läpi, presidentti voisi käytännössä toimia virassaan jopa vuoteen 2029.

Lue myös: Uhkailua ja poliisivalvontaa – Oppositio kampanjoi Turkissa paineen alla

Suosittelemme sinulle