Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Bikini fitness -kilpailija kuihduttaa itsensä langanlaihaksi ja kärsivän näköiseksi: "On ihan normaalia, että kuukautiset ovat kaksi tai kolme kuukautta poissa"

Muodonmuutoksia-dokumenttielokuva paljastaa oksentelun ja uupumuksen bikinivartaloa tavoitellessa.

Tähtihetkessä puhuttiin tiukkaa kuria vaativasta bikini fitness -kilpailusta, jossa täytyy tinkiä omasta terveydestä.
Jenni-Maarit Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruskeiksi maalatut laihaakin laihemmat naiset kiipeävät lavalle pikkuruisissa bikineissä ja poseeraavat tuomareille ja yleisölle. Tuota hetkeä on edeltänyt jokapäiväinen omistautuminen salitreenille, poseerausharjoituksille ja niukalle ruokavaliolle.

Bikini fitness on laji, joka jakaa mielipiteet. Ylen Dokumenttiprojektissa nähtävässä Muodonmuutoksia-elokuvassa bikini fitneksen lajiliiton johtaja kuvailee voittajakroppaa urheilulliseksi, kauniiksi ja tasapainoiseksi. Mies sanoo, että naisen kroppaa pitää olla kiva ja helppo katsoa.

Lajia vuodesta 2014 harrastanut Linda Paldanius on voittanut Suomen mestaruuden. Optikkoliikkeessä päivätyötä tekevä Paldanius kiinnostui bikini fitneksestä siksi, että se tarjoaa mahdollisuuden itsensä voittamiseen.

– Bikini fitness mielletään usein lavahetkeksi, vaikka laji on oikeasti lähinnä kuntosalitreeniä. Salilla treenaaminen on siinä mielessä jännää, että siellä voi voittaa itsensä joka viikko ja päivä. Se ei ole vain kisapäivä, johon valmistaudutaan.

Bikinifitness on nuorten naisten suosikkiharrastus
Tekorusketus ja kimaltavat bikinit ovat osa bikini fitneksen kisavarustusta. Kuva: Meira Valtonen

Naiset treenaavat ja kisaavat miesten katseen alla

Kati Juuruksen ohjaamassa dokumentissa kuljetaan neljän kisoihin valmistautuvan naisen mukana salilla ja kotona. Dokumentintekijöitä kiinnostivat erilaiset vastaparit, sanoo elokuvan kuvannut Meira Valtonen.

– Kauneus ja rumuus, askeesi ja glamour ja terveys sekä kauneus. Halusimme myös antaa ajattelemisen aihetta kisakunnosta, onko saavutettu kauneus enää tervettä. Eniten lajissa kiinnosti kuitenkin, mikä saa ihmisen hurahtamaan siihen. Miksi nykyaikainen nainen asettaa itsensä miehen katseen määrittämäksi objektiksi.

Monet valmentajat ovat miehiä, samoin tuomaristossa näkyy istuvan paljon miehiä. Kilpailijat edustavat hyvin stereotyyppistä naisen kuvaa. Treenattua, mutta laihaa vartaloa on moni muokannut silikonirinnoilla. Tekohiukset ja -ripset kuuluvat myös kisavarustukseen. Paldaniuksen mielestä kisakunnossa oleva nainen ei edusta oikeastaan kenenkään kauneusihannetta.

– En tiedä kuka mies tykkää naisesta, joka on hirvittävän laiha ja kärsineen näköinen. Se on se hetki, jolloin ollaan paljaana ja esillä. Siinä ei pysty peittelemään omia heikkouksiaan. Se on omanlainen kauneuskilpailu.

Paldanius ei kuitenkaan osaa sanoa, miksi bikini fitness -kisaajan kropan täytyy olla äärimmäisen laiha. Monella harrastus haittaa terveyttä.

– Jokainen päättää omasta kehostaan. On ihan normaalia, että kuukautiset ovat kaksi tai kolme kuukautta poissa. Jos on lisääntymishaaveita, niin pitää olla huolissaan. Mutta uhrauksia täytyy olla valmis tekemään. Missään nimessä en halua sanoa, että bikini fitness olisi terveys- ja hyvinvointilaji, sanoo Paldanius.

Bikinifitness on nuorten naisten suosikkiharrastus.
Naiset valmistautuvat kisoihin salitreenillä, niukalla ruokavaliolla ja poseerausharjoituksilla. Kuva: Meira Valtonen

Sosiaalinen elämä ja terveys uhrataan urheilulle

Muodonmuutoksia-dokumentissa Paldanius itse kertoo, miten ei jaksa vapaa-ajallaan nähdä juuri ystäviään ja läheisiään tai kuulla heidän huolistaan.

– Jos käyt normaalissa päivätyössä ja treenaat mitä tahansa lajia joka päivä tunnin tai puolitoista, niin kyllä se väsyttää. Etenkin kun ruokavalio on niukka.

Dokumentissa naiset oksentavat ja itkevät kuntosalilla. Paldaniuksen mielestä itku ei kuulu kuntosalille, mutta pahoinvointi on ihan normaalia kovan fyysisen suosituksen aikaan.

Elokuvan päähenkilöistä löytyy esimerkiksi juristi ja puolustusvoimissa uraa tehnyt nainen. Dokumenttikuvaaja Meira Valtonen näkee, että harrastajilla on erilaisia syitä hakeutua lajin pariin.

– Jonkinlainen halu kurinalaisuuteen on pakko olla, muuten lajissa on vaikea pärjätä. Joku nauttii kovasta fyysisestä treenistä. Kaoottisessa maailmassa bikini fitneksen tiukat ohjeet voivat olla keino hallita omaa elämää. Joku myös hakee vaihtelua tylsään elämään ja toinen hyväksyntää, jota ei ole aikaisemmin saanut.

_Muodonmuutoksia-elokuva nähdään Yle TV1:n Dokumenttiprojektissa 24.4. _

Suosittelemme sinulle