Hyppää sisältöön

Tiedätkö, keitä ovat Mmiisas ja Lakko? Tubecon selvitti nuorten seuratuimmat idolit

Tyttöjen suosikki on tubettaja Mmiisas ja poikien suosikki on Lakko.

mmiisas päättää videonsa usein loppuhuispauksiin.
Tubettaja Mmiisas päättää videonsa usein loppuhuispauksiin. Kuva: mmiisas-kanava
STT–Yle

Youtube-kulttuuri on kärkipäässä suomalaisten nuorten kiinnostuksen kohteissa, kertoo Tubecon-tapahtuman teettämä kysely. Kun nuoret nimesivät seuratuimmat idolinsa, listan kärkeen nousi useita tubettajia eli Youtube-videopalveluun sisältöä tuottavia henkilöitä.

Tyttöjen suosikki on tubettaja Mmiisas ja poikien suosikki Lakko. Kansainvälisesti suosittu pelitubettaja PewDiePie on poikien suosiossa, mutta tyttöjen kymmenen kärkeen hän ei noussut lainkaan.

– Ihmiset usein seuraavat useita samantyyppisiä henkilöitä, sanoo Tubeconin taiteellinen johtaja Jonna Paananen.

Tubecon on kaksipäiväinen Helsingin Areenassa järjestettävä tapahtuma, joka kerää yhteen Youtube-videoiden tekijöitä ja katselijoita.

Kyselyssä haastateltiin 500 nuorta, jotka ovat iältään 13–19-vuotiaita. Osa heistä tavoitettiin puhelimitse, osa nettipaneelissa. Kyselyn teki Taloustutkimus.

Nuoria pyydettiin kyselyssä nimeämään 3–5 idolia, joita he säännöllisesti seuraavat. Nettipaneelissa oli mahdollista kertoa myös siitä, miksi henkilö on seuraajan suosiossa.

Lakko
Tubettaja Lakko Kuva: Tubecon Suomi

Suomalaiset tubettajat kärjessä

Kaikkien nuorten suosikeista kootulla listalla viisi ensimmäistä on suomalaisia tubettajia: Mmiisas, Lakko, Mariieveronica, Hermanni ja Mansikkka. Kuudennelle sijalle yltää PewDiePie. Laulajat Robin ja Cheek ovat 7. ja 9. sijalla, yhdysvaltalainen malli ja televisiopersoona Kylie Jenner sijalla 8.

Trump on ollut paljon esillä mediassa, hän on ilmiö. Osa Trump-vastauksista varmaan on huumorivastauksia.

Jonna Paananen

Pojat kertoivat seuraavansa myös Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia. 16-19-vuotiaiden poikien listalla Trump nousee ykkössijalle. Sen sijaan tyttöjä Trump ei kyselyn perusteella kiinnosta.

– Trump on ollut paljon esillä mediassa, hän on ilmiö. Osa Trump-vastauksista varmaan on huumorivastauksia, arvioi Jonna Paananen.

– Tulos kertoo, että nuoret ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista ja haluavat pysyä kärryillä. Osa pojista kertoi seuraavansa myös Sauli Niinistöä ja Juha Sipilää, vaikka nämä eivät nousekaan aivan kärkeen, hän jatkaa.

Korjattu klo 10:07: Kaikkia nuoria ei haastateltu puhelimitse, vaan osa puhelimitse ja osa nettipaneelissa.

Suosittelemme sinulle