Hyppää sisältöön

Päivi Nerg turvapaikkakeskustelusta: Kristinuskoon kääntymisen aitous on vaikea todentaa

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan Suomi ei voi palauttaa kristittyjä turvapaikanhakijoita Afganistaniin, koska siellä vainotaan kristittyjä. Nerg kiinnittää Yle uutisten haastattelussa huomiota siihen, että monet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat ilmoittaneet kääntyneensä kristityiksi.

Päivi Nerg Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kommentoi Yle uutisille presidentti Tarja Halosen tänään Helsingin Sanomien Vieraskynäpalstalla (siirryt toiseen palveluun) esittämää näkemystä, että turvapaikanhakijoiden pakkopalautykset Syyriaan, Irakin ja Afganistaniin pitäisi keskeyttää.

Halosen mukaan viranomaisten pitäisi mennä näihin maihin paikan päälle päivittämään tietonsa ajan tasalle. Halosen mielestä myöskään kristityiksi kääntyneitä ei pitäisi palauttaa, koska uskonto voi olla vainon syy.

Oikeuskäytäntö kristittyjen käännyttämisestä muotoutumassa

Nerg pitää presidentti Halosen esiin nostamaa kysymystä kristityiksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden käännyttämisestä hyvin ajankohtaisena.

Noin 70 prosenttia hallinto-oikeuden käsittelyssä olevista kielteistä turvapaikkapäätöstä koskevista muutoksenhauista on Nergin mukaan tehty sillä perusteella, että hakija on kääntynyt kristityksi. Suomalaisen oikeuskäytännön muotoutuminen on tältä osin juuri nyt pöydällä, sanoo Nerg.

– Korkein hallinto-oikeus teki juuri torstaina päätöksen siitä, että hallinto-oikeuden tulee tehdä arviointi, ei vain sillä perusteella, että joku on käynyt kasteella ja liittynyt seurakuntaan, vaan täytyy myöskin kuulla ihmistä ja käydä se asia tarkkaan läpi, sanoo Nerg.

Nergin mukaan oikean oikeuskäytännön löytäminen on todella vakava asia koska Afganistan on maa, jossa vainotaan kristittyjä.

Nerg kiinnittää huomiota siihen, että ensimmäisten kielteisten turvapaikkapäätösten jälkeen iso osa kielteisen päätöksen saaneista on ilmoittanut kääntyneensä kristityksi. Kääntymýksen aitouden todentaminen on kuitenkin Nergin mukaan vaikeaa.

Palautuksissa yhtenäinen linja EU:ssa

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännyttämisestä Nerg toteaa, että turvapaikanhakijoiden palautukset Suomesta perustuvat EU:n yhtenäisiin maa-arvioihin ja niissä noudatetaan kaikissa EU-maissa samaa linjaa. Syyriaan turvapaikanhakijoita ei tällä hetkellä  palauteta mistään EU-maasta, ja Irakiin sekä Afganistaniin kaikki EU-maat palauttavat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) otti tänään Ylen Ykkösaamussa kantaa presidentti Tarja Halosen näkemykseen pakkopalautusten keskeyttämisestä. Hän ei yhdy Halosen näkemykseen siitä, että islamista kristinuskoon kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pitäisi palauttaa. Vanhanen uskoo, että viranomaiset seuraavat tilannetta konfliktimaissa.

Suosittelemme sinulle