Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tutkijat Dortmundin pommi-iskusta: Ei terroria, vaan aivan uudenlainen talousrikos

Venäläismiehen käytös pommi-iskun tapahtumapaikan tuntumassa herätti myös silminnäkijöiden epäilyt. Tutkijat uskovat, että tekijän tavoitteena oli taloudellinen hyöty, ei yhteiskunnallinen kaaos.

Borussia Dortmundin vaurioitunut bussi
Kuva: Ina Fassbender / AFP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan poliisi on käytännössä selvittänyt Dortmundin jalkapallojoukkuetta vastaan tehdyn pommi-iskun tekijän, kertoo saksalaislehti Der Spiegel.

Poliisi on jo viikko sitten pidättänyt 28-vuotiaan saksalais-venäläisen miehen, jonka epäillään tehneen iskun. Pelaajien surmaamisen ja vahingoittamisen tarkoituksena oli saada Dortmundin joukkueen osakekurssi romahtamaan.

Puolitoista viikkoa sitten tehdyssä iskussa joukkueen linja-auton lähellä räjähti kolme pommia, jotka haavoittivat yhtä pelaajaa, puolustaja Marc Bartraa. Samalle illalle suunniteltu peli pelattiin seuraavana päivänä.

Tekoa epäiltiin islamilaiseksi terrorismiksi, mutta siitä ei ole kysymys, kertovat myös Bild-lehden lähteet.

Venäläismies oli hetki ennen iskua ostanut 15 000 kappaletta Dortmundin myyntioptioita, eli myyntiwarrantteja, joiden arvo oli 78 000 euroa. Arvopapereiden hinta olisi noussut jopa 3,9 miljoonaan euroon, mikäli osakkeen arvo olisi romahtanut.

Outoja tekoja hotellissa

Ennen pommien räjähtämistä mies oli kirjautunut joukkueen käyttämään Hotel L'Arrivee'hen. Hän osti optiot käyttäen hotellin tietokonetta.

Miehen käytös hotellissa herätti henkilökunnan ja iskun aikana myös silminnäkijöiden huomion.

Hän ei hyväksynyt hänelle ensimmäiseksi ehdotettua huonetta, koska sen ikkuna ei ollut kadulle päin. Toinenkaan huone ei kelvannut, ilmeisesti siksi, että ikkuna oli eri suuntaan, kuin missä pommi-iskun oli määrä tapahtua. Lopulta mies sai huoneen ylimmästä kerroksesta, mistä avautui näkymä juuri haluttuun suuntaan.

Poliisin mukaan mies räjäytti pomminsa kauko-ohjaimella, joka ei olisi saanut yhteyttä pommeihin "nurkan takaa".

Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että miehellä oli taitoa kauko-ohjattavien pommien rakentamiseen. Hän oli vuonna 2015 voittanut koulunsa elektroniikkapalkinnon.

Myös miehen toiminta heti pommien räjähtämisen aikaan herätti huomiota. Räjähdysten jälkeen hotellissa vallitsi kaaos ja ihmiset pakenivat pelätessään terroristien hyökkäystä. Tuolloin venäläismies käveli kaikessa rauhassa hotellin ravintolaan ja tilasi pihvin.

Uusi talousrikos

Spiegel-lehden mukaan Saksan rikoshistoriassa ei ole vastaavaa tapausta, jossa jalkapallojoukkueeseen kohdistuvalla murhayrityksellä pyrittiin rahallisen voittoon.

Onneksi isku ei onnistunut. Kolmesta pommista kaksi oli suunnattu hieman väärin, joten ne eivät osuneet joukkueen bussiin. Kolmannenkin pommin voimaa heikensivät bussin vahvat rakenteet.

Poliisi ja monet saksalaiset uskoivat aluksi, että kyseessä olisi islamistien terrori-isku. On mahdollista, että tekijä itse on myös pyrkinyt levittämään tämänkaltaista kuvaa.

21.4. klo 9.35 Uutista korjattu: sana "optiosopimus" poistettu ja korvattu sanoilla "myyntioptio" ja "myyntiwarrantti"

Suosittelemme sinulle