Hyppää sisältöön

Maskeeraajan työssä kuluu kilokaupalla silikonia ja satoja litroja tekoverta

Elokuvamaskeeraaja Salla Yli-Luopa rakastaa kauhuelokuvia ja tykkää läträtä tekoveren kanssa. Naisen tekemät taidokkaat maskeeraukset on jo kahdesti huomioitu Jussi-patsaalla.

mallin omat kasvot ja silikonilla naamioidut

Meikkitaitelijan ja maskeeraajan työnkuvan ero näkyy jo vilkaisulla työpöydälle. Kun meikkitaiteilijan työpöydällä on puuterihuiskuja ja huulipunia, maskeeraajalla on välineistössään sutien ja väripalettien lisäksi kanisteri tekoverta ja silikonisia ruumiinosia.

Elokuvamaskeeraaja Salla Yli-Luopa työskentelee erityisesti elokuvissa erikoistehosteiden parissa. Tekoverikanisterit ovat hänelle tuttuja työvälineitä, mutta välillä tartutaan myös erikoisempiin ratkaisuihin.

Kuva: Johanna Manu / Yle

– Oikeastaan voi käyttää ihan mitä vaan. Olen liimannut ihmiseen sammalta ja lasia, tehnyt kuumaliimasta jääpuikkoja ja liimannut niitä partaan.

Heräsin ja ah! Keksin laittaa taikinaa ihoon saadakseni oikean efektin.

Salla Yli-Luopa

Maskeeraaja imee jatkuvasti ympäriltään ajatuksia työtavoista ja materiaaleista. Vinkkejä saa myös kollegoiden töistä. Matkat kulkeutuvat usein Intiaan. Sieltä Yli-Luopa varastoi paljon ideoita.

Maskeeraajan välineisiin kuuluu muun muassa monenlaisia suteja ja värinappeja. Myös silikonia ja tekoverta kuluu valtavat määrät. Kuva: Johanna Manu /Yle

Käytännön kokeilut tapahtuvat työpajassa, jossa valetaan joskus jopa ihmisen kokoisia silikonivartaloita. Välillä soitellaan kollegoiden kesken yli maan rajojen, että millaisia materiaaleja kukakin olisi käyttänyt. Yli-Luopa ideoi jopa unissaan.

– Heräsin, ja ah! Keksin laittaa taikinaa ihoon saadakseni oikean efektin.

Kuvauspaikoille Yli-Luopa kurvaa auto täynnä tavaraa, ja usein kuvauspaikoilla maskin tarpeisto vie vielä muutaman pakettiautonkin tavaratilat. Pelkästään tekoverta voi olla mukana useampi 25 litran kanisteri.

– Esimerkiksi Tuntemattomassa sotilaassa meni sata litraa tekoverta.

Elokuvamaskeeraajalla kuluu litroittain tekoverta. Tuntematon sotilas-elokuvassa Salla Yli-Luopa kertoo käyttäneensä tekoverta sata litraa. Kuva: Johanna Manu / Yle

Pikkutarkkaa piiperrystä

Salla Yli-Luopa on hakenut oppinsa Englannista. Elokuvamaskeerauksia hän on tehnyt 12 vuotta.

– Olen onnellisessa asemassa siinä, että olen päässyt tekemään todella paljon ja sitä mitä haluan. Ei minua usein edes pyydetä tekemään sellaisia elokuvia, joissa ei ole erikoistehosteita.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Yli-Luopan kädenjälki näkyy muun muassa elokuvissa Rare Exports, Puhdistus ja Juoppohullun päiväkirja.

Erikoistehosteiden kanssa pääsee revittelemään kunnolla, mutta työ elokuvien parissa on muuten hyvin pikkutarkkaa. Elokuvissa näkyvät pienetkin yksityiskohdat ja illuusio rikkoutuu, jos työ ei ole tehty hyvin.

– Olen toivoton perfektionisti. Voisin säätää vaikka loputtomiin. Ei se ilmeisesti huono puoli ole.

Varsinkin ammattilainen huomaa pienet virheet nopeasti. Yli-Luopa kertoo, että hän pystyy vain harvoin katsomaan elokuvia niin, ettei kiinnittäisi huomiota siihen, miten maskeeraus on tehty.

Maskeeraaja ei tee kauneusmeikkejä, mutta työ vaatii silti tarkkoja siveltimen vetoja. Kuva: Johanna Manu / Yle

– Jos elokuva tempaa mukaansa, en jää katsomaan maskiasioita. Joskus, tosi harvoin, onnistun uppoutumaan elokuvaan, kuten muutkin.

Toteutuneita toiveita ja palkintohyllyn täytettä

Silikonit ovat kehittyneet jo sinäkin aikana, mitä Salla Yli-Luopa on työskennellyt niiden parissa. Ne ovat nykyään monikäyttöisempiä ja helpompia käyttää. Luultavasti näiden ominaisuuksien myötä myös käyttö on lisääntynyt.

Silikoni taipuu moneksi ja siitä voi valmistaa erillisiä ruumiinosia, vaikka koko ruumiin tai vain haavojen reunoja.

Silikonista valmistettu sormi on pelottavan aidon näköinen. Kuva: Johanna Manu / Yle
Kuva: Johanna Manu / Yle
Salla Yli-Luopa koulutti turkulaisia teatterimaskeeraajia ja tarpeiston valmistajaa kolmen päivän ajan. Kurssilla harjoiteltiin muun muassa haavojen tekoa. Kuva: Johanna Manu / Yle

Salla Yli-Luopa on palkittu työstään kahdesti Jussi-patsaalla. Ne ovat tulleet elokuvien Lovemilla (2015) ja Hymyilevä mies (2016) maskeerauksista. Erityisen ylpeä Yli-Luopa on Hymyilevä mies -elokuvan maskista.

– Maski oli hienovaraista. Päänäyttelijän nenällä oli koko ajan silikonipala ja hänen päässään tupee, eikä niitä ole kuullakseni kukaan huomannut.

Usein se mitä seuraavaksi toivoo, niin se tapahtuu. Mietin, että en ole tehnyt sotaleffaa ja pian jo tuli meili, että tuutko tekemään Tuntemattoman.

Salla Yli-Luopa

Yli-Luopa uskoo onnistuneensa hyvin myös Tuntemattomassa sotilaassa, mutta hän ei vielä ole nähnyt lopputulosta. Elokuva tuli hänen kohdalleen kuin tilauksesta, sillä sotaelokuvan tekeminen puuttui vielä muuten laajasta repertuaarista.

– Usein se, mitä seuraavaksi toivoo, tapahtuu. Mietin, että en ole tehnyt sotaleffaa, ja pian jo tuli meili, että tuutko tekemään Tuntemattoman.

Yli-Luopa rakastaa erityisesti kauhuelokuvia,ja seuraava työ onkin kauhuelokuvan maskeeraus Irlannissa.

Kollegoiden työtä tarkalla silmällä seuraava Yli-Luopa olisi mieluusti ollut mukana Tom of Finland -elokuvan maskeerauksessa. Omalta osaltaan toistaiseksi vaikuttavin työ on vielä tulossa. Siinä muutetaan ihminen maskeerauksen avulla täysin toiseksi kasvoista vartaloon.

Suosittelemme sinulle