Hyppää sisältöön

Avaruuden tarkkakaan kuunteleminen ei ole tuottanut tulosta – Ei merkkejä älyllisestä elämästä

Green Bank -radioteleskooppi on kuunnellut vuoden aikana lähes 700 tähteä. 11 havaintoa tutkittiin tarkemmin.

Green Bank -radioteleskooppi sijaitsee Länsi-Virginiassa Yhdysvalloissa. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA
Ilpo Pajunen

Venäläissyntyinen miljardööri Juri Milner julkisti toissavuonna suursatsauksen, jolla aiotaan selvittää, löytyykö muualta avaruudesta älyllistä elämää.

Osana sadan miljoonan dollarin Breakthrough-projektia tutkijat ryhtyivät viime vuoden tammikuussa kuuntelemaan avaruudesta tulevia mahdollisia signaaleja  Green Bank -radioteleskoopilla, joka sijaitsee Länsi-Virginiassa Yhdysvalloissa.

Green Bank on yksi maailman suurimmista radioteleskoopeista. 

Breakthrough Listen on nyt julkaissut raportin ensimmäisen toimintavuotensa lupaavimmista havainnoista. Havaintoja on yhteensä 11, mutta yksikään ei näyttäisi olevan peräisin maapallon ulkopuolelta, kertoo brittilehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkijoiden mukaan signaalit muistuttivat eniten sellaisia, joita kaukaisten sivilisaatioiden uskottaisiin lähettävän. Näissä tapauksissa signaalit ovat kuitenkin mitä ilmeisimmin peräisin Maasta – esimerkiksi satelliiteista tai kännyköistä.

Sadat tähdet vaikenevat

Green Bank on kuunnellut 1-2 gigahertsin taajuudella lähes 700 tähteä, jotka sijaitsevat lähinnä Maata. Tuon taajuusvälin on arveltu olevan todennäköisin, jota mahdollinen vieras äly käyttäisi. Koska mitään ei ole kuulunut, suunnittelevat tähtitieteilijät laajentavansa kuuntelualuetta.

– Hyvin tärkeä osa Breakthrough-projektia on tutkia mahdollisimman suurta osaa sähkömagneettisesta spektristä, sanoo Andrew Siemion, joka johtaa maapallon ulkopuolista älyä etsivää keskusta Berkeleyssä Kaliforniassa.

Siemionin mukaan radioteleskoopin ongelma on, että signaaleja on yllin kyllin, mutta useimmat niistä ovat peräisin omasta teknologiastamme.  Suuri haaste on erottaa vieras ja oma teknologia toisistaan, hän sanoo.

Australiassa kuunnellaan eteläistä tähtitaivasta

Green Bankin lisäksi avaruutta kuunnellaan eräillä muillakin radioteleskoopeilla. Esimerkiksi Australiassa sijaitseva Parkes-observatorio heristää korviaan eteläisen tähtitaivaan suuntaan.

Parkesin kohteena ovat muun muassa lähinnä meitä sijaitsevat tähdet Alpha Kentauri ja Proxima Kentauri. Viime vuoden suuria tiedeuutisia oli, että Proxima Kentauria kiertää planeetta, joka voi sijaita elämänvyöhykkeellä.

Tutkijat ovat myös yrittäneet kuunnella viime vuonna huomiota herättänyttä tähteä KIC 8462852, joka sijaitsee Joutsenen tähtikuvion suunnalla noin 1 400 valovuoden päässä Maasta..

Hurjimmillaan on epäilty, että tähteä ympäröisi sikäläisten asukkien rakennelma, niin kutsuttu Dysonin pallo, joka keräisi energiaa tähdestä.

Myöskään näiden tähtien sunnalta ei ole havaittu lupaavia signaaleja.

Breakthrough Listenin tiedote tärkeimmistä havainnoista löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun) ja havaintoluettelo täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle