Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vuoden vuokratuotot voi tienata parissa kuukaudessa – Airbnb kiinnostaa asuntosijoittajia Rovaniemellä

Rovaniemeläiset sijoittajat ovat innostuneet hankkimaan asuntoja Airbnb-tyyliseen kotimajoitustoimintaan.

Kiinteistömaailma Rovaniemen toimitusjohtaja Mika Lehtiniemi asettelee vihreää esittelykylttiä talon sisäänkäynnin eteen.
Kiinteistömaailma Rovaniemen toimitusjohtaja Mika Lehtiniemi kertoo, että Lapin erinomainen matkailuvuosi on näkynyt myös asuntokaupassa. Kuva: Anna Nevalainen / Yle
Anna Nevalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemellä yhä useampi sijoitusasunto päätyy matkailijoiden käyttöön lyhytaikaisille vuokramarkkinoille. Sijoittajat hankkivat nyt asuntoja Airbnb-tyyliseen kotimajoitustoimintaan.

Kiinteistömaailma Rovaniemen, Pohjolan OP-Kiinteistökeskuksen ja SKV Rovaniemen mukaan sijoitusasuntoja on ostettu lyhytaikaiseen vuokraukseen etenkin kahdentoista viime kuukauden aikana.

– Kun tietää mitä myydään, niin huomaa, että majoitussivustoille tahtoo nousta aika monta juuri myytyä asuntoa, sanoo Kiinteistömaailma Rovaniemen toimitusjohtaja Mika Lehtiniemi.

Lehtiniemen mukaan majoitustoiminnasta kiinnostuneet sijoittajat hankkivat entistä suurempia asuntoja.

– Aikaisemmin asuntosijoittajat ostivat puhtaasti pieniä asuntoja, yksiöitä ja kaksioita. Nyt myös kolmiot ja jopa neliöt menevät sijottajien ostoslistalle.

Rovaniemelle suunnitellaan parhaillaan pienkerrostaloa, jonka yhtiöjärjestyksessä lyhytaikainen vuokraus on sallittua.

Yrittäjä JP Mikkola seisoo Airbnb:ssä vuokralla olevan kolmionsa olohuoneessa.
Juha-Pekka Mikkolan Airbnb-kohteissa on enää yksittäisiä hajapaikkoja joulu- ja tammikuulle. Matkailijoille tarjotaan muun muassa tätä kolmiota Rovakadulta. Kuva: Anna Nevalainen / Yle

Yksi Airbnb-asuntoja hankkinut sijoittaja on rovaniemeläisyrittäjä Juha-Pekka Mikkola. Mikkola vuokraa Airbnb:ssä kuutta kohdetta safariyrityksensä Arctic Lifestylen nimissä. Asunnoista neljä on sijoitusasuntoja.

Matkailijoiden kysymyksiin vastaaminen, avaimien välittäminen ja asuntojen siivoaminen on työlästä, mutta Mikkola ei ole edes harkinnut laittavansa asuntojaan pitkäaikaiseen vuokraukseen.

Verkon majoituspalvelussa sijoitukselleen saa huomattavasti paremman tuoton.

Mikkolan mukaan Airbnb:ssä tienaa pelkästään joulu–tammikuussa sen verran, mitä avoimilla vuokramarkkinoilla saisi koko vuoden aikana. Helmi–maaliskuun vuokratuotoilla kattaa toiminnasta kertyvät siivouskulut. Mahdolliset kesävuokralaiset ovat silkkaa bonusta.

– Meillä on esimerkiksi kolmio, josta voisi saada vuokraa noin 10 000 euroa vuodessa. Nyt meillä on ensi talvelle sille jo yli 20 000 euron myynnit. Kyllä siinä kannattaa vastata pari puhelua, luovuttaa avaimia ja siivota.

Kameralle selin oleva nainen petaa valkeita aluslakanoita parisänkyyn.
Mikkolalla on palkkalistoillaan työntekijä, joka huolehtii muun muassa Airbnb-asuntojen siivouksesta. Kuva: Anna Nevalainen / Yle

Yrittäjä Matti Henttunen käyttää lyhytaikaiseen vuokraukseen pääasiassa Booking.com-sivustoa. Henttunen vuokraa kahtatoista asuntoa Rovaniemen keskustassa ja vanhaa kotitaloaan Rovaniemen Saarenkylässä.

Henttusen sijoitusasunnot olivat ensin pitkäaikaisessa vuokrauksessa. Pari vuotta sitten Henttunen huomasi, että maailmalla jyllännyt kotimajoitustrendi oli rantautumassa Suomeenkin, ja laittoi tyhjillään olevat asuntonsa matkailijoiden vuokrattavaksi.

– Onhan lyhytaikainen vuokraus paljon työläämpää kuin pitkäaikainen, mutta ken leikkiin lähtee, niiin se leikin kestäköön, sanoo Henttunen.

Sekä Henttusen että Mikkolan asuntoja varaavat pääasiassa turistit. Henttusen mukaan joulu- ja talvisesonkina väkeä tulee etenkin Aasiasta, kun kesällä asiakaskunta muuttuu suomalaiseksi ja asteen verran vaativammaksi.

Myös yritykset tarvitsevat tilapäisiä vuokra-asuntoja työntekijöilleen.

Henttunen ja Mikkola seuraavat edelleen tarkasti kaupungin asuntotarjontaa. Mikkola etsii kunnostusta kaipaavia asuntoja, jotka hän sitten remontoi mieleisekseen. Henttunen on vähäsanaisempi sijoitussuunnitelmistaan, mutta kertoo pitävänsä "silmät ja korvat auki".

– Jos tässä itsekin pystyisi tekemään jotakin. Mutta pitää katsoa. Paletti on vielä levällään.

Aihe on arka

Suomessa Airbnb-toiminnasta on tullut vuosien varrella entistä suositumpaa ja ammattimaisempaa, mikä on herättänyt kysymyksiä esimerkiksi taloyhtiöissä.

Vaihtuvat majoittujat ovat pistäneet naapurisovun koetukselle. Joissakin taloyhtiöissä on pohdittu, voiko kotimajoituksen kieltää.

Aihe tuntuu olevan arka Rovaniemelläkin. Suurin osa kontaktoiduista asuntosijoittajista ei halunnut kertoa Airbnb-toiminnasta omalla nimellään.

Yksi sijoittaja kertoi pettyneensä siihen, miten aiheesta on uutisoitu aiemmin. Hänen mukaansa jutut ovat luoneet vastakkainasettelua Airbnb-vuokraajien ja matkailualan toimijoiden välille.

Toinen kertoi väsyneensä palautteeseen, jossa toistuvasti spekuloidaan veronkierrolla ja vilunkipelillä.

Jouluksi myydään pian ei-oota

Visit Rovaniemen mukaan Rovaniemeltä on vuokrattavissa yhden hotellin verran majapaikkoja Airbnb:ssä.

Tarjolla olevien majapaikkojen määrä ja hinta vaihtelee ajankohdan mukaan. Esimerkiksi toukokuun toisen ja kolmannen päivän välisenä yönä yksinäinen matkustaja saa pulittaa Rovaniemen keskustan asunnosta 52–400 euroa. Asuntoja on tarjolla reilun tusinan verran.

Jouluaaton ja joulupäivän väliseksi yöksi yksin matkustava voi valita keskustasta enää yhden asunnon.

Asuntojen lisäksi tarjolla on yksityisiä ja jaettuja huoneita.

Suosittelemme