Nuorilla ihmisillä on alkanut esiintyä odottamattoman varhain niska- ja yläselän vaivoja, minkä useat tutkimukset liittävät kännykän liikakäyttöön.
The Spine Journal -lehdessä julkaistun tuoreimman yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan röntgenkuvissa on nähtävissä, että kaularangan normaali kaarre on muuttunut ihmisillä, jotka käyttävät puhelintaan tuntien ajan joka päivä.
– Kun potilaat tulevat minun luokseni, heillä on jo pahoja kipuja ja välilevyongelmia, kertoo tutkimukseen osallistunut neurokirurgi Todd Lanman Cedars-Sinain sairaalasta Los Angelesista.
Tutkijoilla on erityinen huoli lapsista, joiden selkä- ja niskaranka ovat vielä kasvu- ja muovautumisvaiheessa. Tämän päivän kahdeksanvuotias voi tarvita leikkauksen jo 28-vuotiaana, Lanman pelkää.
Ongelmana "tekstiniska"
Lanman ja samassa sairaalassa työskentelevä selkärankakirurgi Jason Cuéllar tulivat tutkimuksessaan siihen tulokseen, että muutoksia niskarangassa aiheuttaa etenkin puhelimella kirjoittaminen, ei niinkään verkossa surffailu.
Kun ihminen istuu normaalissa asennossa ja katsoo eteenpäin, niska kannattelee 4,5–5,5 kilon painoa. Kun pää on 15 asteen kulmassa, niskaan kohdistuva paino vastaa yli 12:ta kiloa.
Luku kasvaa aste asteelta. Edes 60 asteen kulma ei ole puhelimella kirjoittavalle tavaton. Silloin rasitus on peräti 27 kiloa.
Lanman ja Cuéllar käyttävät vaivoista sanaa "tekstiniska", joka on tuttu muillekin puhelimen ja tietokoneiden rasittamia niskoja hoitaneille lääkäreille. Australialaislääkäri Michael Bloom arveli Allied-lehdessä viime syksynä, että tekstiniskasta voi vallan hyvin tulla virallinen diagnoosi.
Jo sekuntien tauko tietokonetyössä auttaa
Tutkijoiden neuvo on kohottaa puhelin kirjoittaessa kasvojen eteen, mahdollisimman hyvin silmien tasalle. Heidän mukaansa kannattaisi myös käyttää molempia käsiä ja kumpaakin peukaloa, jotta asennosta tulee symmetrinen. Sekin on eduksi selälle, he sanovat.
Tietokoneen ääressä työpäivänsä viettävien puolestaan kannattaisi kohottaa näyttö sellaiselle tasolle, että ruutua voi katsella päätään painamatta, Lanman ja Cuéllar sanovat.
Lisäneuvoja ovat venyttely sekä ryhtiä kohentava jumppa. Myösi tauot, vaikka vain sekuntien mittaiset, auttavat kudosta palautumisessa, he muistuttavat.
Lähteet: Reuters, Yle Uutiset