Hyppää sisältöön

Oppositiopuolueet ottavat aikalisän tiedustelulaissa – vasemmistoliitto tyrmää nopeutetun aikataulun

Hallituksen on kuunneltava tarkasti opposition huolia, jos se haluaa tiedustelulait läpi tällä hallituskaudella.

Li Andersson Kuva: Marja Väänänen / Yle

Sosialidemokraatit, RKP, vasemmistoliitto ja vihreät haluavat tutustua tarkemmin työryhmien ehdotuksiin uusiksi tiedustelulaeiksi, ennen kuin ne kertovat kantansa lakipakettiin.

Ehdotus kirvoitti kuitenkin ensi alkuun varovaisen myönteisiä kannanottoja.

– Aion lukea ehdotuksen vielä kerran ajatuksella läpi, ennen kuin annan lopullisen tuomioni. Annan kuitenkin hyvästä yrityksestä pisteet, sanoo vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi.

Kasvi toimii vihreiden edustajana lakihankkeen parlamentaarisessa seurantaryhmässä. Hän antaa pisteet hallitukselle myös siitä, että nyt ”on maltettu kiirehtiä hitaasti”. Tiedustelulain sisältöä onkin pohdittu kolme vuotta.

Lakihanke on saanut vauhtia lähialueiden tapahtumista kuten Euroopan terrori-iskuista ja Krimin valtauksesta. Kasvi allekirjoittaa väitteen, että Suomi on muita maita jäljessä tiedustelulainsäädännön säätämisessä.

– Tarvitsemme tiedustelulainsäädännön, mutta kysymys on millaisen. Jos olisimme tehneet pikaisen hätäratkaisun, se olisi kaatunut todennäköisesti eduskunnassa. Me olemme nähneet kaatuneita esityksiä liikaa, Kasvi sanoo.

Yksikään oppositiopuolue ei tyrmää työryhmien ehdotuksia. Kristillisdemokraatit antavat ehdotuksille jo tässä vaiheessa tukensa.

– Puolue on ehdotuksien takana. Kristillisdemokraattien entinen sisäministeri Päivi Räsänen oli laittamassa tätä liikenteeseen ja toivoi, että se olisi voitu jo viime kaudella hyväksyä, puolueen nykyinen puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Ehdotus törmää perustuslain kanssa

Työryhmät ehdottavat suojelupoliisille (SUPO) ja Puolustusvoimille lisää oikeuksia tiedusteluun. Esimerkiksi viranomaiset voisivat jatkossa valvoa kansalaisten tietoliikennettä maiden rajojen ulkopuolelle.

Tiedustelun perusteluna pitäisi olla kansallinen turvallisuus tai uhka kansalaisten hengelle. Vastaavasti viranomaisten valvontaa kiristettäisiin, jotta mahdolliset väärinkäytökset voitaisiin estää.

Kaikkien eduskuntapuolueiden mukaan laieille on tarvetta, varsinkin kun tiedustelusta on säädetty hyvin vähän lailla Suomessa. Kokoomuslainen sisäministeri Paula Risikko haluaisi säätää lain jo tällä hallituskaudella, vaikka paketti vaatisi perustuslain muuttamista.

– Kysymykseen siitä, tulisiko tämä säätää nopeutetusti tämän hallituksen aikana, niin kyllä se näin pitäisi tapahtua. Siksi tämä asia pitäisi ottaa vakavasti. Meidän toimintaympäristö on muuttunut, Risikko sanoi tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa.

Perustuslain muuttaminen vaatii perinteisen kaavan mukaan kaksi vaalikautta. Ensimmäisellä kaudella eduskunta hyväksyy lain lepäämään seuraavalle kaudelle, jolloin uusi eduskunta voi hyväksyä perustuslain muutoksen kahden kolmasosan enemmistöllä.

Eduskunta voi myös muuttaa perustuslakia nopeutetusti yhden vaalikauden aikana, jos ehdotus saa taakseen viiden kuudesosan enemmistön. Tämän vuoksi hallituksen on nyt kuunneltava tarkasti opposition tuntemuksia asiassa.

Vasemmistoliitto tyrmää nopeutetun säätämisen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tyrmää tiedustelulakien nopeutetun säätämisjärjestyksen.

– Meidän pelko on, että nyt luodaan ennakkotapaus, joka mahdollistaa perusoikeuksien ja perustuslain muuttamisen nopeutetusti yhden vaalikauden aikana, Andersson sanoo.

Työryhmien ehdotukset törmäävätkin perustuslain toisen luvun kymmenenteen pykälään, jossa pidetään kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuutta loukkaamattomana.

Oppositiopuolueista SDP, RKP ja vihreät haluavat tutustua ensin ehdotuksen sisältöön, ennen kuin ne ottavat kantaa nopeutettuun aikatauluun.

– Menemme sisältö edellä. Sitten kun se on selvä, niin sitten määritellään, missä aikataulussa se voidaan säätää, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

Kasvin henkilökohtainen kanta puolestaan on, että laki pitäisi säätää nopeutetussa aikataulussa.

– Se on poikkeuksellinen menettely, mutta tilannekin on poikkeuksellinen. Henkilökohtainen kantani on, että jos muotoilut ovat hyväksyttävissä, silloin ne pitää pystyä hyväksymään kiireellisinä.

Pelkästään vasemmistoliiton vastustus ei riitä kaatamaan perustuslain muuttamista nopeutetussa aikataulussa.

Vasemmistoliitolla on tällä vaalikaudella 12 kansanedustajaa ja nopeutettua perustuslain muuttamista pitäisi vastustaa vähintään 34 kansanedustajaa, jotta muutoksen käsittely venyisi seuraavaan kauteen.

Suosittelemme sinulle