Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Sukupuolikiintiöt eivät auta naisia professoreiksi – Miesten suhtautuminen naishakijoihin muuttui penseämmäksi

Aalto-yliopiston tutkijat selvittivät valintalautakuntien sukupuolijakauman vaikutuksia professorivalintoihin Italiassa ja Espanjassa.

Pukumiesten kenkiä.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Salla Hekkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Valintalautakuntien miesjäsenet muuttuvat vähemmän suopeiksi naishakijoita kohtaan, kun valintakomiteaan tulee myös naisjäseniä, selviää Aalto-yliopiston tutkimuksesta.

Tutkijat kävivät läpi, miten professorin tai apulaisprofessorin paikan saamiksi jätettyjä hakemuksia käsiteltiin Italiassa ja Espanjassa. Iltaliassa tehtyjen valintojen osalta tutkijat pystyivät tarkastelemaan, miten valintakomiteoiden yksittäiset jäsenet olivat äänestäneet. Analyysi näytti, että naisten liittyminen valintalautakuntiin sai miehet äänestämään hieman, mutta havaittavasti enemmän naisia vastaan.

Yhdeksi syyksi miesten muuttuneeseen suhtautumiseen naishakijoita kohtaan tutkijat epäilevät niin sanottua "licensing effect'iä".

– Kun valintaa tekemässä on naisia, miehet voivat tuntea luvallisemmaksi arvioida naisia ankarasti, koska paikalla on myös naisvalitsija, joka puolustaa naishakijaa, selittää apulaisprofessori Manuel Bagues Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Naisten ottaminen valintalautakuntaan loukkaa miehiä

Päätöksiä tekevien naisten ilmestyminen aiemmin miehiseksi koetulle alueelle voi myös johtaa alitajuiseen tai avoimeen loukkaantumiseen, pohtii Aalto yliopiston tutkijatohtori Natalia Zinovyeva.

– Perinteisesti tietyillä aloilla miehet ovat istuneet näissä lautakunnissa. Kun naiset tulevat mukaan valitsijoiden mukaan, tämä voi johtaa takaiskuun, Zinovyeva sanoo.

Merkittävimpänä löydöksenään tutkijat pitävät kuitenkin sitä, mitä ei löydetty. Tutkimus ei löytänyt näyttöä siitä, että naisten asema valintoja tehtäessä olisi parantunut nostamalla naisia valintalautakuntiin.

Zinovyevan mukaan tutkimus antoi tuntuman, että on joitakin syvempiä ongelmia, miksi naisia on niin vähän tieteellisellä uralla menestyneiden joukossa.

– Päätöksentekijöiden tulisi siksi todennäköisesti keskittyä johonkin muuhun kuin esimerkiksi päättämään sukupuolikiintiöistä valintalautakuntien jäsenille, Zinovyeva sanoo.

Tutkijat kävivät läpi, miten 100 000 professorin tai apulaisprofessorin paikan saamiseksi jätettyä hakemusta käsiteltiin. Hakemuksia käsitteli 8 000 satunnaisesti valittua valintalautakunnan jäsentä.

Tutkimus on julkaistu American Economic Review -julkaisun huhtikuun numerossa.

Suosittelemme