Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijoita puolustanut pastori lähtee Suomesta: "Terveiset hallitukselle: voititte"

Pastori Marjaana Toiviainen vahvistaa uutisen Ylelle, mutta ei halua kommentoida asiaa enempää.

Marjaana Toiviainen Kuva: Milla Vahtila / Yle
Katriina Kettunen

Turvapaikanhakijoiden ja ihmisoikeuksien puolustajana tunnettu pastori Marjaana Toiviainen aikoo lähteä Suomesta.

– En voi asua tässä maassa enää. Muutan pois ensi kuussa. Tässä maassa ei enää voi elää, Oulunkylän seurakunnan pastorina työskennellyt Toiviainen päivitti Facebook-tililleen (siirryt toiseen palveluun) myöhään eilen.

Lähtöään Toiviainen perustelee eriväristen ystäviensä kohtaamalla rasismilla.

Rasismi on sitä, että

a) kun minä, valkoinen nainen, pelkään henkeni edestä, minulle annetaan kotiin hälytysjärjestelmä ja piippava nappi, jolla saan paikalle apua, kun tarvitsen. Poliisi tulee suoraan. Nämä vehkeet asennettiin kotiini tänään.

b) kun erivärinen ystäväni kaasutetaan rautatientorilla, kun erivärisen ystäväni kädet poltetaan polttopullolla, kun häntä seurataan kotiin ja hän pelkää, että hänet tapetaan, kun uusnatsit tai mitä he ovatkaan vainoavat heitä, kun he saavat satoja ja tuhansia tappouhkauksia, kukaan ei auta. Poliisi sanoo, ettei mitään ole tehtävissä.

– Terveiset hallitukselle: voititte, Toiviainen toteaa tunteikkaan kirjoituksensa päätteeksi.

Toiviainen on jo pitkään puhunut julkisuudessa erityisesti turvapaikanhakijoiden ihmisarvoisen kohtelun puolesta. Hän on muun muassa perustanut Refugees Welcome -ryhmän, joka organisoi kotimajoitusta turvapaikanhakijoille.

Toiviainen on myös itse joutunut julkisen riepotuksen ja vihapuheen kohteeksi.

Huhtikuun alussa kohu nousi afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden palautuslennosta Kabuliin sekä sitä vastustaneiden toimista.

Paluu Tansaniaan

Facebookin kommenttiketjussa pastori kertoo muuttavansa Tansaniaan. Hän on asunut maassa aiemminkin ja puhuu sujuvaa swahilia.

Toiviainen kertoi Tansanian-kokemuksistaan myös kahden vuoden takaisessa Ylen henkilökuvassa.

– Suomalaisille pakolainen on joko hirviöraiskaaja tai ihana enkeli. Kaikkein vaikeinta on ymmärtää, että kyseessä on vain toinen ihminen, hän kommentoi tuolloin.

Yle Uutiset tavoitti vähäpuheisen Toiviaisen torstaina. Hän vahvistaa kirjoittaneensa Facebook-päivityksen, mutta ei kommentoi asiaa enempää.

Suosittelemme sinulle