Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tietokoneen kasaaminen on helpompaa kuin Ikean hyllyjen kokoaminen – näillä vinkeillä pääset vauhtiin

Kootessasi koneesi itse säästät rahaa, saat tehokkaamman ja juuri omiin tarpeisiisi sopivan myllyn ja aikasi kuluu rattoisasti.

Avaa Yle-sovelluksessa

Miksi kasata oma tietokone itse? Säästät rahaa, se on helpompaa kuin luuletkaan ja saat koneesta juuri sellaisen kuin haluat.

Raha: kasatessa koneesi itse, saat edullisemmin omaan käyttöösi sopivampia osia kuin pakettikoneen hankkiessasi. Jos pakettikone maksaa 700 euroa, voit  säästää 100 euroa kasaamalla koneen itse. Muista vertailla kuitenkin osien hintoja ja eri myymälöiden valikoimaa.

Personointi: Ostaessasi pakettikonetta et saa päättää tarpeeseesi sopivia osia, toisin kuin itse kasatun kanssa. Pienen harjoittelun jälkeen voit jo tehdä itse omia muokkauksia koneeseen, kuten ledejä sekä nestejäähdyttimiä.

Taitojen kehittyminen: Koneen kasaamisessa kehittyvät tarkkuus, kärsivällisyys ja johdonmukaisuus.

Helppous: Monien mielestä tietokoneen kasaaminen on hankalaa, joten he eivät sitä tee. Kaikki eivät välttämättä tiedä sen edes olevan mahdollista.

tietokone ennen prosessorin jäähdyttimen asennusta
Kuva: Joonas Karonen / Yle uutisluokka

Tietokoneen kasaaminen on itse asiassa erittäin yksinkertaista.

Et tarvitse mitään muuta kuin maalaisjärkeä sekä tavallisen ristipääruuvimeisselin, mieluusti magneettisella kärjellä, jotta ruuveja on helpompi käsitellä.

Osien mukana tulee tarkat asennusohjeet. Jos olet tilannut osasi ulkomailta, sinun täytyy varautua englanninkieliseen ohjeistukseen. Yleensä ohjeissa on tarkat kuvat, joten sinun ei tarvitse välttämättä edes lukea sanallista ohjeistusta.

Jos kasatessa kuitenkin ilmenee ongelmia, löytyy netistä useita sivuja/blogeja tietokoneharrastajille, esimerkiksi MuroBBS ja TietokoneTuning FIN.

Tässä käytännön ohjeet

Nämä ohjeet pätevät lähes kaikkien osien kanssa, kunhan olet tarkastanut osien yhteensopivuuden. Osat, jotka eivät sovi yhteen, eivät toimi oikein tai saattavat vahingoittaa komponentteja. Aloitat tietokoneen kasaamisen ottamalla emolevyn ja laittamalla sen mukana tulleen paketin päälle. Seuraavaksi avaat prosessorin luukun emolevystä, asetat prosessorin sen muovireunoista kiinni pitäen. Asetat prosessorin erittäin varovasti kultaisen nuolen mukaiseen asentoon ja suljet luukun. Ei hätää, jos musta muovipala pomppaa pois paikaltaan, koska niin sen kuuluukin tehdä.

Asennat RAM-muistitikut ohjeiden mukaiseen asentoon, painat sopivasti niin kauan, että kuuluu naksahdus.

Ram-tikkujen asentamista tietokoneeseen
RAM-tikkujen asennus. Kuva: Joonas Karonen / Yle uutisluokka

Seuraavaksi asennat prosessorin mukana tulleen lämpötahnan: asetat noin herneen kokoisen nökäreen prosessorin pinnan päälle. Sitten asennat prosessorin jäähdyttimen laatikon mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti.

Sen jälkeen tarkastat, ovatko emolevyn jalustat oikeissa paikoissa. Jos ne eivät ole, voit irrottaa ne käsin ja asettaa ohjeiden mukaisiin paikkoihin. Kun olet sen tehnyt, asennat I/O-shieldin kotelon takaosaan. Nyt voit ottaa emolevyn prosessorin jäähdyttimestä, minkä jälkeen voit asettaa sen koteloon jalustoiden päälle.

Seuraavaksi kiristät emolevyn ruuvit tasaisella kireydellä. Emolevyn kiinnityksen jälkeen voit asettaa näytönohjaimen paikalleen.

Nyt voit  laittaa kovalevyn paikalleen ja kiinnität siitä tulevan SATA-kaapelin emolevyyn. Tämän jälkeen sinulla on enää tehtävänäsi laittaa virtalähde sille asetettuun paikkaan.

Laitat johdot ohjeiden mukaisesti paikalleen siistissä järjestyksessä. Tämän jälkeen voit asettaa näytön kiinni tietokoneeseen ja asentaa valitsemasi käyttöjärjestelmän.

Jos kone ei käynnisty ensimmäisellä yrityksellä, tarkistat johdot. Tarkista myös tuulettimien ja jäähdyttimen ruuvien kireydet.

prosessorin jäähdyttimen asentaminen tietokoneeseen
Jäähdyttimen ruuvien kireyden tarkistaminen. Kuva: Joonas Karonen / Yle uutisluokka

Vältä näitä virheitä:

Älä asenna johtoja väärin.

Älä jätä muovikalvoja paikoilleen.

Älä laita liikaa lämpötahnaa.

Vältä märkiä käsiä, koska elektroniikka ei pidä kosteudesta.

Joonas Karonen, Jere Koskinen, Toni Hanhikangas ja Joel Hallikainen; videon kuvaus Toni Hanhikangas ja editointi Jere Koskinen, kuvat Joonas Karonen, Siikaisten yhtenäiskoulun uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Suosittelemme sinulle