Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii, miksi nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt. Kouluterveyskyselyiden perusteella nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt vuosi vuodelta niin ammattiin opiskelevien, lukiolaisten kuin peruskoululaistenkin keskuudessa. Samaan aikaan esimerkiksi tyystin raittiiden nuorten määrä on kasvanut.
Syitä nuorisokulttuurin muutokseen tutkitaan nyt Suomessa ensi kertaa. Tuloksia on luvassa tämän vuoden aikana, mutta jo nyt on olemassa teorioita siitä, miksi nuoriso ei juo. Päihteidenkäyttökulttuurin muutos nuorten keskuudessa on tunnistettu ilmiönä myös muissa Euroopan maissa. Akateemisessa kirjallisuudessa ja julkisessa keskustelussa on nostettu esiin seitsemän selitystä kehitykselle.
1. Alkoholia on vaikeampi ostaa kuin ennen
– Merkittävä osuus kehityksessä näyttäisi olevan sillä, että kauppojen omavalvonta on parantunut. Nuorten on aiempaa vaikeampi saada alkoholia, kun kaikilta alle 30-vuotialta vaikuttavilta kysytään paperit, THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo sanoo.
Toisaalta tämä selittäisi tutkijoiden mukaan vain pienen osan alkoholin kulutuksen vähenemisestä, sillä harvat nuoret ostavat juomansa itse. Useammin käytetään jotakuta täysi-ikäistä alkoholin ostajana.
2. Uusi teknologia tarjoaa nuorille uusia tapoja viettää aikaa
– Esimerkiksi sosiaalinen media ja nettipelit ovat muuttaneet nuorten ajankäyttöä. On esitetty, että kun kanssakäyminen on virtuaalista, ei yhdessäoloon kuulu enää alkoholi, Raitasalo kertoo.
Toisaalta tutkimuksissa on ollut vähän viitteitä siitä, että voimakas netin käyttö vähentäisi juomista. Tilanne voi olla jopa päinvastainen.
3. Juominen ei ole enää cool
Tämän teorian mukaan hyvinvoinnin ja terveyden ollessa yhä tärkeämpää ihmisten elämässä, ei ryyppääminen ole enää niin hyväksyttyä kuin ennen. On myös esitetty, että nuoret vieroksuvat juomista, koska edellinen sukupolvi on ryypännyt rankasti. Tätä ei kuitenkaan tue se, että tutkimusten mukaan paljon alkoholia käyttävien vanhempien lapset juovat itsekin todennäköisemmin kuin muut lapset.
4. Lapset ovat onnellisempia ja tiedostavampia kuin ennen
Vaikuttaa siltä, että koulutustason nousun ja hyvinvoinnin lisääntyminen vähentäisi juomista.
– Päihdekasvatus ei tänä päivänä voi lähteä siitä, että me täältä ylhäältä oksennamme tämän valistuksen teidän niskaanne, vaan nykyään nuoret saavat laajasti tietoa eri lähteistä ja ovat tiedostavia. Nykyään keskustelemme nuorten kanssa, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Anne Kohvakka Mikkelistä sanoo.
5. Vanhemmuus on parempaa kuin ennen
Tämä teoria on yksi eniten kannatusta saaneista selityksistä sille, miksi nuoriso juo vähemmän. Vanhemmat eivät juo itse lastensa nähden, he suhtautuvat aiempaa kireämmin jälkikasvunsa päihdekokeiluihin ja tietävät missä heidän lapsensa kulkevat.
– Samaan aikaan nuorten ja vanhempien välinen suhde on tasavertaistunut, joten nuorilla ei ehkä ole niin suurta tarvetta kapinoida vanhempiaan vastaan, Raitasalo sanoo.
6. Etniset vähemmistöt ovat lisääntyneet
Etnisiin vähemmistöihin kuuluvat, kuten musliminuoret juovat epätodennäköisemmin kuin muut. On olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että esimerkiksi kouluissa, joissa on paljon musliminuoria myös muiden nuorten juominen on epätodennäköisempää.
– Tämä ei kuitenkaan Suomessa ole merkityksellinen asia, Raitasalo sanoo.
7. Juominen on kallista
Tämän selityksen mukaan alkoholi ei houkuta, koska alkoholiverotus on nostanut alkoholin hintaa ja samaan aikaan taantuma on kiristänyt kukkaron nyörejä.
Edellä mainitut teoriat eivät ole faktaa vaan valistuneita arvioita siitä, miksi kehitys on sellaista kuin on. THL:n suomalaisen tutkimuksen lisäksi vastaavia tutkimuksia tehdään parasta aikaa ainakin Ruotsissa ja Australiassa.
THL julkistaa tutkimustuloksensa suomeksi ensi vuoden alussa, mutta englanninkielisiä tuloksia on luvassa jo tämän vuoden aikana.
Lähteenä on käytetty Institute of Alcohol Studiesin raporttia Youthful Abandon: Why are young people drinking less?