Ekologisen auton valinta ei ole helppoa, vaikka netissä on vinkkejä moneen lähtöön ja autokauppojen mainoksista ominaisuuksia voi etsiä lisää.
Päästöjen vertailu on vaikeaa, sillä esimerkiksi sähköä tuotetaan monella tavalla.
Pikahaku autojen myyntisivulta kertoo, että tarjolla olisi 88 kaasua käyttävää autoa. Bensiiniä ja etanolia energialähteenään käyttäviä löytyykin jo enemmän eli 230 autoa. Osa niistä kuitenkin näyttää loppuun ajetuilta 90-luvun menopeleiltä.
Sähköautoja olisi tarjolla 70. Pakettiautot voisi karsia pois, jolloin valinnanvara pienenee. Hybridiautoja onkin sitten enemmän tarjolla, kaikkiaan noin tuhat.
Hybridien päästöt kuitenkin vaihtelevat. Jos kaikki energia saadaan aikaan esimerkiksi bensiinillä, niin silloin hiilidioksidipäästöt ovat melkoiset. Jos kyseessä on plug-in-hybridi, jonka akkuja voi ladata muulla kuin moottorilla, vaihtoehtoja riittää.
– Kaikista huonoin vaihtoehto on plug-in-hybridi, joka käyttää hiilisähköä. EU:n keskivertosähköllä itse asiassa plug-in-hybridi ja diesel ovat samalla tasolla, noin 100 grammaa CO2-päästöjä kilometrillä.
– Jos on nollapäästöinen tuulisähkö, niin plug-in on noin 40 grammaa eli se käyttää osittain bensaa, osittain sähköä, arvioi Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund.
Jos ihmiset haluaisivat olla ekologisia, niin hankkisivat vähän pienempiä ja vähän vähemmän suorituskykyisiä autoja.
Nils-Olof Nylund, tutkimusprofessori, VTT
Nylund on vetänyt TransSmart-hanketta (siirryt toiseen palveluun), missä on arvioitu tulevaisuuden liikenteen energialähteitä.
Hän myöntää, että tavallinen kuluttaja on enemmän kuin hämmennyksissään etsiessään ympäristöystävällistä autoa.
– Jos ihmiset haluaisivat olla ekologisia, niin hankkisivat vähän pienempiä ja vähän vähemmän suorituskykyisiä autoja. Päästöt vähenevät energian kulutuksen mukaan. Jos on mahdollista, niin valitsee sellaisen auton, joka pystyy käyttämään uusiutuvaa energiaa, tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund sanoo.
Uusiutuvan energian vaihtoehdot – niitä riittää
Eri vaihtoehdot autonostajalle ovat muuttuneet viime vuosina. Niin bensiiniä kuin etanoliakin käyttäviä flexfuel-autoja ei enää juurikaan valmisteta, vaikka muutama vuosi sitten niitä markkinoitiin innolla.
Tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund sanoo vertailua vaikeuttavan myös yhdenmukaisten tietojen puute. Muutaman vuoden takainen tilasto VW Golfin eri moottorivaihtoehtojen osalta kattaa Nylundin mukaan riittävästi eri energialähteiden vaikutukset.
Valmistajan ilmaisemat tiedot ovat samalla tapaa ehkä pielessä, mutta tutkimusprofessorin mukaan yhteismitallisina vertailukelpoisia. Euroopan komission tutkimuslaitoksen (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksesta voi vertailla hiilidioksidipäästöjä.
Mutta minkä energialähteen sitten valitsisi?
Bensiinimallille päästöt ovat noin 140 CO2-grammaa kilometrillä. Suunnilleen samaan nousevat vehnästä tehdyn etanolin päästöt, mutta olkietanolilla ilmastovaikutukset jäävät noin 40 hiilidioksidigrammaan kilometrillä.
Tavallisella dieselillä köröttelevän vertailuauton päästöt ovat sadan gramman luokkaa kilometrillä, mutta uusiutuvalla dieselillä päästöt putoavat ja jäterasvoista jalostetun dieselin päästöt ovat alle 10 grammaa kilometrillä.
– Diesel on energiatehokas ja nyt kuluttajalla on mahdollisuus tankata sataprosenttista jäteperäistä dieseliä. Toisaalta viimeiset puolitoista vuotta on kuultu, että diesel aiheuttaa toisenlaisia ongelmia.
Tekninen kehitys vie siihen, että meillä on parin vuoden kuluessa bensiiniautoissakin hiukkassuodattimet.
Nils-Olof Nylund, tutkimusprofessori, VTT
Sieltä pakoputken päästä tulee hiilidioksidin lisäksi toisenlaisia ongelmia, lähipäästöjä ja typenoksideja, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund.
Hän ennustaa pienten dieselhenkilöautojen katoavan tuotannosta ennen pitkää.
– Tekninen kehitys vie siihen, että meillä on parin vuoden kuluessa bensiiniautoissakin hiukkassuodattimet. Todennäköisesti dieselin osuus ainakin pienissä henkilöautoissa lähipäästöongelmien takia vähenee.
Näin siis dieselautokin voisi olla huono valinta ekoautoilijalle. Kaasuautoja on niukasti tarjolla ja tankkauspisteitäkin niukasti tarjolla koko maassa. Etelä-Suomessa kuitenkin voi eri tankkausasemia löytää.
– Kun menet Gasumin jakelupisteeseen, niin siinä on yksi pistooli ja kaksi nappulaa. Jos painat kalliimpaa nappulaa, niin se jakaa sinulle biokaasuja. Jos painat halvempaa nappulaa, niin se jakaa maakaasua, valistaa Nils-Olof Nylund.
Systeemi on sama kuin sähkösertifikaateissa. Kotiisi tulee vain yksi kaapeli. Voit määritellä, haluatko ostaa vesisähköä vai jotain muuta sähköä. Gasum takaa Nylundin mukaan sen, että syöttää niin paljon biokaasua verkkoon kuin sieltä biokaasuna ostetaan autoihin.
Uusiutuvan metaanikaasun liikennekäytöstä (siirryt toiseen palveluun) kertovalla sivustolla on tietoa ekoautojen nykyisestä saatavuudesta. Sivuston mukaan kaasua tai sähköä ainakin osaksi käyttävien autojen käytettävyys on hyvä, jos ne pystyvät hyödyntämään myös bensiiniä ja dieseliä polttoaineenaan tarvittaessa.
Myös Luonnonsuojeluliiton (siirryt toiseen palveluun) sivuilta voi löytää ohjeita auton hankintaan.
Entäs koko elinkaaren päästöt?
Usein ilmaistaan vain auton pakoputken päästä tulevat päästöt, joilla sitten voi kehuskella mainoksissa. Ilmastovaikutuksia arvioitaessa olisi syytä kuitenkin muistaa myös polttoaineen tai energian tuottamisessa syntyvä hiilijalanjälki.
Jotain päästöjä tuulivoimalankin valmistaminen aiheuttaa, kuten öljyteollisuuskin tai sähköntuotantokin.
Autonvalmistuksen monivaiheinen prosessi synnyttää päästöjä, joiden huomioiminen auton elinkaaren ympäristövaikutusten arvioinnissa on olennaista.
Auton valinnassa tietenkin pätevät myös vanhat järkisyyt. Minkälaiseen käyttöön autoa tarvitsee ja kuinka paljon siihen on varaa sijoittaa. Ympäristöyställisyys ei ainakaan vähennä vaihtoehtojen pohdinnan vaikeutta.