Vastaanotolla virtuaalilasit asetetaan nuoren päähän ja video laitetaan pyörimään. Samalla hoitaja ohjaa nuorta kiinnittämään huomion erilaisiin yksityiskohtiin videolla. Videon katselun yhteydessä ja sen jälkeen keskustellaan siitä, miten tilanteissa olisi helpompi olla ja toimia.
Virtuaalilaseilla halutaan lisätä hoidon vaikuttavuutta. Asiakkaalle tulee kokemus, että hän olisi oikeasti paikalla jännittävässä tilanteessa. Videon luoma vaikutus on voimakas ja se nostaa vaikeat tunteet pintaan.
– Esiin on noussut ihan tavallisia pelkoja. Esimerkiksi koulun käytävällä kuultu nauru koetaan arvostelevaksi itseä kohtaan, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian sairaanhoitaja Kari-Ossian Marjanen.
HYKS nuorisopsykiatria on teettänyt videoita yleisimmistä tilanteista, jotka aiheuttavat nuorille sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Nyt meneillään olevassa pilottivaiheessa videoita testataan kolmen erikoissairaanhoidon piirissä olevan nuoren kanssa. Jatkossa asiakkaille voisi toteuttaa videoita räätälöidysti omien pelkojen hoitoon.
Virtuaalimaailma osaksi kouluterveydenhuoltoa?
Sosiaalisten tilanteiden pelot haittaavat monen nuoren elämää. Jännitystä voi aiheuttaa esiintyminen tai tavalliset vuorovaikutustilanteet, kuten kauppakeskuksessa asiointi. HYKS IT-psykiatrian kehittämispäällikkö Marko Muukka toteaa, että jatkuva esilläolo luo nuorille ylimääräisiä paineita.
– Meidän ajassa on sellaisia ilmiöitä, jotka edesauttavat näiden fobioiden ja pelkojen syntymistä. Tuntuu, että nuorilta vaaditaan paljon, on sosiaalista mediaa, pitäisi näyttää hyvältä ja olla pärjäävä, Muukka pohtii.
Pelot voivat alkaa hallita nuoren elämää ja tulevaisuutta, kun muiden kanssa yhdessä toimiminen ja liikkuminen alkavat tuntua epämiellyttävältä. Pelko voi haitata esimerkiksi jatko-opintoja, ihmissuhteita ja harrastuksia. Marko Muukan mielestä varhainen puuttuminen on ehdottoman tärkeää.
– Ei ole mitään estettä sille, että kouluterveydenhuollossa käytettäisiin virtuaalilaseja. Jos varhaisessa puuttumisvaiheessa käytetään tällaisia uusia tukimuotoja, se saattaa estää oireiden pahenemisen. Näin nuoren ei koskaan tarvitsisi päätyä erikoissairaanhoitoon asti.
“Kärsin esiintymiskammosta ja lavalle meneminen jännittää”
Lukiolainen Anna Lakner on kärsinyt eri ikävaiheissa erilaisista sosiaalisten tilanteiden peloista.
– Nuorempana en uskaltanut käydä kysymässä apua, kun olisin sitä tarvinnut. Tällä hetkellä kärsin esiintymiskammosta, mikä on hassua, koska harrastan sirkusta ja siellä on säännöllisesti esityksiä. Mutta aina se lavalle meneminen jännittää, kertoo Kallion lukiolainen Anna Lakner.
Anna Laknerin mielestä olisi hyvä, jos virtuaalilaseja voisi kokeilla kouluterveydenhuollossa.
– Tuntuu, että silloin olisi paljon matalampi kynnys hakea itselleen hoitoa sosiaalisten tilanteiden peloissa ja niiden käsittelyssä. Jos kouluterveydenhoitajalla olisi tällaista tarjolla, olisi helppo mennä kokeilemaan ja katsoa, auttaisiko se.
HYKS nuorisopsykiatrian kokeilu on osa sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa Virtuaalisairaala 2.0 -hanketta.
_Tiia Fredriksson ja Eevi Heikkinen, Kallion lukion uutisluokka. _
Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.