Hyppää sisältöön

Kotitalouksien velkataakka kasvaa – FK pitää tahtia maltillisena

Suurimmat velat kertyvät suurituloisille ja pääkaupunkiseudulle, jossa asunnot ovat kalliimpia.

Suomalaisten velat keskittyvät pienelle joukolle ihmisiä. Kuva: Yle

Finanssialan Keskusliitto (FK) arvioi, että suomalaiset ovat velkaantuneet maltillisesti. Suomessa kotitalouksien velkaantumisaste on 121 prosenttia, kun esimerkiksi ruotsalaisten vastaava luku on 171 prosenttia.

–  Mielestämme velkaantumisaste ei ole vielä sillä tasolla, että sitä pitäisi rajoittaa, sanoo FK:n analyytikko Elina Salminen.

Euroopan unionin keskiarvo on Suomea matalampi, 109 prosenttia, mutta sitä painavat alas EU:n itäiset jäsenmaat. Siellä kotitaloudet eivät ole ehtineet velkaantumaan yksinkertaisesti siitä syystä, ettei lainoja ole ollut tarjolla.

Suomalaisten kotitalouksien velkaantumisaste eli lainojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin on kuitenkin kasvussa. Velkataakka suhteessa tuloihin lisääntyi viime vuonna vuoden takaisesta noin 2 prosenttia.

Salminen huomauttaa, että velkaantumistahdin kasvu on hidastunut dramaattisesti 2000-luvun alkuvuosista. Silloin velkaantumisasteen vuotuinen kasvu ylitti jopa 10 prosentin rajan.

Pienelle joukolle ihmisiä

Suomalaisten velat keskittyvät pienelle joukolle ihmisiä. Salmisen mukaan asuntokuntia, joiden velat ovat kolme kertaa suuremmat kuin tulot, on 9 prosenttia kaikista velallisista. Heidän osuutensa veloista on 53 prosenttia.

Useimmilla heistä on kuitenkin myös sijoitusvarallisuutta. Suurimmat velat kertyvät suurituloisille ja pääkaupunkiseudulle, jossa asunnot ovat kalleimpia.

– Muualla Suomessa lainat ovat pienempiä, eikä mitään ongelmia ole, Salminen kertoo.

Suosittelemme sinulle