Hyppää sisältöön

Sipilä ja Orpo iloitsevat Eurooppa-henkisen Macronin menestyksestä – Soini ei kommentoi

Perussuomalaisten Timo Soini muistuttaa vain, että perinteiset puolueet romahtivat.

Kuvassa vasemmalta pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini ja valtiovarainministeri Petter Orpo. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Ranskan presidentinvaalien vaalitulosta on kommentoitu pitkin Eurooppaa poikkeuksellisen avoimesti, vaikka ranskalaiset ovat äänestäneet vasta ensimmäisellä kierroksella.

Myös Suomen hallitus on avoimen tyytyväinen – tai tarkemmin sanottuna suurin osa hallituksesta.

– Olen tyytyväinen, että uudistusmielinen, Eurooppa-myönteinen ehdokas voitti ensimmäisellä kierroksella. Ranskassa on nyt varsin selvä asetelma toiselle kierrokselle: uudistuksellisen, Eurooppa-myönteisen ehdokkaan ja EU-eroa vaativan ehdokkaan välillä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi virka-asuntonsa Kesärannan portailla.

Orpo: Ranskalaiset äänestävät Euroopan tulevaisuudesta

Myös kokoomuksen puheenjohtaja tuulettaa Macronin voittoa.

– Olen erittäin tyytyväinen, että kärjessä on avoimuuden kannattaja, eurooppalaisuuden puolestapuhuja. Toivotaan, että ranskalaiset tekevät hyviä ratkaisuja, koska he itse asiassa äänestävät pitkälti Euroopan tulevaisuudesta, kuvaa tilannetta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Ranskalaisten vaalituloksessa sitoutumaton, entinen sosialistihallituksen valtiovarainministeri Emmanuel Macron voitti niukasti  äärioikeiston kansallisen rintaman Marine Le Penin. Muista ehdokkaista kokoomuksen Fillon ja sosialistien Hamon ovat testamentanneet äänensä Macronille.

Vaikka vaalitulos on vasta alustava, moni eurooppalainen johtaja on ottanut kantaa Macronin puolesta. Myös EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toivotti Macronille onnea jatkoon.

Soini poikkesi muun hallituksen linjasta

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei suostu sanomaan vaalituloksesta juuri mitään – hän muistuttaa, ettei ole kommentoinut myöskään Yhdysvaltain Trumpin menestystä tai Iso-Britannian Brexitiä.

Soini tyytyy havainnoimaan sivusta.

– Vanhat puolueet romahti, kumpi tahansa valittiin. Macronilla ei ole yhtään kansanedustajaa kansalliskokouksessa, Le Penillä taitaa olla kaksi, Soini sanoo.

Soini viittaa kommentillaan poliittisen kentän muutokseen, jossa perinteiset puolueet ovat menettäneet äänestäjiään erityisesti populistisille puolueille, joihin perussuomalaisetkin lukeutuu.

Myös Le Penin kansallinen rintama on populistipuolue. Europarlamentissa Le Pen kuuluu pieneen ryhmään, jossa on äärioikeistolaisia ja EU-kriitikkoja. Perussuomalaiset taas istuu Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmässä, johon kuuluvat myös Brexitiin päätyneet brittikonservatiivit.

Suosittelemme sinulle