Hyppää sisältöön

Analyysi: Ranska siirtyi uuteen aikaan – perinteiset puolueet ulos presidenttikisasta

Ranskan poliittinen järjestelmä murtui presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio. Nyt haetaan liittoumaa äärioikeistoa vastaan.

Emmanuel Macron tuuletti toiselle kierrokselle pääsyään. Kuva: Eric Feferberg / AFP

PARIISI Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos oli lopulta juuri sellainen, jota mielipidetiedustelut osasivat ennakoida. Toiselle kierrokselle rynnivät liberaali keskustalainen Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen populisti Marine Le Pen.

Merkittävää tuloksessa on se, että ensimmäisen kierroksen voitti keskustalainen liike, jonka Macron perusti vasta vuosi sitten. Macron söi vasemmistoa ja maltillista oikeistoa. Oikeisto-vasemmisto –jakoon iät ajat tottunut Ranska sai kertaheitolla keskustan.

Toinen suuren luokan merkittävä asia on se, että myös äärioikeisto peittosi Ranskan perinteiset puolueet. Sosialisteilla ja tasavaltalaispuolueella on ankara itsetutkiskelun paikka.

Sosialisteille tulos oli täydellinen katastrofi. Sosialistien ehdokkaan Benoît Hamonin äänisaalis jäi reippaasti alle kymmenen prosentin. Presidentinvaalien toisen kierroksen jälkeen tulevat pian parlamenttivaalit – ja noutaja.

Vasemmiston kannattajia valui myös Jean-Luc Mélenchonin yhden miehen vasemmistopopulistiseen liikkeeseen. Ranskan perinteinen puoluejärjestelmä näyttää nyt tyystin murtuneen.

Toiselle kierrokselle lähdetään asetelmasta, jossa iso osa perinteisten puolueiden keskeisistä johtajista asettui välittömästi illalla Macronin tueksi.

Nyt yritetään toistaa sama kansanliike, joka asettui Jacques Chiracin taakse Jean-Marie Le Peniä vastaan 15 vuotta sitten. Kokonaan toinen kysymys on, onnistuuko se murtuneen puoluejärjestelmän aikana yhtä tehokkaasti?

Julkilausuttu tahtotila oli tuolloin ja on myös nyt se, että Ranskaan ei saa tulla äärioikeistolaista presidenttiä. Ranskan arvot eivät sitä kestä.

Euroopan oikeistopopulistien teema on ollut kansallismielisyyden kevät. Kansallismielisten arvojen on uskottu leviävän halki maanosan. Ranskaan muodostuva kansanliike tahtoo padota tämän aikeen.

Juuri arvoista on presidentinvaalien toisella kierroksella kyse. Emmanuel Macronin ja Marine Le Penin arvot eivät voi juuri vastakkaisemmat olla.

Macron on liberaali, EU-myönteinen ja avoimen maailman kannattaja. Le Pen taas on hanakka sulkemaan rajoja, tahtoo Ranskan ulos EU:sta ja "Ranskan ranskalaisille”.

Le Penin ja Macronin toisen kierroksen vaalikampanjat alkoivat heti illalla voitonpuheissa, ja keskeistä niissä oli juuri arvojen vastakkaisuus.

Marine Le Pen sanoi puolustavansa Ranskaa globalisaatiota ja ylimielistä eliittiä vastaan. Hän julisti edustavansa Ranskan kansaa ja vaalivansa sen yhtenäisyyttä ja kulttuuria.

Emmanuel Macronin kuittaus tuli tuossa tuokiossa. Hän sanoi puolustavansa patriootteja, kansallismielisiä ranskalaisia nationalismin uhan edessä.

Oli ihailtavan taitavaa, että Macron nappasi patriotismi –termin omiin tarkoituksiin. Taistelu sanoista ja niiden merkityksestä on politiikkaa puhtaimmillaan.

Kaksi seuraavaa viikkoa määritellään vimmatusti ranskalaisuutta, aitoa ranskalaista identiteettiä ja Ranskan suhdetta Eurooppaan.

Suosittelemme sinulle