Hyppää sisältöön

Pohjois-Korea teki epäonnistuneen ohjuskokeen

Ohjuskoe tapahtui vain päivä maan entisen johtajan Kim ll-Sungin vuosipäivän ase-esittelyjen jälkeen. Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen Aasian-matka osuu jännitteiseen aikaan.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence (2. oik.) saapui valtiovierailulle Etelä-Koreaan sunnuntaina 16. huhtikuuta. Kuva: Chung Sung-Jun / EPA

Pohjois-Korea yritti laukaista ohjuksen sunnuntaina itärannikolla, mutta koe näyttää epäonnistuneen. Ohjus oli ilmeisesti räjähtänyt heti laukaisun jälkeen.

– Pohjois-Korea yritti testata tunnistamattoman tyyppistä ohjusta Sinpon alueella, Hamkyongin maakunnassa tänä aamuna, mutta epäilemme, että käynnistämisessä on epäonnistuttu, Etelä-Korean puolustusministeriö kertoi tiedotteessaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on vahvistanut epäonnistuneen ohjuskokeen. Yhdysvaltain armeijan Tyynenmeren johdon mukaan testiohjus räjähti heti laukaisun jälkeen.

Vielä on epäselvää, millainen ohjuskoe oli ja miksi se ei onnistunut.

Epäonnistunut koe tapahtui päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea esitteli lähes 60 erilaista ohjusta juhlaparaatissaan, joka pidettiin maan entisen johtajan Kim ll-Sungin vuosipäivänä.

Pence vierailulle Souliin

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis ilmoitti presidentti Donald Trumpin olevan tietoinen epäonnistuneesta ohjuskokeesta. Trump ei ole kuitenkaan vielä kommentoinut itse asiaa.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen on tarkoitus saapua vierailulle Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin sunnuntaina. Pencen vierailu on osa jo aiemmin sovittua kiertuetta Aasiassa, mutta osuu nyt korkeiden jännitteiden aikaan. Pence vierailee myös Japanissa, Indonesiassa ja Australiassa.

Pohjois-Korea juhli lauantaina perustajansa Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivää. Juhlapäivän paraateissa nähtiin muun muassa kuorma-auton lavalle asennettuina useita kappaleita Pohjois-Korean uusia Pukguksong 2 -ohjuksia, joiden kantamaksi arvioidaan yli tuhat kilometriä.

Ohjuksen koelaukaisua osattiin odottaa. Myös uusi ydinkoe on mahdollinen.

Britannia kehottaa Pohjois-Koreaa lopettamaan ydinaseharjoitukset

Britannian ulkoministeri Boris Johnson on lauantaina kehottanut Pohjois-Koreaa noudattamaan YK:n päätöslauselmia ja lopettamaan ydinaseohjelmansa.

– Me teemme kansainvälisten kumppaniemme rinnalla selväksi, että Pohjois-Korean on noudatettava YK:n päätöslauselmia, joiden tarkoituksena on turvata rauha ja vakaus alueella ja pysäyttää ydinasetoiminta.

Pohjois-Korea on tehnyt viisi ydinkoetta, kaksi niistä viime vuonna. Ydinaseilla varustettu maa on lisäksi laukaissut useita ohjuksia, joista yksi laskeutui provosoivasti mereen lähellä Japania.

_Lue Ylen kirjeenvaihtajan Mika Mäkeläisen raportteja Pohjois-Koreasta: _

Ylen kirjeenvaihtaja Pohjois-Koreassa: Sodasta ei tietoa, kansa uskoo voittoon

Yle Pohjois-Koreassa: Paikalliset uskovat Yhdysvaltain hyökkäävän, mutta eivät ole siitä huolissaan

Yle Pohjois-Koreassa: Toimittajat herätettiin ennen auringonnousua seuraamaan Kim Jong-unin katujuhlaa

Lähde: AFP, AP, Reuters

Päivitetty tietoja kello 03.23

Suosittelemme sinulle