Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lahoavat hampaat uhkaavat jo yleisterveyttä Suomessa – "Ei tapahdu muissa Pohjoismaissa"

Varsinkin ikääntyneiden joukossa ongelma pahenee. Muiden muassa hammashoidon kalleus estää potilaita saamasta riittävää huoltoa hampailleen.

Nuoren miehen hampaat.
Kuva: Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

OULU Suomalaisten hampaiden terveys heikkenee. Syynä ongelmiin on hammashoidon kalleus potilaille, sanoo Oulun yliopiston hammaslääketieteen professori Kyösti Oikarinen.

Oikarisen mukaan Suomessa kansalaisten hampaiden kunto on hyvin polarisoitunut: osalla hampaat ovat erinomaisessa kunnossa, mutta osalla tilanne on suorastaan hälyttävä.

Syynä kaksijakoiseen tilanteeseen on se, että julkinen hammashoito ei pysty hoitamaan kaikkia suomalaisia. Koska yksityisellä puolella hoidon hinta on selvästi kalliimpi, kaikki eivät Kyösti Oikarisen mukaan siksi pysty hakeutumaan hoitoon.

Huonot hampaat uhkaavat jo yleisterveyttä

Tilanne on hammaslääketieteen professorin mukaan suorastaan uhkaava, sillä suun ja hampaiden terveydellä on suora vaikutus myös yleiseen hyvinvointiin ja muihinkin sairauksiin. Tämä näkyy erityisesti ikääntyvässä väestössä.

– Näissä ryhmissä huono hammasterveys uhkaa myös yleistä terveyttä kun hammashoitoa ei joko saa tai sitä ei ole varaa hankkia.

Elintavoissa ei ole Oikarisen mielestä ollut näkyvissä sellaisia muutoksia tai eroja muihin maihin, että ne selittäisivät Suomen huolestuttavan tilanteen.

Hammaslääkärissä käynti ole enää sitä samaa, jota aikaisemmin pelättiin.

Kyösti Oikarinen

– Tämä on hyvin suomalainen ilmiö. Tätä ei tapahdu Ruotsissa eikä muissa Pohjoismaissa.

– Kyllä se on enemmän saatavuudesta kiinni, eikä se ole kiinni edes siitä, että ihmiset pelkäisivät hammaslääkäriä, sillä ei hammaslääkärissä käynti ole enää sitä samaa, jota aikaisemmin pelättiin.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa hammasterveys uhkasi jäädä lapsipuolen asemaan. Viime aikoina siihen on kuitenkin kiinnitetty huomiota.

Suosittelemme