Hyppää sisältöön

Tukholman terrori-iskun todennäköinen tulos: Nilkkapannat käännytystä odottaville

Valtiopäiväpuolueet aloittavat neuvottelut terrorismin vastaisten toimien koventamisesta ensi viikolla. Niistä päätettiin Tukholman terrori-iskun jälkeen.

Vankien ranteeseen tai nilkkaan laitettavia valvontapantoja. Kuva: YLE
Paula Tapiola

Ruotsissa politikot ovat kilpaa ehdottaneet kovempia otteita käännytyspäätöksen saaneille henkilöille viime viikkoina.

Keskustelu roihahti pian Tukholman Drottninggatanille 7. huhtikuuta tehdyn terrori-iskun jälkeen. Iskusta epäilty Rakhmat Akilov oli määrätty käännytettäväksi, mutta poliisi ei ollut pannut päätöstä täytäntöön.

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman aloittaa keskustelut terrorismin vastaisten toimien tehostamisesta porvaripuolueiden kanssa ensi maanantaina.

Yksi jo ennakkoon laajaa tukea saaneista ehdotuksista on sähköisten valvontapantojen käyttöönotto.

Valvontapannoille laaja tuki

Oppositiopuolue kristillisdemokraattinen puolue nosti valvontapannat keskusteluun yli viikko sitten (siirryt toiseen palveluun). Hallituspuolue ympäristöpuolue peesasi sitä päivää myöhemmin (siirryt toiseen palveluun).

Keskiviikkona myös (siirryt toiseen palveluun) maltillinen kokoomus ilmaisi tukensa valvontapantojen käytölle. Torstaina (siirryt toiseen palveluun) oli sosiaalidemokraattien vuoro. Sisäministeri Anders Ygemanin mukaan sosiaalidemokraateilla ei ole periaatteessa mitään nilkkapantoja vastaan.

– Se on hyvä idea ennen kaikkea niille, jotka voivat muodostaa uhkan, ja jotka halutaan käännyttää, mutta käännytyksen toimeenpanolle on esteitä. Silloin valvontapanta voisi olla vaihtoehto säilöönotolle tai valvonnalle, Ygeman sanoi uutistoimisto TT:lle (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Molemmat hallituspuolueet ja puolet oppositiosta ovat siis ilmaisseet tukensa ehdotukselle. Ympäristöpuolueen rivit ovat tosin rakoilleet. Osa valtiopäiväedustajista on sitä mieltä, ettei ketään pitäisi rangaista ennaltaehkäisevästi (siirryt toiseen palveluun).

Monia muitakin kovennusehdotuksia

Hallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue eivät vielä ole sopineet, mistä ehdotuksista ensi viikolla aletaan neuvotella porvariopposition kanssa.

Jalkapantojen lisäksi poliitikot ovat vaatineet (siirryt toiseen palveluun) lisää säilöönottopaikkoja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, lisää sisäisiä ulkomaalaistarkastuksia, ratsioita työpaikoille paperittomien löytämiseksi, lisää resursseja poliisille ja lisää luovutussopimuksia eri maiden kanssa.

Ruotsin rajapoliisin pöydällä on 18 000 täytäntöönpanoa odottavaa käännytyspäätöstä. Poliisi on antanut etsintäkuulutuksen 12 500 käännytettävästä.

Suosittelemme sinulle