Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Turkin vaaleja tarkkaillut suomalaiskansanedustaja: ”Ei voi pitää vapaina tai riippumattomina”

Kansanedustaja Anne Kalmarin mukaan äänestyspäivä sujui päällisinpuolin hyvin, mutta kampanjointia ei voinut pitää reiluna.

Anne Kalmari
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari oli tarkkailemassa sunnuntaina Turkissa järjestettyä kansanäänestystä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Aishi Zidan
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari oli tarkkailemassa sunnuntaina Turkissa järjestettyä kansanäänestystä Euroopan neuvoston puolesta. 

Äänestyksen rehellisyydestä on jo ehtinyt nousta Turkissa iso jupakka, sillä oppositio on syyttänyt vaaleja vilpilliseksi. Vaaleissa hyväksyttiin muun muassa poikkeuksellisesti myös leimaamattomat äänestyslipukkeet.

Kalmarin mukaan itse äänestys näytti sujuvan hyvin, mutta ongelma oli koko prosessi ennen vaalipäivää. Kampanjointi on ollut kaikkea muuta kuin vapaata, eikä vaaleja voi pitää oikeudenmukaisina.

– Ei voida sanoa, että nämä vaalit olisivat olleet vapaat ja riippumattomat, Kalmari sanoo.

Äänestys järjestettiin poikkeustilanteessa

Turkin vaalit järjestettiin hätätilan vallitessa eli sananvapautta ja kokoontumisvapautta on rajoitettu. Turkin demokratiakehitys on kulkenut muutenkin heikompaan suuntaan.

Lukuisia toimittajia tai hallituksen arvostelijoita on pidätetty tai erotettu viroistaan. Media ei saa toimia Turkissa vapaasti.

Turkin hallinto oli voimakkaasti presidentin valtaoikeuksia roimasti lisäävän perustuslakimuutoksen takana. Muutoksen vastustajat olivat hyvin ahtaalla, eivätkä he saaneet esimerkiksi yhtä paljon näkyvyyttä kuin kannattajat.

– Riippumattomat tahot ovat tehneet selvityksiä, että kyllä-puoli sai 85 000 minuuttia tv-näkyvyyttä, kun taas ei-puoli 2 000 minuuttia, kuvailee Kalmari.

Perustuslakimuutoksen kannattajat voittivat vaalit niukasti. Tuloksen on ennakoitu syventävän Turkin kahtiajakoa entisestään.

Tarkkailijoihin suhtauduttiin epäluuloisesti

Sunnuntaina äänestyspaikkoja Istanbulissa kierrellyt Kalmari sanoo, että vaalipäivä sujui päällisinpuolin hyvin. Delegaatio ei havainnut vilppiä äänestyspaikoilla, joissa tarkkailijat kävivät.

Kalmari kertoo, että heidän näkemillään äänestyspaikoilla oli aina myös opposition edustajia tarkkailemassa.

– Kyllä, itse äänestystulosta voi pitää kohtuullisen tai jopa erittäin uskottavana. Se, miten tähän tulokseen on tultu, on toinen asia, Kalmari sanoo.

Tarkkailijoita ei päästetty monille paikkakunnille Etelä-Turkkiin ja kurdialueille. Äänestyspaikoilla etenkin valtapuolue AKP:n edustajat olivat suhtautuneet eruooppalaisiin vaalitarkkailijoihin epäluuloisesti.

– Vaalitarkkailijana olo ei ollut oikein mieluisaa jokaisella äänestyspaikalla. Mekin jouduimme lähtemään yhdeltä paikalta pois, kun ilmapiiri kiristyi, Kalmari sanoi.

Turkin kireä tilanne näkyy myös turvallisuustilanteessa. Kalmari kertoo, että tarkkailijoita oli varoitettu mahdollisista terrori-iskuista äänestyspaikoille.

Suosittelemme