Hyppää sisältöön

Reuters: Kremliä lähellä oleva tutkimuslaitos suunnitteli, miten saada Trump presidentiksi

Seitsemän nimetöntä amerikkalaisviranomaista vahvistaa Reutersille, että Venäjä halusi horjuttaa luottamusta Yhdysvaltojen vaalijärjestelmään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kätteli ulkomaantiedustelun johtajan Mihail Fradkovin kanssa vieraillessaan ulkomaantiedustelun päämajassa 5. lokakuuta 2016. Fradkov jätti johtajan työn samana päivänä ja siirtyi tutkimuskeskus Risin johtajaksi tammikuussa 2017. Kuva: Alexei Druzhinin / EPA

Venäläinen valtiollinen tutkimuslaitos Risi kehitti suunnitelman Yhdysvaltojen presidentinvaalien kääntämiseksi Donald Trumpin hyväksi, uutistoimisto Reuters kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi suunnitelman tavoitteena oli heikentää äänestäjien luottamusta Yhdysvaltojen vaalijärjestelmään.

Asian vahvistavat Reutersille kolme nykyistä ja neljä entistä amerikkalaisviranomaista.

Tutkimuslaitos Risi on Venäjän presidentin perustama tutkimuskeskus, joka sanoo tuottavansa tietoa Venäjän presidentinhallinnolle, parlamentille, turvallisuusneuvostolle ja hallitukselle. Sen johtajat ovat pitkään tulleet Venäjän tiedustelupalveluista.

Propagandakampanja Trumpin puolesta

Reutersin lähteiden mukaan tutkimuslaitos teki kaksi salaista asiakirjaa, joissa esiteltiin suunnitelma Yhdysvaltojen vaaleihin puuttumiseksi. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat hankkineet asiakirjat käsiinsä vaalien jälkeen.

Ensimmäisessä paperissa oli kuvattu Venäjän strategia Yhdysvaltojen vaaleja varten. Kesäkuussa kirjoitettua suunnitelmaa kierrätettiin Venäjän hallituksen johdon keskuudessa.  Se suositteli, että Kremlin tulisi käynnistää propagandakampanja sosiaalisessa mediassa ja valtion hallitsemissa, kansainvälisesti toimivissa viestimissä.

Kampanjassa rohkaistaisiin amerikkalaisäänestäjiä valitsemaan presidentti, joka ottaisi pehmeämmän poliittisen linjan Venäjää kohtaan, Reutersin seitsemän lähdettä vahvistivat.

Trumpin tukemisesta vaalijärjestelmän horjuttamiseen

Toinen asiakirjaluonnos oli tehty lokakuussa ja jaettu samoin hallitukselle. Siinä varoitettiin, että demokraattien ehdokas Hillary Clinton saattaisi voittaa vaalit. Siksi Venäjän kannattaisi lopettaa Trumpia tukeva kampanja ja sen sijaan vahvistaa viestiä vaalivilpistä. Näin luottamus Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän toimivuuteen horjuisi ja Clintonin maine kärsisi.

Reutersin haastattelemat lähteet eivät kertoneet, miten asiakirjat oli hankittu. Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut eivät kommentoineet asiaa.

Reuters ei saanut kommenttia myöskään presidentti Vladimir Putinin tiedottajalta tai tutkimuskeskus Risiltä.

– Putinilla oli tämä tavoite koko ajan, ja hän pyysi instituuttia tekemään suunnitelman, yksi lähteistä sanoi.

Risin johtajat ulkomaantiedustelusta

Vuosina 2009–2017 tutkimuskeskus Risiä johti Leonid Rešetnikov, joka oli aiemmin työskennellyt yli 30 vuotta ulkomaantiedustelu SVR:ssä. Tämän vuoden tammikuussa johtajaksi nimitettiin Mihail Fradkov, joka puolestaan oli tätä ennen johtanut ulkomaantiedustelua liki kymmenen vuotta. Reutersilla ei ole tietoa, oliko kumpikaan miehistä suoraan tekemisissä vaalisuunnitelmien luonnostelussa.

Suomessa Risi tunnetaan siitä, että instituuttia edustaa Suomessa Johan Bäckman.   

Presidentti Donald Trump on kiistänyt, että Venäjän pyrkimyksillä vaikuttaa vaaleihin olisi ollut vaikutusta tulokseen. Kongressin ja FBI:n tutkimukset Venäjän puuttumisesta vaaleihin eivät ole toistaiseksi tuottaneet julkisia tietoja siitä, että Trumpin omat alaiset olisivat osallistuneet salaiseen yhteistyöhön Venäjän kanssa.

Sähköpostien hakkerointi erillinen operaatio

Neljän viranomaislähteen mukaan kesäkuun strategiapaperi laajensi kampanjaa, jonka Putinin hallinto käynnisti maaliskuussa 2016. Tuolloin Kreml oli ohjeistanut valtiollista mediaa –myös kansainvälisesti ja useilla kielillä toimivaa RT (Russia Today) -kanavaa ja Sputnik-uutistoimistoa – käsittelemään Trumpin vaalikampanjaa myönteiseen sävyyn.

Lähteiden mukaan demokraattien sähköpostin hakkerointi oli erillinen operaatio. Tutkimuskeskuksen papereissa sitä ei mainittu. Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov sanoi keskiviikkona sanomalehti Kommersantin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä on valmis keskustelemaan "poliittisesta hakkeroinnista" Yhdysvaltojen kanssa.

_Lue Reutersin uutinen tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun). _

Suosittelemme sinulle