Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Matti Vanhanen: Terroristit päässeet yhteen tavoitteistaan

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan mukaan terroristit ovat onnistuneet synnyttämään pelkoa. Vanhanen otti kantaa Pariisin tapahtumiin TV1:n Ykkösaamussa.

Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Kuva: Yle
Jukka Vanninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lauantaiaamuna viranomaisilta tulleen tiedon mukaan Pariisissa torstaina tapahtunut ampumavälikohtaus ei sittenkään näytä liittyvän terrorismiin. Pariisin syyttäjäviranomaisen mukaan ampujalla oli pitkä vankilatausta ja hän oli puhunut poliisien tappamisesta, mutta mikään ei viittaa siihen, että mies olisi radikalisoitunut.

– Tapaus kertoo terrorismiin ja väkivaltaan liittyvästä herkkyydestä. Kaikki informaatio, joka torstaina tuli, viittasi siihen, että kyse on terrori-iskusta. Tällä varmasti on ollut vaikutus vaalipäivään valmistautuviin ihmisiin. Pääehdokkaat luopuivat kampanjatilaisuuksistaan sen takia, että kyse on terrori-iskusta, ei sen takia että tapahtui yksittäinen väkivallanteko.

– En tiedä, kuinka suuren hämmennyksen tämä uusi tieto nyt aiheuttaa. Voisi sillä vaikutusta vaali-tulokseenkin olla, Vanhanen totesi.

Tarkkuutta viranomaisilta

Hän pitää tärkeänä, että viranomaiset ovat tarkkoina.

– Terrorismin pelko on tällä hetkellä niin suurta, että väkivallanteoissa se tulee helposti ensimmäisenä mieleen. Tässä terroristit ovat päässeet yhteen tavoitteistaan, eli pelon synnyttämiseen ja sen vahvistamiseen.

– Viranomaisten pitää heti alkuvaiheessa tehdä analyysiä siitä, että onko syytä epäillä terrori-iskua, vai voiko olla jokin muu motiivi. Tämä on äärimmäisen tärkeää.

Lue myös: Matti Vanhanen eri mieltä presidentti Halosen kanssa: Kristinuskoon kääntyneetkin voidaan palauttaa

Suosittelemme