Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tutkimus: Ennenaikainen syntymä ja yösyöttö heikentävät yksivuotiaan unta

Seuraavaksi kuopiolaisessa tutkimuksessa aletaan kerätä hiusnäytteitä, joilla selvitetään stressin ja esimerkiksi ennenaikaisen syntymän yhteyttä.

Vauvan käsi.
Kuva: AOP
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ennenaikainen syntymä ja yösyöttö vaikuttavat 1-vuotiaan uneen. Asia ilmenee Kuopion yliopistollisen sairaalassa käynnissä olevasta laajasta raskauteen ja syntyneisiin lapsiin liittyvästä KuBiCo-tutkimuksesta.

Alustavien tulosten mukaan maitoa yöllä saavat yksivuotiaat heräilevät huomattavasti useammin verrattuna lapsiin, joita rauhoitetaan esimerkiksi kosketuksella. Myös ennenaikaisesti syntyneillä oli vielä yksivuotiaanakin suurempi päiväunen tarve sekä epäsäännöllisempi unirytmi verrattuna täysiaikaisina syntyneisiin lapsiin.

KuBiCo-kyselyn mukaan suurin osa yksivuotiaista nukahtaa iltaisin puolessa tunnissa ja kolmannes ilman aikuisen läsnäoloa. Puolet lapsista heräilee toistuvasti, vähintään kolmena yönä viikossa. Tutkimuksessa ilmeni lisäksi, että monisynnyttäjien 1-vuotiaat lapset nukahtivat nopeammin ja rauhoittuivat äidin oman arvion mukaan helpommin kuin perheen ensimmäisenä tai toisena lapsena syntyneet.

Jatkossa tavoitteena on selvittää muun muassa lapsen heräilyn, temperamentin ja äidin kuormittuneisuuden välisiä yhteyksiä sekä tutkia rauhoittamiskeinojen yhteyttä esimerkiksi lapsuuden ylipainoon.

Tupakointia vähätellään

Lähes joka toinen KuBiCo-tutkimukseen osallistuneista odottajista on käyttänyt lääkkeitä raskausaikana ja joka viides käyttää lääkkeitä pysyviin, jo ennen raskautta todettuihin sairauksiin. Yleisimmin raskausaikana lääkitään kilpirauhasen vajaatoimintaa, astmaa sekä mielialahäiriöitä.

Suurimmalla osalla lääkkeiden käyttäjistä raskaus eteni normaalisti täysiaikaiseksi.

Sen sijaan KuBiCo-tutkimukseen osallistuneista naisista vain noin neljä prosenttia ilmoitti tupakoineensa raskauden aikana. Tarkemmassa verinäyteanalyysissä nikotiinille altistuneita oli kuitenkin kaksinkertainen määrä. Itä-Suomen yliopiston tutkijan Pasi Huuskosen mukaan syinä ovat muun muassa passiivinen tupakointi tai nikotiinituotteiden käyttö sekä se, että tupakointia vähätellään

Hiustupsut kertovat stressistä

Seuraavaksi KuBico-tutkimuksessa kerätään tietoa odottajien hormonitasapainosta pienten hiustupsujen avulla. Hiusnäytteiden avulla selvitetään, voiko äidin tai sikiön kokema stressi vaikuttaa esimerkiksi ennenaikaiseen syntymään tai vastasyntyneen poikkeavaan painoon.

Viitteitä haetaan myös siitä, onko stressi merkittävä tekijä raskausajan ongelmissa kuten liiallisessa painonnousussa, raskausmyrkytyksessä tai raskausajan diabeteksen kehittymisessä.

Hiusnäytteiden kerääminen sekä äideiltä että vastasyntyneiltä aloitetaan tänä keväänä.

Suosittelemme sinulle