Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Länsimetron ongelmien syyt näkevät vielä päivänvalon – "Jossain vaiheessa tämä julkaisu tulee"

Espoo haluaa Länsimetron kustannusylityksiä ja viivästyksiä käsittelevän selvityksen julkiseksi viimeistään metron ykkösvaiheen päättyessä.

Länsimetro Aalto-yliopiston metroasema
Kuva: Antti Kolppo / Yle
Maija Mokkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Miksi Länsimetro on kulkenut viivästyksestä toiseen ja ylittänyt budjettinsa moninkertaisesti? Sitä on varmasti moni veronmaksaja Espoossa ja Helsingissä pohtinut. Ongelmiin johtaneiden syiden piti selvitä kolmen itsenäisen selvitysmiehen raportista.

Länsimetro Oy:n hallitus päätyi kuitenkin aiemmin tässä kuussa salaamaan raportin kokonaan.

Omistajakaupungit Espoo ja Helsinki eivät kuitenkaan ole nielemässä päätöstä sellaisenaan. Espoon kaupunginhallituksen konsernijaoston mukaan selvitys tulee saattaa julkiseksi heti, kun voidaan olla varmoja, että siitä ei aiheudu taloudellista haittaa metroyhtiölle tai kaupungille. Toistaiseksi konsernijaoston jäsenet eivät itsekään ole päässeet paperiin käsiksi.

Konsernijaoston puheenjohtajan, perussuomalaisten Teemu Lahtisen mukaan julkistamisen aika on, kun metron ensimmäisen vaiheen urakoiden taloudelliset loppuselvitykset ovat valmistuneet. Hänen mukaansa konsernijaosto ja virkamiehistö ovat asiasta yksimielisiä.

– Jossain vaiheessa tämä julkaisu tulee. Olennaista on, että espoolaisille veronmaksajille ei tästä aiheudu riskiä esimerkiksi oikeudenkäyntien suhteen, Lahtinen toteaa.

Kaupungit voivat vaatia julkistamista yhtiökokouksessa

Espoo omistaa Länsimetro Oy:stä noin 85 ja Helsinki noin 15 prosenttia. Omistajakaupungeilla on vielä mahdollisuus vaatia alkuperäisen raportin julkaisemista osin tai kokonaan.

Käytännössä tämä tapahtuisi Länsimetro Oy:n yhtiökokouksessa toukokuun lopulla. Lahtisen mukaan konsernijaosto on sitä ennen kutsunut selvittäjät antamaan suullisen selvityksen raportin sisällöstä.

– Yhtiökokous on mahdollisuutemme puuttua asiaan. Vielä on auki, miten poliittiset ryhmät ja valtuutetut ottavat konsernijaoston tämän päivän päätöksen vastaan. Lopullinen toimintaohje yhtiökokousedustajalle annetaan seuraavassa kokouksessamme, Lahtinen kertoo.

"Helsinki haluaa itse nähdä, missä peikot luuraavat"

Helsingin konsernijaoston puheenjohtaja, Vihreiden Tuomas Rantanen uskoo, että halu päästä tutustumaan raporttiin jo nyt on Helsingissä Espoota suurempaa.

– Luulen, että meillä saattaa olla voimakkaampi halu päästä konsernijaostossa itse tutustumaan aineistoon siltä osin, että missä peikot luuraavat. Luulen, että raportissa on aika vähän asioita, jotka ovat vahingoittavia. Koko raportin pitäminen salassa ei tunnu kovin perustellulta, hän sanoo.

– Tässä on myös aikamoinen paine kansalaisten ja median puolelta, että näitä asioita käsiteltäisiin avoimemmin, kun on kuitenkin kyse täysin julkisen sektorin omistamasta yrityksestä, hän jatkaa.

Rantanen kuitenkin ymmärtää, että koko raportin julkistaminen on vaikeaa alihankkijoiden nostamien oikeusjuttujen vuoksi.

– Ei tässä ole kyse siitä, että poliitikot haluaisivat suojella omia tunarointejaan. Raskain ajatus on se, että ei lähdetä suin päin julkistamaan asioita, jotka vaikuttavat oikeudenkäynteihin niin, että veronmaksajat kärsivät. Niissä on kuitenkin satojen miljoonien eurojen vaatimuksista kysymys.

Espoossa selvitetään myös kaupungin oma osuus sotkuihin

Espoossa käynnistetään metrohankkeen ongelmista myös erillinen erityistilintarkastus. Siinä on tarkoitus ottaa huomioon myös kaupungin mahdollinen rooli ongelmien syntyyn.

– Ei puhuta vain yhtiöstä ja konsulteista ja rakennusyhtiöistä vaan myös kaupungin päätöksenteosta. Koko prosessi otetaan huomioon ja selvitetään, mikä siinä on mennyt vikaan ja missä on mahdollisesti korjattavaa. Haluamme käydä juurta jaksain koko hankkeen läpi, Lahtinen sanoo.

Tilintarkastajat saavat työnsä pohjaksi myös Länsimetro Oy:n tilaaman ja salaaman raportin. He ovat ilmoittaneet tarvitsevansa työhön vähintään kaksi kuukautta aikaa.

Suosittelemme